2009-01-15

Jordens befolkning

Antalet människor på jorden är inte ett statiskt nummer utan resultatet av en dynamisk balans mellan födelse, livslängd och död. Så länge Homo sapiens har kunnat följas har hon ökat i antal och i den bemärkelsen varit en framgångsrik art.

Det beräknade antalet människor år 1 var 200 miljoner som år 1000 hade ökat till 310 miljoner. En balanserad och biologiskt försvarbar tillväxt synbarligen i balans med naturen. Strax efter år 1800 passerade antalet en miljard och år 1900 var siffran 1,7 miljarder. Hundra år senare, år 2000, fanns 6 miljarder människor på jorden och arten började bli ett problem både för sig själv och för andra arter.

Det är omöjligt att säga exakt hur många människor det finns på jorden ett givet ögonblick, t.ex. när denna text skrivs eller när den läses. Antalet ökar med ca 200 individer per minut. Den 1 januari 2009 var siffran ganska precis 6 872 741 131 personer, förenklat 6,9 miljarder. Hundra miljoner till och vi är 7 miljarder. Om inget oförutsett inträffar blir det i början av 2010.

Hur stor yta tar mänskligheten upp om man som tankeexperiment ställer upp alla människor med en person per kvadratmeter? Hela mänskligheten utan trängsel i form av den största folksamling som kan skapas. Gissa innan du läser vidare. Europas yta? Sveriges? Eller kanske Ölands?

Fram till 1994 skulle alla världens människor, stående på en kvadratmeter var – hela den mänskliga biomassan – ha fått rum på Vänerns is (sjöns yta är 5 648 km2 = 5 648 000 000 m2). I dag behövs Vättern också (1893 km2) men då blir det en bit över vid Askersund. En förbluffande liten mögelfläck på jordklotets yta.

(Som parentes: Om vi bortser från de logistiska problemen, nog skulle det väl krävas bottenfrusna sjöar för att hålla den lasten? Sannolikt inte. Bärigheten hos is är svår att beräkna men 20 cm god kärnis håller för en Saab 9000. En person per m2 innebär en last på <100 kg/m2.

Ville man undvika riskerna med is - och dessutom välja en vänligare årstid än vintern - kunde man förstås placera mänskligheten på den danska ön Själland, 7 542 km2, tillräcklig för 7,5 miljarder människor under de antagna villkoren.)

Funderingar av detta slag får en tänkande August att fråga sig hur något så jämförelsevis obetydligt som människoarten har kunnat orsaka så mycket trassel. Överdriver vi kanske vår egen betydelse?

Att vi skulle kunna förstöra planeten verkar orimligt.

9 kommentarer:

 1. det här har vi i läxa i skolan o jag ser alvarligt på det här!! :)

  SvaraRadera
 2. "Att vi skulle kunna förstöra planeten verkar orimligt. "

  Jag hoppas det var ironi?!

  SvaraRadera
 3. "Att vi skulle kunna förstöra planeten verkar orimligt" - Dr Max, du kanske nu menar med en Suck koldioxid, dock kanske en Snyftning radioaktivitiet räcker?

  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  Not with a bang but a whimper.

  The Hollw Men, TS Eliot

  Vi som växte upp på 50- och 60-talet kanske också var informatoriskt missledda, men nog finns ännu kärnvapenkrigets ångest kvar som en hopplös möjligehet. Utan närmare kännedom om den idag samlade kärnvapenarsenalens sprängkraft, fruktar jag att det dock fortfarande faktiskt räcker med en bråkdel av densamma för att faktiskt förstöra planeten. Kanske inte genom att slita den i bitar i en stor smäll, men väl stråla bort allt liv - eller låta det frysa ihjäl i den eviga vintern efteråt. Rimligen det enda existerande liv som finns i universum. Snyft.

  Tyvärr, vi kan nog förstöra planten - på annat sätt!

  Dr Min

  SvaraRadera
 4. intressant, så år 20000 fk var det mao 36000st männinskor i världen.

  SvaraRadera
 5. Bevisar inte detta att jorden är ung, att människosläktet är ungt, d v s skapat av Gud? Eller? Undrande

  SvaraRadera
 6. Undrar hur många människor vi är 2100? Om befolkningsökningen var från ca 1 miljard till 6 miljarder mellan 1900-2000-talet. Med samma procentuella ökning skulle det vara 42 miljarder år 2010 eller?/Roine

  SvaraRadera
 7. Hej! Vi håller på med demografi i skolan just nu. Jag har fått en hel del infomation från din blogg när jag sökte infomation till arbetet. Skulle behöva lite mer infomation om det hela och undrar om du skulle kunna svara på några frågor?

  Hälsningar Yffa

  SvaraRadera
 8. Människan är det enda däggdjuret som målmedvetet arbetar på
  sin egen undergång.

  SvaraRadera