2010-03-07
Dödstyst från Afghanistan
Har någon lagt märke den tystnad som plötsligt sänkt sig över Afghanistan? Lagom hade attacken mot Marja ("Operation Moshtarak”, som betyder Tillsammans) startat 12 februari 2010 och gett ifrån sig några bulletiner om framgång så blev det tyst. Inga reportage om framgångsrik kamp mot de 400 till 1,000 ”rebeller” - inklusive mer än 100 ”utländska stridande” (självskrivna för Obamas istället-för-Guantanamo tortyrcenter, typ Bagramfängelset, om de inte dödas) – som beräknades gömma sig bland Marjas 80.000 invånare.
Bloggar som DN:s Afghanistanblogg skriven av Fredrik Wass ”på plats” med svenska styrkan i Mazar-i-Sharif skrev om en Elviskonsert 3 mars men är sedan dess tyst; den enligt målsättningen kritiska Afghanistanbloggen på Blogspot har inte heller haft någon information. Carl Bildt har pratat i telefon med Hillary Clinton om Afghanistan.
Helmandblog skriven av major Paul Smyth i britternas Media Ops berättade en nattstånden pilothjältesaga 6 mars men säger inget om Operation Moshtarak. BBC har inget sedan 18 februari, CNN däremot har friserade rapporter av inbäddade journalister så sent som 4 mars.
The Times, London, skrev om inledningen:
”Captain Ryan Sparks, Bravo’s commander and a veteran of some of the US military’s bloodiest days in Iraq, later said that the 12 hours of fighting on that first day in Marjah were “at least as intense as anything I experienced in Haditha and Fallujah”.
(Kapten Ryan Sparks, Bravos befälhavare och en veteran från några av USA-militärens blodigaste dagar i Irak, sade senare att de 12 timmarnas strid på den första dagen i Marjah ”var minst lika intensiva som något jag upplevde i Haditha och Fallujah”.)
Från massakern i Fallujah november 2004.
Fallujah i Irak jämnades med marken genom artillerield och bomber november 2004. Sannolikt användes även kemiska vapen. Omkring 6.000 betydelselösa irakiska civila antas har dödats fast de förstås inte räknades enligt USA:s motto ”We don’t count the bodies” (Vi räknar inte liken).
Tro inte att det är annorlunda i Afghanistan. Mord och terror vill man sköta diskret. Det är redan förbjudet att visa resultaten av talibanska anfall och självmordsattacker på teve. Att utvidga informationsförbudet är en enkel sak för general McChrystal. Både journalister och soldater tiger när de blir tillsagda.
Så här går det till när brittiska SAS övertalar talibaner att ansluta sig till Karzais regim:
”British special forces operations in southern Afghanistan now centre on persuading mid-ranking Taliban leaders that they are better off working with the Afghan government. This involves a mixture of “hard arrests” — snatch operations to grab key Taliban leaders to gather intelligence — and “offensive action” in which Taliban leaders are killed”.
(Brittiska specialstyrkor i södra Afghanistan fokuserar nu på att övertala talibanledare på mellannivå att de tjänar på att arbeta med den afghanska regeringen. Detta innebär en blandning av "hårda gripanden" - bortrövande av viktiga talibanska ledarna för att samla information - och "offensiva åtgärder", där talibanernas ledare dödas.)
Granskar man denna symboliska bild av Marjas "befrielse" ser man att fotot inte är taget, säg på Stortorget i staden, utan på ett anonymt fält var som helst. Jublande folkmassor som välkomnar "befriarna" lyser med sin frånvaro. Snarare ser det ut som människor samlade för ID-kontroll och visitering.
Bilden minskar inte misstanken att det som pågår under "Operation Moshtarak” är ett blodbad vars omfattning "befriarna" vill förtiga. Så länge det går.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad uppmärksam du är! Jag har inte ens tänkt på det; inga nyheter är goda nyheter brukar man ju säga. Nu blir jag helt illa till mods - vad händer i Afghanistan egentligen? Varför tiger journalisterna? Kan militären hota med att journalister inte skall skyddas om de skriver? Varför ser vi inga massdemonstrationer på gatorna världen över som inför anfallet mot Irak 2003? Det är lite scary.
SvaraRaderaIan
Staden Marjah är säkrad. En del minröjning återstår. Presidenten Karzai har till och med besökt staden.
SvaraRaderahttp://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=181092
Det är i Sverige inte politiskt korrekt att rapportera framgångar för USA- eller brittiskt ledda operationer. Därför är det tyst i dessa media. Finska media tiger inte.
I USA-tidningarna finns många rapporter om det dagliga läget. Just nu bråkar en brittisk general med afghanerna om den borgmästare som guvernören i Helmand Provinsen har utsett att styra Marjah. Han anklagas för att i Tyskland ha uppfostrat en av sina styvsöner enligt hemlandets sed, alltså hårdhänt. Det skulle på något sätt diskvalificera den utsedde borgmästaren för sin syssla enligt den korrekte generalen.
Personligen tror jag, att det är svårt att hitta ledare i Afghanistan med helt fläckfritt förlutet efter så många år av krig och svåra umbäranden.
Det pågår nu underrättelseinhämtning och uppladdning av förnödenheter inför en större operation, den mot Kandahar.
När det gäller den övergripande frågan, den om kriget är lönt, bör man nog väga in att Irak har lyckats genomföra sina första demokratiska val i dagarna. Det ansågs som en utopi under GW Bushs dagar i svenska media.
Sveriges Radio, som varit starkt emot Irak-kriget, rapporterar överraskande positivt i dag.
GW Bush tillhör möjligen de amerikanska presidenter som kommer att omvärderas om några årtionden, då historiker fått perspektiven klara för sig.
Ian och Anonym #2
SvaraRaderaJag hoppas Anonym #2 har rätt men letar förgäves efter nyheter om Marja (Marjah) och Operation Moshtarak i New York Times, Washington Post, Huffington Post, The Times (London) och Guardian. Inte heller något hos CNN och BBC News. Någon rad om framgången borde väl finnas. (Karzais besök i Marja finns i länken blodbad – han betalade nertystningspengar – ca 15.000 kr per liv – för nio barn dödade av NATO/ISAF ”på grund av felaktig information”. Räkna med att ammunitionen som användes kostade mer.) Finska Hufvudstadsbladet har inga rubriker som märks i dag (8 mars).
Skulle inte Svenska Dagbladet ha skrivit något om en eventuell framgång? Den kunde ju ha tillskrivits regeringen Reinfeldt som så helhjärtat ställt upp på det svenska deltagandet i ”kampen mot ondskan”.
Jag förblir tvivlande tills vidare.
Tack för era kommentarer.
/Max
Förlåt, jag glömde förse mitt förra inlägg med signatur.
SvaraRaderaPresident Karzai besökte Marjah tydligen söndag 7 mars, varvid han lovade hjälp med att bygga upp staden.
Aljazeera skildrar hans besök lite mer utförligt än yle.fi.
http://english.aljazeera.net/news/asia/2010/03/201037124652122355.html
En intressant skildring av stämningen i en nyligen befriad stad, där befolkningen inte vet riktigt vem den kan lita på, finns här.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/7386530/Marines-have-won-Marjah-battle-and-now-fight-for-hearts-and-minds.html
Väldigt många engelskspråkiga tidningar hävdar nu, att den utsedde borgmästaren för Marjah har suttit i fängelse i Tyskland för knivhugg på sin styvson. Det får väl anses som anmärkningsvärt även för afghanska förhållanden.
Martin