2010-03-02

Isbjörnen igen: läs Andas Lugnt och ligg före


Nina, en isbjörnshona som på 1960-talet fanns i Köpenhamns Zoo. Hon överfördes till Bristol Zoo där hon måste avlivas 1992. Skelettet är nu utställt i Bristols universitets institution för veterinärutbildning.


Säkert har mina läsare märkt att isbjörnen är på tapeten igen. Nu går som en nyhet genom media att den är en ung art – kanske bara runt tvåhundratusen år gammal (händelsevis jämngammal med Homo sapiens). En forskargrupp har analyserat mitokondrium-genomet i en isbjörnskäke som är cirka 130.000 år gammal och publicerat i PNAS (Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America). En respektabel tidskrift. Artikeln i PDF-format här.

En följd av isbjörnens ålder är att arten – fastän relativt ung – sannolikt har levat genom en tidigare värmeperiod för omkring hundratusen år sedan, den mellanistid som skilde den näst senaste och den senaste nedisningen år. (Ska man vara korrekt får man inte kalla nedisningarna ”istider” eftersom specialisterna vill reservera termen för längre perioder, till exempel den senaste halvmiljonen år då världen haft åtminstone fyra nedisningar.)


I bluddret runt ”nyheten” om isbjörnsartens ålder sa någon klimatförkunnare (jag gitter inte ta reda på hans namn) att det faktum att arten levat genom en varm period minsann inte fick tolkas som att den kunde klara en till. (Nämligen den av klimatmaffian förutspådda, av antropogen koldioxid orsakade katastrofala uppvärmningen som under nollnolltalet ansågs stå för dörren.) Håhå, jaja.

Nåväl – att jag randar iväg denna post som ett mellanstick i funderingarna kring USA:s krig i Irak och Afghanistan beror på att den information som media nu lägger fram som ny, den presenterade jag redan 28 mars 2009 under titeln Rädda isbjörnen. Ett bluffprojekt. Skälet var då att argumentera emot reklamen från Greenpeace och WWF där de ville rekrytera ”isbjörnsfaddrar” som band sig för stående inbetalningar på 100 kr i månaden, 1.200 kr om året.

Inte nog med att sällskapen hade rent felaktiga resonemang kring den förväntade värmekrisen – Greenpeace placerade bland annat renar på nordpolsisen och skrev att dess avsmältning skulle leda till ”en global höjning av havsnivån med fruktansvärda konsekvenser” – de påstod sig dessutom kunna rädda arten. Detta för tolvhundra kronor om året från benägna isbjörnsfaddrar.


Cyniske Max skrev om detta: ”Inga hundra kronor i månaden från aldrig så många isbjörnsfaddrar räddar isbjörnen. Däremot generalsekreterare med över miljonen i årslön.” Blir någon påmind om namn som Bengt Westerberg, Christer Zettergren och Ann Gardulf i Svenska Röda Korset – personer med miljonlöner finansierade av snälla damer med insamlingsbössor? Tro inte att det är annorlunda i miljörörelserna.

Nå – jag ska inte breda ut mig om ämnet. Den intresserade kan roa sig med att läsa den ursprungliga posten (den är faktiskt inte så tokig). Men jag kan inte låta bli att upprepa min gamla uppmaning från 12 november 2009: Ligg steget före: Läs Andas lugnt. Då gällde det den 40-procentiga naturliga rabatten på koldioxidutsläppen.


Det behövs oftast ingen spåkula för att lista ut vart vi är på väg. Det kan räcka med eget självständigt tänkande och några enkla redskap.

Som jag skrev i posten om vindkraften där Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott (två kvinnor och elva män) 18 september kommit fram till samma slutsats som jag fört fram 24 mars: ”Lite ironiskt att en ensam man med hjälp av datorns kalkylator, en grötportion kunskap och ett kryddmått förnuft kan slå tretton professorer med sex månader på deras egen planhalva.

Nog med självberöm för denna gång. Men det var trevligt med ett återbesök i den idylliska fejden om jordens klimat och vad som ska hända med det.

4 kommentarer:

 1. Kul att du skriver om klimatet igen Max.

  / Lars

  SvaraRadera
 2. Max
  Jag har följt din blogg om klimatet med största intresse och funnit den vara mycket vederhäftig och nära min egen uppfattning ,som t.ex vad som händer när vetenskapen och politiken växer samman och blir till en närmast religiös fråga. De icke troende blev kallade plattjordingar, kreationister, förnekare istället för att bemötas med vetenskapliga argument. Det finns en konsensus sa man i alla media. Tyst med er ni förnekare – ni tror väl inte på förintelsen heller.
  Din blogg har varit lysande och dessutom har man lärt sig ett och annat. Tack för det.
  När det gäller spektaklet i Irak, Iran och Afganistan samt Pakistan och med Indien (Kashmir) får jag dock litet kalla kårar inför vad som kan hända. Eller riktigare sagt vad som kommer att hända om FN tågar ut. Jag glömde nämna Israel.
  Tre av staterna har kärnvapen, den fjärde har det snart. Den svenska synen på att vi kan väl sätta oss ner och prata och ta en kopp kaffe, så löser sig allt verkar inte funka här, i alla fall inte den senaste tiden. Säg från 1948 då Indien delades eller Israel skapades.
  De religiösa övertonerna skrämmer mig. Talibanerna må vara hedervärda människor . Likaså Shiiter och Sunni och Hinduer och Buddister. Kanske till och med nordkoreanska kommunister.
  Men liksom med klimattroende, som dock inte har så skarpladdade vapen, så är dessa troende inte villiga att kompromissa med andra. (En definition på demokrati). Hur kan man stå och skjuta över en gräns i t.ex. Kashmir i 60 år bara för att jävlas.
  Vi svenskar hade nog sagt – Kan ni inte prata med varandra. Svensk personal har funnits i Kashmir i decennier och tittat på.
  Det blir nog bättre resultat med skarpladdade missiler. Och med en stark tro.

  Pakistans kärnvapenarsenal i orätta händer ger mig mardrömmar.

  Detta skrämmer mig.

  SvaraRadera
 3. Lars och Bengt N:

  Det var med en känsla av lättnad jag skrev det lilla sticket om isbjörnens återuppståndelse i media. Hela miljöområdet känns nu så idylliskt – som ett tonårsparty där man försöker överträffa varann med påhittade skräckhistorier och leker med låtsaspengar typ EU:s fiktiva 100 klimatmiljarder euro per år till ”särskilt drabbade länder” dit bland annat Saudiarabien räknar sig.

  Det är som en saga. Om några år kommer man att le åt den precis som man nu ler åt 1970-talets skrämsel för en ny istid.

  Alls ingen lekstuga är de pågående krigen i världen. Israels skändliga aggression mot palestinierna (senast i dag 3 mars 2010 försvarad av publicisten Svante Weyler med den judiska knäreflexen att hänvisa till Hitler och Treblinka). Folkmordet i sudanska Darfur, konflikten i Kongo där fortfarande 45 tusen människor sägs dö per månad (!) – listan är längre än vi vill veta. Det USA-initierade kriget i Irak och överfallet på Afghanistan där Sverige bland 43 andra länder agerar knähund.

  Ingen vet vart man syftar i Afghanistan. Ska man utrota talibanerna är man på fel väg – det är en religiös rörelse folk sluter sig till av övertygelse, och den får fem nya anhängare för varje dödad enligt general McChrystal. Kristendomen är ett gott exempel: hade inte de första kristna spritts över världen på grund av förföljelse hade sekten dött ut som en obskyr rörelse i Palestina åren 30-50 (som förstås haft andra nummer i dag).

  Bakom Obama står starka militära och ekonomiska intressen. Ändå tror jag att han i desperation kommer att gå emot dem den dag han ser sitt väljarunderlag smälta bort. Säg mig den USA-president som inte till varje pris vill sitta två perioder.

  Så vad Sverige gör i Afghanistan är på flera sätt betydelselöst. Det ”krigets” utgång bestäms av de amerikanska väljarna. Om ungdomen börjar reagera som en gång mot kriget i Vietnam är det slut.

  Tack för era synpunkter.

  /Max

  SvaraRadera
 4. Utan att blanda in matematik tycker jag mig se en minsta gemensam nämnare i de senaste dagarnas inlägg: /FN

  Ända sedan Kongokrisen på 1960-talet till Kongo idag har FN funnits med på ett hörn, och de har inte ens lämnat klimatet ífred.

  Det är dags att ifrågasätta och montera ned en organisation som visat sig sprida korruption, knarkhandel, prostitution och kvinnoförtryck överallt där den dragit fram.

  Vilka andra som var oroliga för CO2-utsläppen skulle kunna alternera klimatkonferenser mellan Bali och Hawaii?

  SvaraRadera