2010-09-14

Keelingkurvan och klimatet


I förra posten kom jag in på Keelingkurvan som i diagramform visar hur atmosfärens koldioxidhalt har stigit sedan 1958 då mätningarna började (med 313 ppm) och fortsätter att öka. Augustivärdet år 2010 var 388 ppm. En ökning med 75 ppm på 52 år, alltså med 24 procent.

Antar man att den pre-industriella nivån var 280 ppm blir ökningen 108 ppm eller 39 procent.

Observera:

Keelingkurvan ger ett visuellt intryck av en mycket snabb och omfattande ökning av koldioxidhalten. Orsaken är att basvärdet i regel sätts till 310 ppm. Det vanligaste knepet då man vill ljuga med statistik eftersom det överdriver effekten.

Samma Keelingkurva med bas 310 respektive bas noll ppm. Vänstra diagrammet antyder en stor och snabb ökning. Högra kurvan (samma diagram med synliga totalvärden) visar att ökningen proportionellt är måttlig och inte så snabb. Kontroll av basvärdet bör sitta som en reflex i betraktarens ryggmärg.

Enklare propagandister, typ politiker, använder den egenskapen hos diagrammet för att stärka effekten av sitt budskap.

Charles David Keeling(1928-2005) var forskare vid Scripps Institution of Oceanography och den som upptäckte att atmosfärens halt av CO2 är praktiskt taget uniform över jorden i öppna lägen. Han startade analyserna vid Mauna Loa Observatory, Hawaii, som sedan 1958 representerat atmosfären. Först så småningom fick hans arbete uppskattning. När han dog vid 77 års ålder ansågs C. David Keeling som en av de stora pionjärerna inom naturforskningen.

Några grunddrag hos atmosfärens koldioxid:

Koldixoiden är tillsammans med vatten en bastillgång för fotosyntesen och därmed för den gröna växtligheten. Växterna är i sin tur basen för växtätande organismer och i andra steget för köttätarna. Mänskligheten skulle inte existera utan den näringspyramiden. Något ironiskt blir det då att koldioxid klassats som en luftförorening av bland annat USA:s Environmental Protection Agency (EPA). Så kan det gå när miljöbyråkrater och ekonomer bestämmer.

Den naturliga kolomsättningen är mycket stor. Omkring 200 gigaton kol (C) cirkulerar årligen fram och åter genom luft, land och hav. (För att uttrycka mängden som koldioxid (CO2), multiplicera med 3,67 vilket ger 734 Gt = 734 000 megaton. Att jämföras med människans tillskott 30 000 megaton/år.) Atmosfären fungerar därvid som en mellanlagringsstation: levererar koldioxid till vårens stora tillväxt och tar emot den igen vid höstens nedbrytning och förmultning.

Under norra halvklotets vår sjunker den atmosfäriska halten med 5-6 ppm för att stiga igen under hösten- vintern. (Att norra halvklotet styr beror på att de största landytorna ligger där.)

Årsvariationer (plus/minus 3 ppm) i atmosfärens koldioxidhalt. Det lägsta årsvärdet infaller i augusti- september då grönskan står på topp. Förmultning av löv, vissnade växter och sommarlevande fauna återbördar koldioxid till luften under norra halvklotets höst och vinter. Det stigande genomsnittsvärdet tillskrivs människans utsläpp.

Ändra atmosfärens sammansättning:

Om man sätter sig in i frågan förstår man att de angelägna medmänniskor, föreningar och politiska partier som vill ”rädda klimatet” genom att minska luftens halt av koldioxid har bitit av mer än de kan svälja. Det räcker inte bara att minska Sveriges obetydliga utsläpp (1,5 promille av världens) utan man måste vädra hela jordgloben.

Inte bara ska dr. Keelings efterträdare på Mauna Loa 3 400 m över havet märka det. Även den minus femtiogradiga blåsten på sydpolen ska ändra sammansättning så det upptäcks i iskärnor därifrån om femhundra år. I klimatsonder på nordpolens is likaså. Regeringen på Maldiverna ska kunna hänga undan dykardräkterna. Människorna i Pakistan slippa översvämningar, kulakerna på ex-kolchoserna i Ryssland få bättre veteskördar, slalombacken i Rättvik snösäkra vintrar … lägg till efter behag.


Det är inte bara en svindlande jättelik, rentav stor uppgift. Den är helt enkelt omöjlig. I alla fall i denne kungens tid. Man gör det definitivt inte genom att höja bensinpriset med 49 öre. Eller 61 öre som det blir med moms.

Ändå är människans utsläpp små jämfört med naturens. Vid pass 30 000 megaton per år i jämförelse med 734 000. Trettio kronor jämfört med 734 för att göra det lättfattligt. Och hälften av de trettio försvinner i budgeten utan att ens IPCC vet hur.


Så andas lugnt. The Planet is fine.

RÄDDA PLANETEN? VI VET INTE ENS HUR

VI SKA TA VARA PÅ OSS SJÄLVA; VI HAR INTE

LÄRT HUR VI BRYR OSS OM VARANDRA.

VI SKA RÄDDA DEN JÄVLA PLANETEN?

- Det är inget fel på planeten -

PLANETEN MÅR BRA

MÄNNISKORNA ÄR GALNA!

JÄMFÖRD MED FOLKET, HAR PLANETEN

DET FINT. DEN HAR VARIT HÄR ÖVER FYRA MILJARDER

ÅR… PLANETEN ÄR INTE PÅ VÄG NÅNSTANS,

VI ÄR. VI ÄR PÅ VÄG BORT.

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för en mycket bra blogg!

  Jag läste precis en artikel i Newsweek som tar upp detta med hur jorden tar hand om Koldioxid samt människans påverkan på jorden/klimatet:

  http://www.newsweek.com/2010/09/12/george-will-earth-doesn-t-care-what-is-done-to-it.html

  När jag fann din blogg i början av året så tyckte jag den var intressant så jag ville läsa allt du skrivit från början. Så för att lättare kunna göra det gjorde jag om alla dina inlägg under 2009 till 4 st kvartalsvisa PDF filer. Är det så att du eller någon annan vill ha dem så bara skicka ett mail till mig och tala om vilken mailadress jag skall skicka dem till.
  Ni når mig på: bezed68@hotmail.com

  Keep up the good work!

  Mvh
  BeZed

  SvaraRadera
 2. Texten speglar verkligen namnet på bloggen!

  Antialarmismen är viktig för eftertanken analysen och framför allt perspektiven.Jag får tacka för ditt suveräna bidrag till klimatdebatten!

  PS. Ser du en professionell risk i att bli stämplad som "klimatförnekare".

  SvaraRadera
 3. Noterar att samhället lever på gränsen till vansinne där man hellre lyssnar på spektakulära massmedial propaganda än fakta. Mänsklighetens överlevnad beror inte på våxthuseffekten, utan på om vi kan uppnå en gemensam faktabaserad insikt.

  Dessutom lever alla människor i villfarelsen att de ska leva för evigt, vilket hör till symptombilden. Varför inte acceptera att man inte finns och inte kan påverka något om 50 år.

  Visserligen är det en annan av människans villfarelser, att inte kunna förstå sin egen död. Det är försås en mänsklig svaghet, "The fallacy of the stolen concept" inbyggt i hjärnan, gör att man inte kan förstå.

  SvaraRadera
 4. Saknar fler inlägg från Dig som Andas Lugnt

  SvaraRadera
 5. Anonymer, BeZed, Karl:

  Tack för era kommentarer. Jag lyfter på mössan för berömmet.

  I några fall tog det lång tid innan inläggen klarerades ut. Jag var på resa och tittade bland annat in till gamla kära Jänschwalde kolkraftverk. Det är inte lätt att tycka om Vattenfall men just i J. har de gjort ett fint arbete. Kraftverket bränner 80 tusen ton brunkol dagligen men har ändå lyckats göra sig av med skorstenarna. Ingen rök = inga partikelutsläpp. Koldioxiden släpps ut ren (och med EU-pengar ska man försöka lagra den i gamla gasfyndigheter). Jag hör ju till dem som inte tror på koldioxidfaran.

  Dagbrotten då? Mindre miljöförstöring än de dämda älvdalarna ovanför svenska vattenkraftverk.

  Jag ska skriva en post i ämnet någon dag.

  /Max

  PS. Signera gärna med ett namn - verkligt eller påhittat - så slipper jag kalla er Anonym 1-2-3.

  SvaraRadera