2009-11-12

Ligg steget före: läs Andas lugnt


Dr Max har gjort det igen.

Några läsare kommer kanske ihåg att jag händelsevis kom före 13 svenska professorer då det gällde utsikterna för vindkraften i Sverige. (Bloggposter ”Nödsignaler” 24 mars och ”Klart politiker ljuger” 18 september.) I och för sig ingen större bedrift – bara skala av de mest uppenbara stolligheterna hos klimatpolitiker och alarmister – typ EU:s drömda 95-procents reduktion av koldioxidutsläppen – och gör några överslagskalkyler med utgångspunkt i kända fakta så träffar du ganska rätt.

Honnör för den fria tanken!

Nu har det hänt igen.

Femtio procent försvinner: Det gäller antropogena koldioxidutsläpp och jag log när jag såg sensationsrubriken i går, 11 november 2009.

”Luftburen andel av antropogena CO2-utsläpp konstant över tiden”
. Publicerad i den peer-review-ade tidskriften Geophysical Research Letters (bakom betalvägg). Det artikeln sa var att omkring hälften av den antropogena koldioxiden försvinner löpande ur atmosfären genom olika naturliga processer.

Något som läsare av denna blogg vet sedan månader tillbaka. (Se bloggposter ”G8 och framtiden klimat” 14 juli, ”Falsk koldioxidbokföring” 7 september, ”Koldioxidproblem” 14 oktober, ”Större koldioxidutsläpp ger mindre global uppvärmning” 19 oktober, och senast ”Koldioxidutsläpp 380 gigaton, global uppvärmning ingen” 20 oktober.)

Referensen till artikeln är: Knorr, W. (2009), Is the airborne fraction of anthropogenic CO2 emissions increasing?, Geophys. Res. Lett., 36, L21710, doi: 10.1029/ 2009 GL040613.

Rapporten säger kortfattat: ”Of the total CO2 released into the atmosphere each year by human activities, about 45% remains in the atmosphere while the other 55% is taken up by various natural processes” (Av det totala CO2 utsläppet i atmosfären varje år av mänskliga aktiviteter, blir omkring 45% kvar i atmosfären medan de andra 55% tas upp av olika naturliga processer.)

Vart tar hälften av koldioxiden vägen?

Bloggen Watts Up With That? (i blogglistan till höger) kallar artikeln “A Bombshell from Bristol” eftersom författaren dr Wolfgang Knorr är verksam vid Bristols universitet. Knorr säger bland annat: “we need to ascertain why the proportion being absorbed has not changed". (Vi behöver undersöka varför den absorberade andelen inte har ändrats.)

Nästan detsamma skrev jag 19 oktober: “En handfull rapporter som förklarade sådana samband skulle vara mycket intressantare och många gånger värdefullare än ett tjog modellkörningar.”

Vad är poängen? Som jag ser det är två saker särskilt intressanta i historien om Bomben från Bristol.

För det första: Att ett redan känt faktum kan lanseras som en nyhet i klimatforskarvärlden. Förhållandet nämns i IPCC:s Third Assessment Report (TAR) 2001 fast i förbigående och med variationerna i atmosfärens upptag förklädda till obetydligheter som 1.9 – 6.0 PgC/yr. (Den minnesgoda trebarnsmamman kommer ihåg att Pg, petagram, 1015 gram, är samma sak som Gt, gigaton, 109 ton – den enhet vi amatörer vanligen använder. Kol, C, räknar man om till koldioxid, CO2, genom multiplikation med 3,67.) Varje beläst klimatdebattör, rentav varje miljöjournalist, borde redan känna till saken.


Nyhetsmässigt är Bomben från Bristol är en sensation av samma dignitet som historien om ballongpojken i Colorado. En chikan för klimatdebatten.

För det andra: Att en vetenskaplig tidskrift med peer-review (sakkunnig-granskning) publicerar en artikel med så känsligt innehåll. Särskilt nu med klimatmötet i Köpenhamn så nära inpå. I min tolkning är det ännu en indikation på att klimatvinden håller på att vända. Den som surfar i cybervärlden ser många tecken på det. Exempelvis vetenskapliga data, typ stöd för Richard Lindzens iris effekt, dessutom en växande skog av klimatskeptiska bloggar, och det mest signifikanta, allt desperatare protester från klimatmaffian mot skeptikerna.

Nyligen från professor Mojib Latif, Kiel, som i radions P1 den 11 november tyckte att skeptiker och andra okunniga inte borde få skriva om klimatfrågor.

Bränning av texter stridande mot samhällets värdegrund år 1933 i Berlin.

En billig poäng men borde inte Latif där han bor ha lärt sig det meningslösa i att förbjuda vissa texter som varande "entartete Literatur", urartad litteratur? Vore han den ende skulle jag inte hänga ut honom, men han är en röst i en kör av klimataktivister som ropar på förbud.

Summan av kardemumman: Jag hoppas det framgått att jag tar den här koldioxidgrejen med en klackspark. Att signaturen ”pojoel” i en kommentar till den Gröna sagan liknar mig vid profeten som ”har kommit ner från berget med stentavlorna, medan DN, Reinfeldt, Gore & Co dansar vilt runt guldkalven” är bara ett utslag av den belevade umgängeston som råder här på Andas lugnt.

Den slutsats jag vill förmedla till läsarna är enkel:

Tänk själv!

Det är var och ens rätt att ha en egen åsikt. Om den grundas på faktiska förhållanden kan den rent av vara riktig.

Tänkaren (Le Penseur) av Auguste Rodin (1840-1917). Jag ville gärna ha en kvinnlig version men fann tyvärr ingen, hm ... presentabel sådan.

4 kommentarer:

 1. ...då andas vi lugnt!

  Latif sade i intervjun att klimatkatastrofen skjutits upp 10-20 år men att den säkert skulle komma. Det är ett rätt typiskt uttalande från någon som tillhör en adventistisk rörelse. När katastrofen inte inträffar som förutsagt flyttar man bara på datumet, å flyttar på datumet, å....

  SvaraRadera
 2. Natrix: Jag är mer inne på Svante Axelssons linje. Enligt honom är det bara 6 år kvar nu. Tur att ROT-avdraget infördes så att jag kunde färdigställa mitt skyddsrum till en lägre kostnad redan i somras :)

  Dr Max: Mycket bra inlägg!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Angående frågorna jag gärna skulle vilja ställ till dig om Jordens befolkning så har jag inte fått något svar än. Det vore jättebra om du kunde svara på några enkla frågor som jag behöver till ett skolarbete.
  Svara hälst snart om du är intreserad.

  Hälsningar Yffa

  SvaraRadera
 4. Yffa:

  Din förra förfrågan försvann till en okänd post. Som jag skrev en post eller två tillbaka så kan du ställa frågorna till maximilian.ramm på gmail så får vi se vad jag vet om saken.

  /Max

  SvaraRadera