2011-05-06

Klimatkatastrof – ja ja tjata



En gång i tiden fanns en tro som kallades Global Uppvärmning. Den ägde flera av den sanna trons kännetecken: hade ett uns av sanning som kärna, var enkel att ta till sig och hade en himmel och ett helvete. Himlen var det ”gröna samhället” som skulle bygga på sol, vind och vatten. Helvetet var den av människan globalt uppvärmda jorden där 90 procent av alla arter dött ut, odlingsjordarna blivit öknar och spillror av människosläktet kämpade för sin överlevnad på gränsen till polartrakterna.


Små svenska barn drömde mardrömmar om hur den stigande havsytan dränkte alla städer – förstås huset där de bodde – och kommuner som Göteborg och Karlstad(!) planerade för att bygga vallar mot havet.

Religionen erbjöd också en möjlighet till frälsning: Stoppa koldioxidutsläppen!

Den hägrande frälsningen beskrevs fint av en anonym kommentator till ex-språkröret Birger Schlaugs bloggpost så sent som 3 maj 2011. ”Då, jädrar, ska vi få se på (ett i samklang med naturen) småskaligt lågenergisamhälle, där människor har tid med sig själva och med varandra, inte minst sina barn. Ett samhälle som ger oss chansen att växa andligt!”


  
Som en annan frälsare sa: “Allt förmår den som tror”. (Jesus i evangelium enligt Markus, 9:e kapitlet, 23:e versen)

För att genomföra koldioxidstoppet organiserades IPCC (FN:s klimatpanel) 1988. Organisationen seglade i medvind i tjugo år och nådde krönet på sin bana år 2007 då den fick dela Nobels fredspris med ex-vicepresidenten i USA, sedermera klimatlobbyisten Al Gore.


 Al Gore och Rajendra Pachauri (ordförande för FN:s klimatpanel) med Nobelprisen i fred

(Det var inte den norska nobelkommitténs första klavertramp. Vad sägs om Henry Kissinger, Menachem Begin, Yasser Arafat, och senare, som kronan på verket, Barack Obama som fredspristagare?)


Nobelpriset var dödskyssen för AGW-teorin (även kallad global uppvärmning, klimatförändring, klimatstörning). När min blogg Andas lugnt startade 8 januari 2009 var den en rätt ensam klimatskeptisk ropande röst i öknen som ville få folk att tänka själva. Så här drygt två år senare ser jag med häpnad att jag var del av en då osynlig våg som gick genom folkdjupen. De klimatfrälsta sviktade redan i tron och frälsningssångerna skulle tystna definitivt vid klimatmötet COP15 i Köpenhamn 7-18 december 2009.



I Köpenhamn fanns ingen plats för barnatro. Istället fick vi se de fem stora gorillorna USA, Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien knulla varandra – du låtsas att jag skär ner så låtsas jag att du skär ner – och ge fingret åt resten av världen.





Nya katastrofer

Istället för AGW-teorins ständigt undflyende klimatkatastrof om 50 – 100 – 300 år vid 400 – 600 – 800 ppm koldixid i luften har vi fått andra problem direkt in på skinnet.

Bankerna, det kapitalistiska systemets hjärta och blodomlopp, har börjat svikta och kan inte längre pumpa runt världsekonomins BNP på 58 biljoner (1012 ) dollar. Delar av samhällskroppen blir utan blod och riskerar kallbrand, gangrän och möjlig amputation.  Världsekonomin räddades tillfälligt 2009 genom infusion av oräknade biljoner dollar men stora delar av systemet (bland annat Europas industrier) lider ännu av nedsatt cirkulation. 



Perifera delar av Europa – först Island och Grekland, så Irland och nu Portugal – kräver intensiv finansiell massage för att möjligen kunna räddas. Läget för Spanien är illavarslande och Frankrike är på sämre kurs än Italien. Då det gäller att låna pengar har bara sex av eurozonens 12 länder AAA graderering (Tyskland,  Frankrike, Luxemburg,  Nederländerna, Österrike, Finland ). De med lägre grad är Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Italien, Malta, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien. Sverige utanför eurozonen har AAA.

Tillägg 14 maj: Länderna i eurozonen är noga räknat 23:

1) Andorra; 2) Österrike; 3) Belgien; 4) Cypern; 5) Estland; 6) Finland; 7) Frankrike; 8) Tyskland; 9) Grekland; 10) Irland; 11) Italien; 12) Kosovo; 13) Luxemburg; 14) Malta; 15) Monaco; 16) Montenegro; 17) Nederländerna; 18) Portugal; 19) San Marino; 20) Slovakien; 21) Slovenien; 22) Spanien; 23) Vatikanstaten.


Politikerna har intecknat framtiden och bankerna har spelat bort besparingarna. Människor – även i Sverige – tror att pengarna som dragits för deras framtida pensioner finns undansatta på säkra konton men så är det ingalunda. De har använts som säkerhet för säkerheter för säkerheter i ett moln av komplexa balansräkningar fyllda med derivat som inte ens avancerade penningförvaltare kan genomskåda.  Att pengarna inte finns den dag pensionerna ska ut har islänningar och irländare redan märkt, och grekerna lär finna ut det.

Bara jag tänker på mig:
Genom västvärlden går en våg av egoism och högerpolitik. Ett exempel är Sannfinländarna som skrällde i finska valet 17 april 2011 och med mer än 19 procent av rösterna blev tredje största parti i landet. De är klart negativa till det föreslagna räddningspaketet för Portugal på inledningsvis 78 miljarder euro. Kanske eurozonen sönderfaller i en sydlig del med sämre ekonomi och en nordlig med mera tyskt reglementerad bokföring.

I Sverige är egoismen en politisk grundbult. Inte ens socialdemokraterna vågade satsa på solidaritet i senaste valet. Det var ingen slump att Sverigedemokraterna kom in i Sveriges riksdag med 5,7 procent av rösterna då. Ett utmärkt exempel på självgod hjärtlöshet hördes i Ekot 5 maj 2011 då socialminister Ulf Kristersson (M)  tröstade de 5 700 nollförsäkrade ”förtidspensionärerna” som varit helt utan stöd i flera år: ”Det är ändå viktigt att människor vet att med stor sannolikhet kommer vi att ha ett nytt regelverk på plats första januari” [2012]. Då får de nollförsäkrade eventuellt efter prövning 9 300 kr i månaden – 4 000 kr mindre än de hade innan lagen ändrades 1 juli 2008. 


Socialminister Ulf Kristersson,  Moderaterna

Ett teveinslag från 2008 då fastighetsskatten togs bort faller mig i minnet. En fältreporter intervjuade en brutta utanför en villa i Täby/Danderyd/Lidingö som moderatregeringen gett en skattelättnad på 120 000 kr per år.

”Vad ska ni göra med pengarna?”

”Jag vet inte faktiskt, vi får väl resa upp dem.”


 Det ska vara skillnad på skit och pannkaka.

Osama bin Laden:  Det blev feststämning i USA då bin Laden spårats till en villa i Pakistan och överraskats och skjutits tillsammans med 3-4 andra personer. Att lägga statsrättsliga synpunkter på handlingen är löjligt – det är klart det är rätt när Storebror gör det. Men följderna blir små.

Några lättnader i den hysteriska kontrollen av flygpassagerare blir det inte. Den är till för att ge intryck av kris fast risken är så liten att den knappt kan beräknas.

USA:s överfall på Afghanistan avslutas inte. Det är en del i maktspelet i Asien och kring de stora oljetillgångarna i Mellersta Östern. Bombningarna av ”al-Qaidas grottor” då nr 43 Bush startade kriget i oktober 2001 var en förevändning.

Energitillgången: Insikten sprider sig att inget ersätter de fossila bränslena olja-kol-gas inom överskådlig tid. Till och med den supergröne krönikören George Monbiot i The Guardian har kapitulerat och erkänner att den gröna världsbilden är illusorisk. Vindkraftens förfulande av landskapet måste tas på allvar. Kärnkraften måste användas tills vidare för att hålla ner koldioxidutsläppen.




Att priset på energi stiger kan inte undvikas. Den så kallade peak oil (oljetoppen) anses nu ha inträffat någon gång 2006-2008. Aldrig mer kommer så mycket olja att utvinnas per år, aldrig mer blir den billig.  Även i USA börjar folk resignera inför ett bensinpris runt 6 kr litern (4 dollar/gallon). I Sverige kommer vi att se tillbaka på 14 kr litern med en nostalgisk suck.

Det blir inte bättre

Med allt fler människor på jorden, allt större efterfrågan på mat, allt dyrare energi och ett ekonomiskt system som kan kollapsa när som helst ska inte vi i västvärlden vänta oss bättre tider. Brittiska hushåll får sänkt inkomst fjärde året i rad vilket inte hänt sedan 1870. I USA har sex miljoner villor tagits i mät av bankerna de två senaste åren. Skillnaden mellan de riktigt rika och ”vanligt folk” blir allt större. Sverige är ett extremt exempel. Från 1985 till 2008 steg ojämlikhetsindex från 0,19 till 0,28 och ojämlikheten fortsätter öka. En procent av Sveriges befolkning äger 35 procent av tillgångarna.


Någon riktig orsak för ”vanligt folk” att andas lugnt gällande arbete, inkomst och bostad på 10-15 års sikt kan jag inte se. Folkhemmet är rivet. Sannolikt har de flesta fått sin standard sänkt om tio år. Färre och kortare resor, mindre och dyrare bostäder, mera nudlar och mindre oxfilé. Tillväxten är på väg att avskaffa sig själv.

Men i klimatfrågan står jag kvar vid uppmaningen Andas lugnt. Katastrofen väntar inte om hörnet. Jorden går inte under.

Än.

Fast lika roligt att skriva om den är det inte.

Längre.




9 kommentarer:

  1. Fast det är minst lika viktigt att du fortsätter att skriva. Det är inte många förunnat att kunna sammanfatta galenskaperna så tydligt som du kan.
    Jag blir mer och mer frustrerad för varenda lögnaktigt larm som pumpas ut i press och andra media. Du behövs Max, jag har sett att kommentarerna inte är så många som hos TCS, men misstolka inte det. Jag tror dina inlägg läses minst lika mycket, åtminstone här i landet. Snälla! fortsätt.
    Bim

    SvaraRadera
  2. Instämmer med Bim. Du har ett bredare perspektiv än vad TCS vanligtvis har och du har en "lugnare" och mindre flåsig ansats. Det är faktiskt nödvändigt att du fortsätter att publicera din kunskap och dina tankar, roligt eller ej !

    Dvärgbandmaskens Vänner

    SvaraRadera
  3. Bankerna skapar kriser

    Logiskt sett är det inte konstigt att banker/centralbanker skapar kriser. Dessa har i dagens ekonomiska system rätten att skapa helt nya pengar utav ingenting. Detta skapar kraftiga uppgångar, tillgångsbubblor och felinvesteringar inom näringslivet.

    Lösningen är att införa en gulmyntfot och 100%-iga reserver för bankerna.


    Solidaritet?

    År 2001 ägde 1 % av befolkningen i USA 38 % av tillgångarna. Men av detta ägande var endast 5 % konsumentprodukter som bostad, bil och båt. 95 % var ägandet av produktionsfaktorer som i slutändan producerar konsumentprodukter åt alla (även de fattigaste). Produktionsfaktorer är tillgångar som maskiner, verktyg, datorprogram och byggnader.

    Ett högt välstånd i ett land förutsätter ett högt sparande (att inte använda till konsumtion). Man måste först tillverka ovannämnda produktionsfaktorer innan man kan producera konsumentprodukter åt alla.


    Revolutionerna i Mellanöstern

    De höga prisökningarna på basvaror som livsmedel har skapat revolutioner. Men produktionen av livsmedel har inte minskat. Det som har skett är att amerikanska centralbanken har ökat penningmängden för att lösa krisen i USA. Dollarns värde borde pga sjunka jämfört med andra valutor. Men många länder har ett fast värde på sin valuta i förhållande till dollarn. Dessa länder måste då också öka penningmängden och detta har lett till kraftiga prisökningar.

    SvaraRadera
  4. Visst skall du fortsätta, jag läser alla dina inlägg men stor glädja fast ibland är budskapet sorgligt men DU behövs med denna eterspricka bland andra med olika förhållningsordning än du. Men du har en blick där ett korn kan få tillfälle att gro och skapa skördar.
    Lycka till!!!
    Hälsar Uiu

    SvaraRadera
  5. Bim, Dvärgbandmaskvän, Per-Olof, Uiu:

    Tack för er uppmuntran och era uppskattande ord. Det värmer när läsare tar sig tid för en kommentar.

    Under drygt två år med Andas lugnt har jag förstås utvecklat ett visst beroende. Fast det syns på frekvensen av poster att det inte är lika starkt som i början. 75 poster 2009, 43 år 2010. Förälskelsen har gått över, nu är det mer ett kärleksfullt förhållande.

    Ett par dar har jag råkat läsa bloggar som "Skeptical Science" och en riktig surdeg kallad "Open Mind" (http://tamino.wordpress.com/). Där lever den gamla nedlåtande besserwisser-attityden kvar i högönsklig välmåga. Särskilt i kommentarerna. Personangrepp, pikar, självgodhet så det stinker. Jag trodde den var utdöd.

    Den som är stark i anden kan ta sig en titt.

    Efter en stund i den atmosfären känns det skönt att återvända till Andas lugnt och dess civiliserade umgänge.

    Hälsningar,

    /Max

    SvaraRadera
  6. Hej Max och övriga!

    Instämmer med övriga - fortsätt blogga Max! Vad gäller klimathysterikerna så tycker jag om något tonen blir allt hätskare. Det har dykt upp en tämligen marginaliserad men likväl hårt sekteristisk kärna - där en blogg som uppsalainitiativet är ett typiskt exempel (i rättvisans namn har även TCS börjat gå i samma riktning). Det hela ser lite grann ut som de sista maoisterna och Kampuchea-fanatismen då resten av 70-talsvänstern redan börjat leta villa i Saltis.

    Vad gäller världsekonomin så anser jag likt Per-Olof att problemen huvudsakligen går att spåra till penningsystemen och centralbankerna. Och inflation är det troliga resultatet (i värsta fall hyperinflation). Därtill finns naturliga ekonomiska drivare, vilket Max lyfter fram, i form av för mycket folk med för stora förväntningar som jagar för få råvaror.

    Däremot tror jag inte guldmyntfot är räddningen för vår ekonomi, den har sina egna stora nackdelar. Men det finns andra system, exempelvis finit penningmängd knuten till BNP etc. Nåväl, det är en helt egen diskussion!

    Högerpolitik kontra vänsterpolitik är något som inte så enkelt låter sig jämföras. Ska man med högerpolitik exempelvis inkludera både liberalt avreglerad ekonomi med kraftigt reglerad spekulationsekonomi? Höger/vänster är en ganska trubbig analysdimension för nationalekonomi.

    //Raketvargen

    SvaraRadera
  7. jAG HAR MÄRKT ATT DET ÄR SVÅRT ATT FÅ IN KOMMENTARER EFTERSOM MAN MÅSTE GÅ TILLVÄGA PÅ ETT SPECIELLT SÄTT PÅ DIN BLOGG. OM DU KUNDE ORDNA DET ENKLARE SKULLE DU NOG FÅ MER KOMMENTARER.
    UIU

    SvaraRadera
  8. Glimrande klimatresonemang. Som vanligt. Sedan kommer vi till avdelningen där tekniker/naturvetenskapare uttalar sig om ekonomi och samhällsvetenskap. Då går det inte på räls längre. Din förutsägelse om att folk i allmänhet ska få det sämre, låter precis som när klimatalarmister förutspår en framtid under vatten.
    Många "ekonomiskeptiker" har framfört sådana domedagsprofetior i alla tider och har på lite längre sikt alltid haft fel. Svenskarnas pensionspengar finns inte lagrade i något bombsäkert kassaskåp, men så länge ekonomin fortsätter att producera de varor och tjänster som utgör ekonomin, så är det inte troligt att ekonomin kollapsar. Bara för att man kan låna pengar i banksystemet och att det emellanåt finns säkerheter som visar sig var osäkra, så innebär inte det att ekonomin kommer att falla samman. Om du producerar 100 enheter en dag, så ska det mycket till för att man plötsligt ska börja producera 50 i stället. Mer troligt är att man går ner til 90 och att man ett par år senare är upp på 105 (alltså ytterligare tillväxt). Det är så det har sett ut genom historien. Det handlar ju också om att ha en sund inställning till det här med att låna pengar. Om både banker, journalister och staten uppmanar folk till att låna, så blir så klart svackorna kraftigare. Tillväxt är för övrigt bara nödvändigt om man önskar högre standard. Man kan också ligga kvar på ungefär samma nivå och alltså ha samma välfärd som förut.
    I Sverige har det alltid funnits ett antal personer som har stått utan A-kassa och liknande. Oavsett politisk makt. Vet inte om det är fler nu? Det klart att man kan ordna en form at grundtrygghet för dem. Varför inte? Det den borgerliga regeringen dock har lyckats med är att sänka skatterna för alla, vilket innebär att låginkomsttagare plötsligt har flera tusen kronor mer i månaden att röra sig med. Detta ansågs som utopier när det var sosse-regering. Det borgarna inte har lyckats med är att inse att det inte kommer att vara hållbart att importera ca 50000 asyl(och anhöriginvandrare)som hamnar utanför arbetsmarknaden varje år. Alla de andra nordiska länderna har insett det för länge sedan och har en politik som är betydligt hårdare än Sverigedemokraternas och tar i stort sett bara emot arbetskraftsinvandrare till de sektorer där de behövs. SDs politik är med undantag för vurmande om gamla svenska traditioner, inte speciellt häpnadsväckande eller chockerande. I Norge och Danmark har de etablerade partierna redan det mesta på sin agenda.

    SvaraRadera
  9. Anonym 10 maj:

    Om framtiden och ekonomin kan mycket sägas. En enkel sammanvägning av a) världsbefolkningens tillväxt, b) tillgången på mat och c) tillgången på energi pekar mot att det kommer att bli allt mindre av tillgångarna per person i världen. Ergo: maten och energin blir dyrare.

    Det förstärks av att allt fler världsmedborgare med rätta kräver större andel av de snedfördelade tillgångarna. De rika länderna, dit Sverige hör, blir tvungna att dela med sig. Alltså allt mindre till svensken i gemen. Ingen svensk regering kan hindra det.

    Mer lokalt betyder EU-projektet också kostnader för Sverige. Utjämnningen av elpriset där spotpriset för Europa sätter priset är ett bra exempel. I början av 1990-talet var Sverige en ö av låga elpriser pga vattenkraften. Inte så längre.

    Bensinpriset 14 kr är så högt av skatteskäl. Det kunde vara 6 kr som i USA. Tro inte att skillnaden 8 kr går till "grön energi" - den går in i statskassan. Betalar en del av jobbskatteavdragen.

    Köttpriserna kräver sitt eget kapitel. Dyrare kött, sämre kvalitet och skamligare djurhållning döljs med romantiska bilder av "kosläpp".

    Du - vad du nu heter; en signatur vore välkommet - tar upp intressanta och relevanta frågor. De lär dyka upp igen.

    /Max

    Synd att min replik dröjt men det beror på problemen för Blogger.

    SvaraRadera