2011-09-26

Klimatkamp: språkliga artefakter från den globala uppvärmningens tid

Artefakter

Efterhand som olika föreställningar går genom människors bild av tillvaron lämnar de spår i språket. Ungefär som kulturer lämnar artefakter på platser där de funnits. Stenyxor från stenåldern, skeppsristningar från bronsåldern, runstenar från vikingatiden. Eller mer sentida, vittrande fabriksbyggnader från tiden då Sverige hade varvs- textil- och skoindustrier.


"Radioandakterna de var ju bra..."

 
I språket använder vi många uttryck från Sveriges tusenåriga kristna period utan att verkligen tro på innebörden.  Hon ler i sin himmel, han vänder sig i sin grav, skärseld, helvete, fan. För flera, lyssna till den kulturella artefakten Radio­gudstjänsterna.

På samma sätt har den kortlivade klimatskrämseln (ca 2000-2009) lämnat en rad innehållslösa ord efter sig. Några exempel:


Global uppvärmning: Uttrycket är numera bannlyst i svenskan men lever som global warming i engelskan. Som fysiskt fenomen är den i praktiken borta. Jordens medeltemperatur har legat stadigt runt 14,55 oC hela 2000-talet. Milleniets hittills kallaste år var 2008 (14,44 oC) och varmaste 2010 (14,63 oC). För januari-augusti 2011 ligger siffran på 14,51 oC. Detta trots det rekordstora utsläppet 291 gigaton CO2 2001-2010 plus beräknade 33 gigaton 2011.


Klimatförändring: För tiotusen år sedan töade Skandinavien fram ur en hundratusenårig inlandsis som tryckt ner berggrunden 300 meter.  Vi lever nu i en varm interglacial period, Holocen, som sannolikt kommer att övergå i en ny nedisning om fem- eller tiotusen år. Den föregående, Eem, varade 17 000 år.

Det är verklighetens klimatförändringar.

Men i media betyder”klimatförändring” skiftningar som antas bero på människans utsläpp av koldioxid. Förargligt nog ligger alla sådana i en hypotetisk framtid. Ett sublimt exempel ger (den snart avpolletterade?) miljöminister Andreas Carlgren i artikel på GP:s debattsida 19 september 2011: ”En miljard för att klimatsäkra Sverige”.  Artikeln är så rik på dumheter så jag måste göra en utvikning:


Regnväder i Göteborg.

Carlgren hänvisar till ”sensommarens plötsliga översvämningar i bland annat Göteborg” som exempel på klimatförändring. Enligt alla definitioner var de ett exempel på väder, närmare bestämt häftigt regn. Carlgren fortsätter: ”Enligt Göteborgs stads beräkningar räcker det med att vattennivån vid Göta Älvs utlopp stiger med 2,7 meter för att orsaka skador för människor och företag på över 100 miljarder.”

Läs och tänk. 



Det räcker med att havet stiger 2,7 meter! Det är en pärla i tom skrämsel. Om hela Grönlands inlandsis – nio procent av världens is, 2,85 miljoner km3, mer än 3 000 m tjock – råkade smälta skulle havet stiga sex meter. Det skulle i nuvarande takt ta 28 000 år. Risken att havet vid Göta Älvs utlopp (där Göteborg ligger) ska stiga nästan tre meter kan tryggt påstås ligga långt in i framtiden. Säg 14 000 år.

”Att möta denna sortens risker genom förebyggande åtgärder är helt nödvändigt”, påstår Carlgren. Är det?

Han vill därför ”klimatsäkra” Sverige. Tror han att landet inte längre hör till världen i övrigt och kan skyddas mot förändringar? Om sådana mot alla odds skulle inträffa. Idén är så superdum att ett namn för infantiliteten inte kan skrivas ut här på Andas lugnt där vi har ett vårdat språk.

Klimatgaser: Det är lustigt att se hur klart definierade begrepp rundslipas i händerna/munnarna på politiker och spinndoktorer. Växthusgaser blir klimatgaser och ordet syftar primärt på koldioxid, i någon mån på metan, trots att den huvudsakliga växthusgasen är vattenånga. Växthusgaser är dessutom extremt välgörande och nödvändiga för livet på jorden. Utan dem skulle jordens temperatur vara minus 19 grader C och allt vatten fruset. Det  liv vi känner skulle inte existera.


Annie Lööf, ny ledare för Centerpartiet.

Klimatutsläpp: Ingen släpper förstås ut klimat. Det som menas är oftast koldioxidutsläpp. För den som vet vad klimat är låter nya Centerledaren Annie Lööfs uttryck kämpa mot klimatet okunnigt och dumt.

Klimatkampen är förbi


Bara maktens B-lag är kvar i klimatkampen. ”Världens ledare” – om vi med sådana menar Barack Obama, USA, Hu Jintao, Kina, Dilma Rousseff, Brasilien, Nicolas Sarkozy, Frankrike – har lämnat den. Två exempel:



Barack Obama stoppade nyligen EPA:s nya regler för smogbildande ozon; han lär ge klartecken till den nya 3 200 km långa Keystone XL oljeledningen från Kanadas oljesand till Texas raffinaderier; han hjälper Brasilien att utvidga off-shore borrningen efter olja. 


Hu Jintaos Kina bryter 3 162 Mt kol/år, tre gånger mer än världstvåan USA (932 Mt); landet startar ett kolkraftverk i veckan;  Kina är världens största biltillverkare (ca 14 miljoner personbilar 2010) och siktar på 60 miljoner bilar år 2030. Landet äger redan Volvo och snart kanske även Saab.

Klimatfrågor sköts nu av miljöministrar med liten ekonomisk potens. Se Carlgrens "miljard för klimatsäkring" som möjligen är 300 miljoner/år under tre år; tre tiondels promille i en budget på 3 x 1 000 miljarder, 3 000 000 miljoner. Det världsfrämmande pratet om 100 miljarder euro årligen till EU:s ”klimatfond” inför klimatmötet i Köpenhamn 2009 vill de skyldiga helst glömma.

I valrörelser ligger politiska partier numera lågt med löften om att ”rädda klimatet” (jfr MP inför valet 2010). De engagerade suckar förgäves. Räkna med att en slipad politiker som Annie Lööf kommer att överge tanken på ”att få till stånd en grön omställning i Sverige och världen” i god tid före valet 2014. Annars är det definitivt adjö för Centerpartiet.



 For if the bomb that drops on you
Gets your friends and neighbors too,
There'll be nobody left behind to grieve.


(För om den bomb som faller på dig
Tar dina vänner och grannar också,
Blir det ingen kvar som sörjer.)


Världen ändrar sig hela tiden. Efterkrigstidens fruktan för ett globalt atomkrig dog bort (Nevil Shutes bok ”På stranden” 1957, Stanley Kubricks film ”Dr Strangelove” 1964); det kalla kriget tog slut, Berlinmuren revs 1989; rädslan för svininfluensan (2009) kom och försvann – det är ett ständigt flöde. Dagens ängslan gäller ekonomin, jobben och pensionerna. Hotet är inte klimatet utan bankerna.

Även om klimatlobbyn inte vill erkänna det har klimatskrämseln haft sin tid. De gulliga isbjörnsungarna är borta från WWF:s annonser (istället har man Putingängets tigrar); den arktiska isens näst intill rekordstora avsmältning i år passerade utan larmrubriker; media rycker på axlarna åt att 2011 sannolikt kommer att slå alla andra år beträffande mängden antropogent koldioxidutsläpp (33 gigaton). 

Den arktiska isen var mycket nära ett rekordminimum sommaren 2011.

Klimatgossarna har ropat varg! för många gånger – den hemska katastrofen kom ju aldrig. Kvar har vi bara ett antal språkliga artefakter där priset i meningslöshet nog tas av ordet klimatkamp.

Plus förstås ett antal skatter, typ koldioxidskatten.

Dock kommer den att avskaffas innan Göteborg dränks. Det dröjer nämligen fjortontusen år.




8 kommentarer:

  1. Bettnastenen i all ära, men hade inte Rökstenen varit en bättre illustration? ;)
    Skämt åsido så delar jag till fullo din oro inför det nyspråk och dubbeltänkande som Carlgren så övertydligt exponerar och det är smärtsamt att demokratin inte är stark nog att belysa den falskhet i argumentationen som retoriken präglas av. Inte blir jag mindre oroad av de få fragment jag hört av Allie Lööfs yttranden; hon får mig att tänka på Sarah Palin som ju på ett mycket skickligt sätt upprepar inlärda ramsor med samma övertygande intellektuella kraft som en ålderstigen papegoja. Hennes bildspråk får Bengt Grives färgdefinitioner att framstå som spektrografiskt exakta och till min ruelse inser jag att här har vi kanske framtidens politiker i ett nötskal; ung, attraktiv, ordrik och innehållslös.
    Om Messier Woland någon gång anordar sin bal i Sverige har han verkligen ett rikt underlag att botanisera bland.

    Hans-Erik

    SvaraRadera
  2. Är det någon som har något på fötterna när och om det kommer en omgång istid till och när den då kan komma. Om jag inte kommer ihåg fel så säger de som håller på med sådant här att de cykler som nu varit har det varit ca 100 tusen år av nedisning varvat med kortare perioder av relativt varmare. 4 eller 5 st tror jag det var. Före det var där cykler med så där en 40 tusen år av nedisning varvat med ännu kortare perioder av relativ värme. Detta är en del i en större istid sett över den senaste miljarden år då det varit 4 eller 5 olika istider som totalt varit ca 40% av den tiden. Men även under innevarande istid, i det stora perspektivet, så har det varit så pass varmt att polerna varit isfria.

    Finns det någon som helst prognos/kunskap om när innevarande istid skulle kunna ta slut och det återgår till ”normaltillståndet” för den senaste miljarden år. Men solen lär ju bli större och varmare efterhand innan den kollapsar. Hur kan vi veta om det nu är slut på mönstret i den senaste cykeln eller om den fortsätter ett tag till eller ett nytt mönster börjar eller rent av vi har sett det sista på innevarande istid även om det verkar ha pågått i kortaste laget jämfört med tidigare istider i det större perspektivet.

    Om det inte blir alltför varmt så skulle nog ett slut på innevarande istid vara att föredra, förvisso kommer höjd havsnivå att ta en hel del land men annat kommer till som befrias från is, men lite väl perifert i polartrakter. Men förmodligen ett mer ”lätthanterligt” problem än ytterligare nedisning.

    Lasse

    SvaraRadera
  3. En favorit:
    http://www.youtube.com/watch?v=5ndHwW8psR8
    In Search Of... The Coming Ice Age (Part 1 of 3)

    Leonard Nimoy (Spock i original Star Trek) presenter “In Search Of...”

    Lasse

    SvaraRadera
  4. Skönt att se att du inte lämnat klimat-galenskaperna helt Max. Snygg summering!

    SvaraRadera
  5. Som vanligt sammanfattar du dumheterna på ett väldigt pedagogiskt sätt.
    Men jag undrar ibland varför alla dessa hobbydoktorer hit och dit fortsätter att försöka skrämma människor. Det kommer ju en dag när de får stå och skämmas för alla stolliga uttalanden. Är det så viktigt med makt, pengar och doktorstitlar att de står ut med att läsa sina egna stolliga uttalanden i framtida artiklar om den galna tiden då klimatet var ett sådant hot mot jorden att det ordnades en rättegång "Jorden mot människan." Jisses!
    Bim

    SvaraRadera
  6. Hans-Erik:

    Är du göteborgare eller? Rökstenen i den meningen att AGW-teorin gått upp i rök?

    Jag tog Bettnastenen för dess lutande och medfarna framtoning så vi kritiserar klimatkampen från olika håll.

    Carlgren är rättframt patetisk men Annie Lööfs ryggradslösa anpassning till det opportuna ger mig krypningar. Får hon tre år på sig kommer hon om gud är god att sänka Centerpartiet vid valet 2014.

    Bengt Grives "mörkvitt" står på samma höga nivå som inredningsarkitekt Lindemans "mossblått".

    /Max

    SvaraRadera
  7. Lasse:

    Om istider i framtiden vet vi förstås inget med säkerhet. Men iskärnan från Vostokborrningen (jag har den i en post 2009-02-01) visar att växlingarna istider/ mellanistider varit mycket regelbundna de senaste 450 tusen åren.

    Det är inget att slå vad om eftersom vinnaren inte lever för att inkassera vinsten, men nog lutar det åt att en ny nedisning kommer efter vårt Holocen.

    Några tusen år hit eller dit är inget på den geologiska tidsskalan. Därför blir AGW-lobbyns bekymmer för 300 års koldioxidutsläpp rätt löjliga.

    /Max

    SvaraRadera
  8. Saint Magnus och Bim:

    Någon gång ibland är det roligt att återvända till klimatbekymrens idylliska värld. Varje katastrof, som Carlgrens 2,7 m högre havsyta, ligger så betryggande långt in i framtiden.

    Reklambrigaden har dragit igång efter sommarlovet och skickat små svalor om nödvändigheten av "speglar i rymden" som de envisas att kalla Roger Angels refrakterande tunnfilmsdiskar.

    Dyker de upp igen kan jag inte hålla mig. En skön avkoppling från den mer akuta ekonomiska krisen.

    /Max

    SvaraRadera