2010-06-30
Omprövning i Afghanistan
Krukan går så länge till vatten att hon slutligen brister. I dess dagar, efter USA:s/ NATO:s/ ISAF:s rekordlånga överfall på Afghanistan (105 månader 7 juli 2010) skymtar de första sprickorna i det skamliga företaget som startades av USA-presidenten #43 Bush och utvidgades av fredspristagaren (sic) #44 Obama. Ett projekt där även Sverige är med och bidrar med fem promille av trupperna.
När krukan brast för kung Gustav II Adolf i slaget vid Lützen 6 november 1632. Målning 1855 av Carl Wahlbom (1810 – 1858).
Det är känt sedan hundratals år att Afghanistan är ett svårt, för att inte säga omöjligt land att erövra. Det numer kollapsade Sovjet försökte åren 1979 – 1989 och lärde sig läxan snabbare än väst, på 97 månader och 22 dagar. Tidigare notabla försök var första engelsk-afghanska kriget 1838-1842, andra engelsk-afghanska kriget 1878-1880 och tredje engelsk-afghanska kriget 1919.
"Remnants of an Army". William Brydon rider in i Jalalabad 1842. Målning av Elizabeth Butler (1846-1933).
Det första slutade med den famösa reträtten från Kabul i januari 1842 då läkaren William Brydon var den ende av 4 500 soldater och fler än 10 000 civila som nådde Jalalabad som hölls av brittiska styrkor. Doktor John Watson, Sherlock Holmes fiktive vän, gjorde enligt Conan Doyle sina erfarenheter i det andra. Rudyard Kiplings kända dikt The Young British Soldier har också hämtat inspiration från andra engelsk-afghanska kriget:
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
(När du sårats och lämnats på Afghanistans slätter,
Och kvinnorna kommer för att stycka dina rester,
Bara rulla till geväret och blås ut din hjärna
Och gå till din Gud som soldat.)
Mot den bakgrunden förstår man attityden hos Storbritanniens nye konservative premiärminister David Cameron. Han sa vid besök i Kabul 11 juni 2010: “No one wants British troops to stay in Afghanistan for a day longer than is necessary. [...] Any troop increases are not remotely on the U.K. agenda.” (Ingen vill att brittiska trupper stannar i Afghanistan en dag längre än nödvändigt. [...] Några truppökningar finns inte ens avlägset på den brittiska dagordningen.)
England är nr två efter USA och har tiotusen soldater i Afghanistan. Landet fick hem sin trehundrade i en kista 12 juni. Cameron är förstås ”desperately sad” och påskiner att alla soldater ska hem senast till 2015. Då, nämligen, är det val. Insatsen kostar dessutom landet (som har sämre ekonomi än Sverige) minst fyra miljarder pund (47 miljarder kronor) per år.
På andra sidan Engelska kanalen sprack Nederländernas regering 20 februari 2010 på grund av oenighet i Afghanistanfrågan. Landets 2 000 soldater (hittills 21 döda) skulle tas hem sommaren 2010, men premiärminister Balkenende hade gett efter för USA:s påtryckningar och ville låta dem stanna kvar.
I Sverige tycker inte ens hälften av folket att det "är bra" att svenska soldater strider i Afghanistan. "Nästan hälften" heter det i statstelevisionen. Den ende politiker av format som företräder folkviljan i det fallet är Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.
Självsprickor: Barack Obamas administration spricker inifrån. Den intensivt hajpade general Stanley McChrystal (nr 298 av 855 i sin årgång på West Point men lanserad som ett militärt snille) gjorde bort sig själv i den obegripligt omdömeslösa intervjun i The Rolling Stone. Han sårade sin Commander in Chief #44 Obama svårt genom att beskriva denne som "uncomfortable and intimidated" (illa till mods och skrämd) i ett möte med höga militärer, och som ”the guy who's going to run his [expletive] war, but he didn't seem very engaged” (killen som ska köra sitt [svordom] krig men han verkade inte särskilt intresserad). Som lök på laxen beskrev generalen fru Hillary Clinton som den som bar byxorna i regeringen.
Möjligen har reklambilderna för "Bud Light Lime" begränsad anknytning till soldatlivet i Afghanistan.
McChrystals försök att spela enkel kis som käkar hamburgare och gulpar öl med citronsmak (Bud Light Lime, huvaligen) hellre än äter på restaurang med servetter och tända ljus hjälpte inte hans ställning hos soldaterna. Hans bysnilleidé att inkräktarna efter åtta års dödande skulle spela vänner med befolkningen inskränkte truppernas möjlighet att skjuta på allt som rörde sig och ökade de egna förlusterna. För att citera Pfc. (Private first class, menig en grad under korpral) Jared Pautsch. "We should just drop a fucking bomb on this place. You sit and ask yourself: What are we doing here?" (Vi borde bara släppa en jävla bomb på det här stället. Man sitter och frågar sig själv: Vad gör vi här?)
Eller Staff Sergeant Kennith Hicks: "Sir, some of the guys here, sir, think we're losing, sir.” (General, några av killarna här, general, tror att vi förlorar, general.)
Det oundvikliga slutet på Afghanistanöverfallet närmar sig. Inte ens chefsöverbefälhavaren själv, president # 44 Barack Obama, tror på seger. Ett farligt ord som kan leda tankarna vilse. Nej – ”Our goal is to make sure they [Al Qaeda] can't attack the United States." (Vårt mål är att se till att de [Al Qaida] kan inte attackera USA.) Och för det satsar han 6,7 miljarder dollar (52 miljarder kronor) i månaden.
Ett mål så subtilt dumt att det trotsar all beskrivning. Det finns kanske en handfull Al Qaida-medlemmar kvar i Afghanistan; de är faktiskt inte så stolliga att de sitter och väntar på obemannade drones och artilleriöverfall. Dessutom – och det borde vara känt för Obama – kan tankeverksamhet utövas var som helst. Yemen eller New York. Sabotagemedlen (flygplan, sprängmedel, skjutvapen) anskaffas på plats i USA.
Nederlaget är inbyggt i överfallet från början.
Sovjetiska truppers högtidliga reträtt ur Afghanistan 15 februari 1989.
Säga vad man vill men Sovjet drog sig ändå tillbaka med stil. Av någon anledning tror jag att USA:s och västmakternas reträtt blir betydligt mindre högtidlig. "Not with a bang but a whimper". Inte med en smäll utan ett gnäll.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det här kommer att ta tid. Det är inte lätt för en militär befälhavare att hantera ett krig under en svag och okunnig president. Obama har ingen militär utbildning. Han gör sig bäst vid en teleprompter.
SvaraRaderaMilitärt ser det enkelt ut. Talibanerna består av ett 50-tal olika stammar, huvudsakligen pathaner som utgör ca 40 % av Afghanistans befolkning. Antalet taliban-soldater bedöms vara ca 25 000. Styrkeförhållandet är 1 taliban mot 12 soldater från ISAF, Nato eller Afghanska armen.
Närvaron av talibansoldaterna avgörs av vallmons odlingsrytm.
Problemet är den utbredda korruptionen och den ojämna krigsdugligheten hos den afghanska nationalarmen.
Förlusterna vid de allierade förbanden är höga nu. Men det var de också i Irak mars-juni 2007, då de flesta internationella bedömare ansåg USA rökt. Men den beslutsamme GW Bush fullföljde sin plan och redan i dec 2007 kan man säga, att segern var vunnen.
Den afghanska nationalarmen är nu på ca 110 000 man med relativt bra utrustning. Den ska expandera till 260 000 man med hjälp av amerikanska pengar.
4000 utländska instruktörer arbetar med utbildning av de afghanska soldaterna.
Målet är att denna arme själv ska garantera säkerheten i landet på lång sikt.
Tyskland har huvudansvaret för utbildningen av 90 000 poliser.
Förutom ISAF och Nato är Iran och Indien samt delar av den pakistanska staten fiender till talibanrörelsen.
Jag tror, att de samfällda ansträngningarna kommer att destabilisera talibanrörelsen om några år. De vore en välgärning om odlingen av vallmo för opium kunde upphöra i Afghanistan.
Olaus
Olaus:
SvaraRaderaInvasionsarmén sägs vara i Afghanistan av många skäl. Vallmo/morfin/heroinproduktionen är en. Men om inte jag är fel underrättad satte talibanerna stopp för den de år de hade makten. Bushs anfall har satt fart på den igen, och den blomstrar nu under beskydd av Karzai och hans bror plus ett antal personer från "befriarna". Resväskor fulla med dollarsedlar skickas ut från Kabuls Airport hela tiden. Beloppen är större än Afghanistans hela BNP.
Andra skäl som anges är möjligheten för flickor att gå i skola, och rättigheten för kvinnor att klä sig västerländskt. Sveriges överbefälhavare menar att han slåss för att hans barn och barnbarn ska kunna växa upp tryggt i Sverige. Cameron håller de engelska trupperna där för att göra England tryggt. Och fredsaposteln Obama har snart 130 tusen soldater där för att kväsa en handfull al Quaidakämpar.
Svårt att tro att något skäl är det verkliga. Nu handlar det om prestige.
Tack för din kommentar.
/Max
Svenska medier är ganska negativa, när det gäller rapportering om Afghanistan. Man får en mer balanserad bild i t ex indiska tidningar.
SvaraRaderaVal ska hållas 18 sept. En konferens hålls 20 juli i Kabul, där en plan för utveckling, ledning och säkerhet ska sjösättas. Den har förberetts vid en jirga med 1600 delegater från provinserna.
http://www.newkerala.com/news/fullnews-137423.html
Det är en omfattande korruption i landet. Toppolitiker och höga ämbetsmän med VIP-kort har smugglat ut mer än 3 miljarder USD via Kabul airport till Dubai under 2007-2010. Pengarna kommer från narkotikahandeln och från internationellt bistånd.
Afghanistans BNP är på ca 12 miljarder USD.
http://www.nationalpost.com/news/world/Billions+flown+Kabul+suitcases/3213440/story.html
Men Sverige har under 40 år betalt hundratals miljarder i bistånd, bl a till Robert Mugabe, utan nämnvärda framgångar.
Problemet är naturligtvis hanterbart.
Säkerhetsläget är uselt, men FN håller faktiskt 7000 anställda på 21 platser i landet.
Framtiden för Afghanistan kan ligga i bergsbruk.
Sovjet gjorde prospekteringar på 80-talet som förfinades av USA åren 2006-2007.
Det finns sannolikt mycket stora fyndigheter av järn, koppar, guld, litium, niobium och sällsynta jordartsmetaller.
Det kommer att ta decennier att utveckla denna näring, helt ny för landet. Men det finns något att hoppas på för ungdomen.
http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?pagewanted=1&_r=1
Jag vill berömma dig, Dr Max, för en synnerligen aptitlig blogg. Illustrationerna särskilt.
Den ensamme ryttaren framför Jalalabads stadport, biträdande militärläkaren William Brydon är en unik figur. Ensam överlevande av 16 500 människor från Kabul.
Och hans fortsatta öden är minst lika dramatiska.
Olaus
Olaus:
SvaraRaderaJag ber om ursäkt för den sena publiceringen av din kommentar nr 2, men jag har inte loggat in här på snart två veckor. Fel sätt att sköta en blogg, jag vet.
Antingen bättrar jag mig eller lägger ner Andas Lugnt. Det lutar åt att jag bättrar mig.
/Max
Talibanerna, USA, ISAF och opium:
SvaraRaderaUr engelska Wikipedia, artikel "Taliban".
"On July 27, 2000, the Taliban again issued a decree banning cultivation [of poppies]. By February 2001, production had been reduced from 12,600 acres (51 km2) to only 17 acres (7 ha). When the Taliban entered North Waziristan in 2003 they immediately banned cultivation and punished those who sold it.
(Den 27 juli 2000, utfärdade talibanerna återigen ett dekret som förbjöd odling [av vallmo]. I februari 2001 hade produktionen minskat från 12.600 acres (51 km2) till endast 17 hektar (7 ha). När talibanerna gick in i Nord Waziristan år 2003 förbjöd de omedelbart odling och straffade dem som sålde den.)
År 2010 är läget annorlunda. 92 procent av världens opium, råvaran till heroin, produceras i Afghanistan. Men endast två procent av opiumet beslagtas lokalt, enligt FN en följd av korruption, laglöshet och obevakade gränser.
/Max