2011-09-11

9/11 – vinnare och förlorareDet 9/11 vi påminns om i dag 11 september 2011 hade en vinnare, al-Qaida, och en stor förlorare, USA. Som följd av USA:s nederlag drabbades Irak och Afghanistan av anfallskrig och ockupation med långt fler dödsoffer än de 2 296 som är det heliga antalet i USA. Islam och världens muslimer fick en fläck på sig som det kan ta generationer att tvätta bort. Man påminns om den skuld judarna länge belastades med för att de ”dödat Kristus”.

Jag lider inte med Amerika. Landet hade redan 11:e september 1973 regisserat överfallet på president Allende i Chile och medverkat till att general Pinochet kom till makten. Åtminstone tio gånger så många människor dog då och Chile fick tjugo år under diktatur.Det beryktade Abu Ghraib med amerikanska soldater och hundar samt en fånge som övertalas att berätta.

USA har själv förstört sitt anseende som kultiverad nation med respekt för mänskliga rättigheter, internationella avtal och allas likhet inför lagen. Skamfläckar som Guantanamo, Abu Ghraib, Bagram och en rad dark prisons där tortyr är standardbehandling står på samma moraliska nivå som Sovjets KGB, nazi-Tysklands Gestapo och Östtysklands Stasi. För att citera den principlösa
Condoleezza Rice: "Om presidenten godkänt [tortyr] är det rätt."

Guantanamo fångläger som inte har krigsfångar utan "stridande motståndare" som faller utanför internationella regler för behandling av krigsfångar.

Attackerna 11 september 2001

Sällan, om ens någonsin, har så stor effekt åstadkommits med så små medel. Nitton män kapade fyra jetplan – två från Logan Airport, Boston, ett från Newark Airport, New Jersey, och ett från Dulles Airport, Washington, DC – och använde dem som missiler.

Varje flight har sin artikel på Wikipedia och det är intressant att läsa om de minutiöst uppgjorda planerna och hur perfekt de fungerade. Undantaget var United Airlines Flight 93 från Newark där passagerare stormade cockpit vilket ledde till att planet störtade på ett fält i Pennsylvania. American Airlines Flight 11 flög in i norra tornet på World Trade Center kl 08:46 lokal tid, United Airlines Flight 175 flög in i det södra kl 09:03. Båda planen hade 30-40 ton jetbränsle ombord vilket startade explosioner och bränder i tornen. Kl 09:59 rasade södra tornet, kl 10:28 rasade det norra.Alltsammans skedde inför nyhetsprogrammens tevekameror och händelserna sändes i näst intill realtid världen över. Den som råkade ha teven på glömmer inte när tornen plötsligt sjönk ihop med ofattbar snabbhet.
Följdverkningar

Av de 19 kaparna var 15 från Saudiarabien, två från Förenade Arabemiraten, en från Libanon och en från Egypten. Dåvarande presidenten #43 George W. Bush, som var mer känd för sin beslutskraft än sin intelligens, anföll därför Afghanistan(!) med terrorbombningar 7 oktober 2001. Han startade därigenom ett överfall och en ockupation – kallat Operation Enduring Freedom (Operation Bestående Frihet) – som pågår än och fyller tio år om knappt tre veckor. Ett företag som i enfald söker sin like.

I förbifarten överföll #43 Bush tillsammans med Storbritanniens smilande Tony Blair även Irak 20 mars 2003. Målet var Iraks olja och förevändningen Saddam Husseins innehav av massförstörelsevapen (ett påstående som bevisats vara falskt). Kriget är mer eller mindre avslutat men USA avser att behålla 50 000 militärer på plats under överskådlig tid.


Barack Obama som fredspristagare. Sannolikt den lägsta punkten i fredsprisets historia.

Bushs efterträdare, fredspristagaren och den trolige enperiodspresidenten #44 Barack Obama, har helhjärtat övertagit ockupationerna och mördandet och ökat truppstyrkan i Afghanistan från ca 44 000 till 102 000. Även han har numera förstått att invasionen inte kan ”vinnas” men vill självklart inte bli den president som ”förlorar” och skjuter därför avvecklingen på framtiden. Efter 2012 i första hand, efter 2016 om han lyckas bli omvald.

Att Sverige deltar i mördandet är en skam. Norska soldater har rättframt sagt att döda känns bättre än knulla. "För att införa demokrati" - det är så enfaldigt så jag vill kräkas.

Åtminstone 919 967 personer (sannolikt över miljonen) har dödats vid USA:s och dess allierades attacker mot Afghanistan och Irak. Mest människor av lägre värde, färgade och muslimer, som inte räknas. "We don't do body counts", som general Tommy Franks så träffande uttryckte det. (Vi räknar inte kroppar.) Men även 4 792 amerikanska soldater i Irak och (hittills) 1 674 i Afghanistan har dött. Hämnden har kostat mer i amerikanska liv (6 466) än de dödade vid 9/11 (2 277; det heliga talet 2 296 inkluderar de 19 kaparna).
Inre sammanbrott

Att lura USA att överfalla Afghanistan lär ha varit ett av Osama bin Ladens mål med attacken 11 september 2001. Därmed skulle USA liksom Sovjet 1979-1989 förstöra sig själv. Han hade framgång.

I dag har landet en eländig ekonomi. En orsak är de dyrbara krigen, en annan det etiska förfall som angripit finansvärlden. Arbetslösheten i genomsnitt är 9,1 procent, bland svarta 16, 7 procent. Husmarknaden faller fritt, pensioner och försäkringar urholkas. De superrika får det bättre, medelklassen och de fattiga får det sämre.


Kontroll av flygpassagerare i jakten på "terrorister".

Efter 9/11 införde #43 Bush ett Department of Homeland Security (DHS) där man slog ihop 22 olika organisationer för att svara för den inre säkerheten. Inrättningen har över 200 000 anställda och har gjort av med 0,5 trillion (biljard biljon, 1012) dollar. Ändå har den inte lyckats med en så enkel åtgärd som att skapa en gemensam larmfrekvens för utryckningspersonal.  Den underställda Transport­säkerhetsmyndigheten utsätter flygpassagerare för direkt kränkande kontroller, kroppsvisitationer och förhör.

Begreppet ”fri medborgare” finns inte längre.

Under de tio år som gått sedan det ursprungliga 9/11 har USA:s status i världen sjunkit dramatiskt. Nationen är en sorglig skugga av det land som långt in på 1980-talet var ledande inom forskning, teknik och kultur.


Bin Ladens hem i Abbottabad, Pakistan, med en av mördarstyrkans förolyckade helikoptrar.

Satsningarna på kontroll, misstro, maktmissbruk och rädsla har lett fel. Om jag trodde på ett liv efter detta skulle jag skriva att Osama bin Laden ler i sitt paradis. Att han överfölls och dödades av en specialtränad mördarstyrka som kränkte nationell och internationell rätt minskade inte hans seger.

Sista versen i Gustaf Frödings ”Ur Anabasis” rinner mig i minnet:

Men Xenofon, som kom ihåg den hårda vedermöda 


hellenerna fått genomgå och ännu måste bida, 

och hungersnöd och frost och efterblivna döda, 

var stolt och glad att se hellener kunna lida 

och ändå kunna glädja sig och höja sig 

till mera ädla ting än sorgen över nöden 

och icke som barbarer böja sig 

i skräck och vanvett under hårda öden.

Det är sorgligt att se det en gång så inspirerande USA välja barbarernas väg och böja sig i skräck och vanvett under ett inte ens särskilt hårt öde. Det celebrerade 9/11 var framför allt en prestigeförlust. 


Prestigen har USA efteråt lyckats sänka lägre än man trodde var möjligt.
2 kommentarer:

 1. biljard är ett spel. du menar nog biljon. skärpning.

  SvaraRadera
 2. Anonym 12 sept:

  Menar 'nog'... vad menar du? För säkerhets skull skrev jag det engelska 'trillion' och det matematiska 10 upphöjt till 12 och du förstår ändå inte hur många dollar det rör sig om.

  Självklart att det riktiga ordet är 'biljon'. Var du ordningsman i skolan eller?

  /Max

  SvaraRadera