2010-10-03

Tecken i skyn


Att klimatlobbyn förlorar mark har varit tydligt åtminstone sedan det fatala Köpenhamnsmötet COP15 i december 2009. Tron på en av människan orsakad global uppvärmning omfattas inte längre av ”världens ledare”. Den svenske kungen Carl XVI Gustafs engagerade jultal december 2007 då han lyfte fram klimatet som vår tids ödesfråga känns gammaldags, statsminister Fredrik Reinfeldts misslyckade klimatsatsning andra halvåret 2009 då Sverige var EU:s ordförandeland blev grädden på moset i nollnolltalets klimatskrämsel. Inför riksdagsvalet nyligen hade Miljöpartiet pliktskyldigast ”Rädda klimatet” som första  prioritet, men argumentationen fokuserade istället på främlingsfientlighet.

Ingen Inte många tror längre att klimatet behöver räddas, ännu färre tror att det i så fall kan göras. De olika lobbyorganisationerna blir allt mer desperata och griper efter allt absurdare argumentation. Exempelvis den brittiska  10:10a movement of people, schools, businesses and organisations cutting their carbon by 10% in a year” (en rörelse av människor, skolor, företag och organisationer som minskar sina koldioxidutsläpp med 10% på ett år). Gruppen gav nyligen ut en snabbt beryktad film, No Pressure, som väckte internationell indignation och efter några dar drogs tillbaka. Den finns tills vidare på YouTube i en kommenterad kopia som lär försvinna när som helst.


Första avsnittet visar hur skolelever som inte vill göra en insats för klimatet (”taking your next holiday by train instead of flying”, ta din nästa semester med tåg istället för flyg) sprängs i luften när fröken trycker på en röd knapp. Klimathumor av i dag – ha ha. 

10:10 är en oberoende organisation som grundades av regissören Franny Armstrong (filmen Age of Stupid), bemannad med ett litet team baserat i Camden Town, London, och uppbackad av en rad organisationer, inklusive Comic Relief, ActionAid, Carbon Trust och Energy Saving Trust.

Okej - Franny gick nog över gränsen den här gången, men för min del rycker jag på axlarna åt stolligheterna. Sakligt sett är de inte värre än Mark Lynas epistlar om en obeboelig jord, James Hansens förutsägelser om ett dränkt Manhattan eller Hans Joachim Schellnhubers skräckbild av 80 meter högre havsnivå ”värre än kärnvapenkrig”. Bara mer pittoreskt berättade.


 Avkylning: Helt motsatt är en observation som cirkulerar i bloggvärlden. Nämligen att det 58:e Bilderbergmötet i  Sitges, Spanien, 3-6 juni 2010 diskuterade global avkylning. Ja, just global avkylning. En teori som var aktuell på 1970-talet och spådde jorden en ny istid om två-trehundra år (bloggpost här), och som klimatlobbyn ihärdigt påstår var en tillfällig förvirring hos några få. Inga ”riktiga” klimatforskare trodde på den, säger de.

Bilderbergklubben är mer elitistisk än de flesta. Ett möte per år, 130 deltagare by invitation only, politiker, finansmän, militärer, mediemoguler, slutna överläggningar utan redovisning av resultaten ... så hemligt det kan bli. CIA eller Säpo är öppna symöten i jämförelse.

När den gruppen tar upp global avkylning (bland ämnen som finansreform, cyberteknologi, Afghanistan, världens matproblem och EU-USA relationer) är det inte på skoj. Då är global uppvärmning passé och det är dags att satsa pengarna någon annan stans.


Att invigda personer, typ USA:s och Kinas ledare, inte tror på klimathotet har varit tydligt under lång tid. Tanken att Vita Huset ska dränkas är löjlig. Men politiker spelar nu med så länge en åsikt är opportun och ger röster och ökat skatteunderlag.

Måndag 4 oktober samlas den nya svenska riksdagen för att högtidligen öppnas tisdagen den femte. Den något reducerade statsministern Fredrik Reinfeldt ska då presentera folk och planer för en ny regeringsomgång. Det skulle mycket förvåna mig om inte sällskapets attityd till global uppvärmning blir ganska sval. För att inte säga kylig.

Den riktiga klimatpaniken hör till en förgången tid.

1 kommentar:

  1. Hoppas att det är många som läser vad skriver!

    SvaraRadera