2009-01-11

Vroomfondel/Majikthise-effekten


Varför är klimatforskare – klimatjournalister – klimatpolitiker så superkänsliga för kritik och skepticism? De är ändå en etablerad intressegrupp som de senaste åren varit extremt framgångsrik. En del av förklaringen är det jag kallar Vroomfondel/ Majikthise-effekten

Effekten beskrevs av Douglas Adams (1952-2001) i multiverket "Liftarens guide till galaxen" (1978).

Superdatorn Deep Thought hade byggts för att svara på Den Ultimata Frågan Om Livet, Universum Och Allting. Vid starten förklarade datorn att den behövde tid för att tänka på frågan – sju och en halv miljon år. Till de besvikna filosoferna Vroomfondel och Majikthise som ställt frågan sa den tröstande att de inte skulle bry sig om svaret.

- Så länge ni kan vara oense tillräckligt våldsamt och riva öronen av varandra i populärpressen, och så länge ni har klipska agenter kan ni glida runt på en räkmacka för alltid. Hur låter det?

De två filosoferna tappade hakan.

- Ja jäklar, sa Majikthise. Det är vad jag kallar tänkande. Du, Vroomfondel, varför tänker vi aldrig på det viset?

- Vet inte, sa Vroomfondel i en häpen viskning, gissar att våra hjärnor är för högt tränade, Majikthise.

Med de orden svängde de om på klacken och gick ut genom dörren och in i en livsstil bortom deras vildaste drömmar.

Den som vill få en aning om hur en sådan livsstil kan yttra sig kan söka på IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Kring en ursprunglig kärna av meteorologer har skickliga lobbyister, agenter och forskare med mediatycke byggt upp en organisation med närmast diplomatiska förmåner. Möten i stora kongresscenter typ Bali, uppvaktande politiker och mediafolk och en lyssnande värld som lydigt låter sig skrämmas av hotfulla datorsimuleringar om jordens undergång.

Statschefer och regeringschefer ansluter sig till rörelsen. Somliga sannolikt av ideella skäl (Carl XVI Gustaf), andra av taktiskt politiska (Fredrik Reinfeldt). De enstaka "förnekarna" (Tjeckiens president, nuvarande EU-ordföranden Vaclav Klaus) tillrättavisas på ett förödmjukande sätt.

Man får gå till det stora häxraseriet på medeltiden för att hitta en liknande storskalig mobilisering av människors tankar och föreställningar. Att häxor, satan och trolldom (liksom sannolikt gud) inte finns visar bara att verkligheten inte har nämnvärd betydelse för människors övertygelse.

Dock ska erkännas att verklighetsunderlaget för klimathysterin är något större.

(Svaret på Den Ultimata Frågan Om Livet, Universum Och Allting är förstås Fyrtiotvå.)

1 kommentar:

  1. Både roligt och grymt. Att varje intressegrupp ser till sina egna intressen vet vi men IPCC har snart ingen trovärdighet kvar. Och Centerpartiet är en katastrof för Sverige.

    SvaraRadera