2010-09-07

Gröna klimatsmarta ekosagor


"Magen in och bröstet ut och blicken mild och glad".

Låt mig säga från början att klimatsmart är ett ord som ger mig rysningar. Ett vagt positivt nonsensord utan innebörd. Klimatsmart mat, klimatsmart toapapper, klimatsmart avföring … Liksom ”eko-”. Eko-frisörer, eko-filtar, eko-vodka, eko-kremering … Listorna går från det sublima till det löjliga. Tror man inte på klimatrörelsens svagt underbyggda AGW-teori betyder orden ingenting alls.

Men allvarligt talat – det finns väl något som den vanliga människan kan göra för att bidra till en bättre jord? Mycket lite, tyvärr. Små insatser som ger små resultat.


Klimatpropaganda uppifrån:
Min dystopiska attityd vaknade när jag läste om prins Charles (Charles Philip Arthur George), prinsen av Wales, Storbritanniens tronföljare. Han har startat ett ”grönt” initiativ som mycket nätt och passande döpts till Start. Just nu är Hans Kunglig Höghet på en fem dygns kampanjtur i ett sju vagnars kungligt tåg draget av ett lokomotiv som konverterats till att gå på grillolja. Miljövänligt så det skvätter.

London bobbies i sina typiska tuppkamskaskar. Visselpipa hade de också som en kvarleva från Jack the Rippers dagar.

Starts hemsida är en idyllisk och hemtrevlig exkursion till, säg, 1950-talet. Då England fortfarande räknade i pund, shilling och pence, pubarna serverade ljummet öl i pints, och Bed & Breakfast för två kostade 20 shilling (möjligen en guinea, 21 shilling). Poliserna i London kallades ”bobbies” och hade lustiga hjälmar som det var en sport för dåtidens brats att peta av bakifrån. Polisen fick inte tränga sig in hos folk utan husrannsakningsorder – not without a search warrant, som spröda Mrs Wilberforce i filmen ”The Ladykillers” (1955) sa så rart.

Mrs Wilberforce läxar upp förbrytarna som gett sig ut för att vara en stråkkvartett som övar på Boccherinis Menuett. Alec Guinness "Professor Marcus" i mitten med sänkt huvud. Det var en tid då man hade respekt för gamla damer.

Vem som helst kan tråna efter sådana tider men förfluten tid går inte att återvinna. Definitivt inte med Starts Recycling A-Z (Återvinnings A-Ö) som hjälp: Aluminiumfolie ja, plastfolie nej, gamla behåar ja, kasserad mat ja, glas- och plastflaskor ja, cornflakeskartonger nej, Bregottaskar nej, och så vidare.

Okej – Charles är 62 år och har en påfallande rask mamma, drottning Elizabeth, 84, som kan leva länge än. Hennes mamma blev 102. Så vad ska den arme mannen göra i väntan på att bli kung?

Prins Charles verkar att ha lätt för att göra intryck på kvinnor - grått hår och begynnande måne till trots.

Ett problem är att han tillhör överklassen och har ett enormt carbon footprint. Hans budskap blir samma som det klimatöverklassen framförde så tydligt vid Köpenhamnsmötet: ”Inskränkningarna gäller er – the small people – men inte oss Ledare”. Att en prins med stab på fem personer åker upp femtiotusen pund (en halv miljon kronor) av skattebetalarnas pengar i privat tåg för att predika värdet av cykling och gång är en ekologisk paradox.

En gåbuss (walking bus) för skolbarn på väg till och från skolan. En ansvarig personal i täten och en i svansen på "krokodilen". Soliga dagar, varför inte?

Miljöpartiet i Sverige:
Kommen så här långt frågade jag mig om ordet ”klimatsmart” har mer substans i svenska Miljöpartiet. Termen ger 305 träffar på partiets hemsida men innebörden blir inte klarare. Bättre kollektivtrafik, höghastighetståg, trängselavgifter, närproducerad mat, biogas, genusperspektiv på klimatet – allt är klimatsmart. Vegetarisk mat, förstås, liksom cykla, läsa, åka skidor. Fast det klimatsmarta i örtgniden lammstek är lite oklart.


Partiets första prioritering är att rädda klimatet. Det ska ske enligt klimatrörelsens universalknep: Reducering av koldioxidutsläppen (men inte med hjälp av kärnkraft). Bort med kärnkraft och fossila bränslen, in med vindkraft, biobränslen, vågkraft och solenergi. På detta sockrar MP med Godare mat, Mer cykling, Mer barntid, Mer företagande och Mer jämställdhet.


Samma idéer som hos prins Charles. Fast dyrare. Nitton riksdagsledamöter i gräddfilen (fler efter valet spår prognoserna), höjda energiskatter, biogaspumpar från Smygehuk till Treriksröset, skattesubventionerad vindkraft och vågkraft. Och solenergi! På 60 grader nordlig bredd där solen bara stiger en handsbredd över horisonten vintertid?

”Sverige ska bli ett föregångsland.”

Det uttrycket borde få väljarna att leta efter en annan valsedel. Det betyder att det kommer att bli dyrt. Mycket dyrt.

Termen eko- då? 402 träffar hos MP. Ekokommun, ekomat, ekotomat, ekokläder, ekodokument, ekodriving, ekoingenjör – det går att sätta eko- framför vad som helst.

Ekokaka – sant eller falskt? Sant förstås.

Ekokärnkraft är ännu så länge en påhittad kombination. Men vem vet vad som kommer att ske i nästa miljökapitel. Ingen trodde väl vid valet 2006 att Centerpartiet skulle vara för kärnkraft till valet 2010. Och att Maria Wetterstrand gått med på att kärnkraften blir kvar tills den kan ersättas.

Undrens tid är ännu icke förbi.

5 kommentarer:

 1. Bilderna är ju bara så bra! Ja, texten är också bra, men bilderna... Men är bloggposten ekologiskt odlad? KRAV-märkt? Koldioxidneutral? Hur många kg koldioxid släpptes ut när din dator var igång? Har du kompenserat? Det är billigt nu, 5 cent per ton på Chicago klimatbörs. Rena vrakpriset, det låg på runt 8 dollar för ett par år sedan. Kanske läge att köpa på sig avlatsbrev? Till det priset kan man klimatkompensera en normal livslängd för ett par svenska hundralappar. Det blir kanske vi skeptiker som köper upp de sista utsläppsrätterna för att kunna trycka upp i ansiktet på miljöpartiklarna. Därefter har man rent samvete att varva upp V8:an. In your face!

  SvaraRadera
 2. Osynlige Man:

  Roligt att du gillar bilderna. Tålamod, fantasi och Photoshop är vad som behövs.

  Trevlig blogg du har. Jag ska utforska den närmare då jag får bättre om tid.

  /Max

  SvaraRadera
 3. Att vara klimatsmart enligt MPs modell gäller alltid andra, inte den gröna överklassen:

  http://farm5.static.flickr.com/4027/4716962282_1a1e6a867e_b.jpg

  ...en bild säger mer än 1000 ord, visst är den underbar?

  SvaraRadera
 4. Lejeune:

  Tack för länken. Mycket träffande. Av många ses Maria Wetterstrand som sällsynt ren och rak (för att vara politiker). Somliga vill till och med se henne som statsminister.

  Men det finns tydligen en motståndsrörelse som inte är så förtjust.

  /Max

  SvaraRadera
 5. CCX Chicago har stängt... http://co2insanity.com/2011/01/03/ccx-finally-closes-for-good/  Per the New York Times the Chicago Climate Exchange (CCX) has finally closed their doors for good as of December 31, 2010. However, Porky Pig was not seen saying “th-th-th-that’s all folks!”

  SvaraRadera