2011-02-09
Nya problem nya idéer
Det stora klimatlarmet har tystnad. Media har flyttat fokus till mer brännande frågor som tillgången på mat, arbete, utbildning och energi. Klimatredaktioner har döpts om till miljö- (eller natur-)redaktioner, klimatjournalister har sadlat om, tidningarnas debattsidor har öppnats för skeptiker.
Barack Obama nämnde inte ens ordet ”climate” (klimat) i sitt State of the Union-tal 25 januari 2011. Fredrik Reinfeldt vill inte låtsas om sin famösa ”klimatinsats” som EU:s president hösten 2009. Miljöpartiet låg lågt i klimatfrågan under valrörelsen 2010; det är en tidsfråga innan partiets slagord ”Rädda klimatet” går samma väg som dess tanke att lämna EU. Centerpartiets Maud Olofsson fäktar förgäves i klimatbränningarna: Not waving but drowning (Inte vinkande utan drunknande).
Gräsrotsgrupper som 350.org tynar i mediaöknen sedan karavanen dragit förbi. WWF stryker Vietnam medhårs och den vietnamesiska vitfisken Pangasius från rödlistan. Greenpeace kämpar för att få Facebook gå över till ”grön el” vid sitt stora datacenter i Oregon.
Pangasiusodling i Vietnam
Nya problem
George Monbiot i tidningen The Guardian som stack ut i klimatdebatten har flyttat uppmärksamheten till Englands högerregering och finansvärlden. Han spårar samma tecken där som vi ser i Sverige: de riktigt rika får allt mer och vanligt folk får allt mindre. I Sverige tjänar Volvodirektören 72 gånger mer än montören (21,6 miljoner jämfört med 299 tusen), vanliga direktörer 41 gånger mer än arbetaren (12,3 miljoner). En procent av Sveriges befolkning äger 35 procent av tillgångarna.
Landet har 106 miljardärer medan 229 000 barn av dess två miljoner lever i fattigdom. Fyra i varje skolklass på 28 elever. Fattig definieras som att ha < 60 % av landets medianinkomst 225 000 kr, alltså mindre än 135 000 kr i årsinkomst. I runda slängar under 11 000 kr i månaden före skatt. Läget för många ensamstående föräldrar med barn och för skaror av pensionärer. Folkhemmet är definitivt nedmonterat.
Snedfördelningen i Sverige närmar sig egyptiska proportioner och kommer att bli värre. Den är en tickande bomb. Ändå kunde socialdemokraterna inte hitta en fråga att gå till val på.
Allt kommer att bli dyrare
Jorden närmar sig den dag då de fossila bränslena tar slut. Det kan dröja 100 år för olja/gas och 200 år för kol. Tills vidare görs 85 procent av jordens energi med fossila bränslen, 6 procent med kärnkraft, 4 procent med biogas (metan) och resterande 4 procent med vatten, vind och sol.
Rekonstruktion av världens första oljekälla från 1859 i Pennsylvania. En gång i framtiden (rätt snart) blir alla oljekällor lika museala.
De krympande resurserna kommer oundvikligen att leda till dyrare energi och därmed dyrare transporter, resor, boende … listan är lång. Jordens befolkning växer, ”den gröna revolutionen” har tappat mycket av sin kraft, stora fossila grundvattenreserver (som Nordafrikas nubiska sandsten) är snart är tömda och odlingsjordarna är hårt utnyttjade. Maten kommer att stiga i pris.
Nya kalkyler
Bortsett från koldioxidskrämseln återstår frågan: vad ska ersätta de fossila bränslena då de tar slut? För det gör de. En intressant kalkyl publicerades nyligen av Mark Jacobson och Mark Delucchi vid Stanford. Herrarna redovisar sina siffror och resonemang i detalj och artiklarna är ett nöje att läsa. (PDF-fil här.)
Kortfattat kalkylerar de med 3,8 miljoner 5 MW (megawatt) vindkraftverk, 49 tusen 300 MW solkraftverk, 40 tusen 300 MW solcellskraftverk, 1,7 miljarder 3 kW takburna solceller, 5 350 geotermiska kraftverk à 100 MW, 270 nya vattenkraftverk à 1300 MW, 720 000 vågkraftverk à 0,75 MW och 490 000 tidvattenskraftverk à 1 MW.
Det gäller installerad effekt som inte ska förväxlas med producerad energi. Det berömda vindkraftverket Matilda på Gotland hade en effekt på 3 MW och producerade regelbundet 4 GWh energi per år. Sveriges största vattenkraftverk Stornorrfors har en installerad effekt på 590 MW och producerar 2,3 TWh/år (575 gånger mer energi än Matilda för 200 gånger mer effekt). Det bekanta Jänschwalde har 3000 MW installerat och producerar 22 TWh/år (5 750 gånger Matilda för 1 000 gånger effekten).
Schematiskt blir posterna: 19 TW vind, 14,7 TW solkraft, 12 TW solcell, 5,1 TW takceller, 0,5 TW geotermi, 0,4 TW ny hydro, 0,5 TW vågkraft, 0,5 TW tidvatten. Sammanlagt 52,7 TW installerad effekt.
Eldriven automobil från början av 1900-talet för överklassen med tjänstefolk. Tiden kan komma då privat bil åter blir förbehållen de rika och den politiska nomenklaturan.
Allting ska drivas med el och/eller vätgas framställd med el. Kärnkraft är utesluten på grund av riskerna för kärnvapenspridning.
Några funderingar
Jacobson & Delucchis stora energikällor är vind med 19 TW och sol med 31,8 TW installerad effekt. Att sprida 3,8 miljoner vindkraftverk över världen är förstås möjligt. Människan kan vänja sig vid skogar av vindsnurror precis som vi vant oss vid motorvägar.
Spegeln koncentrerar solstrålningen till en oljeledning i fokus. Oljan hettas upp och pumpas till en ånggenerator som driver en turbin som driver en generator för el.
Notabelt är att 1,7 miljarder solcellsinstallationer på hustak (= en installation per 6 personer) betyder 5,1 TW globalt. Om de kan spridas till varje familj på jorden. En 3kW anläggning ger omkring 3000 kWh/år. En kWh räcker till ett strykjärn eller en brödrost en timme. Om en elspis eller en tvättmaskin blir ekonomisk är en annan fråga. Man inser vitsen med energilampor som ger samma ljus för 15 W som glödlampor för 80 W.
Tanken på 270 nya vattenkraftverk à 1300 MW är mer optimistisk än den ser ut. Sveriges största vattenkraftverk Stornorrfors har bara 590 MW installerat. Det är dessutom så att de bästa lägena för vattenkraft redan är utbyggda. Avgörande för produktionen är dels den installerade effekten, och dels vattentillgången.
Världens näst största vattenkraftverk Itaipu (14 000 MW) i Brasilien genererar mer el (95 TWh/år) än världens största Three Gorges Dam (22 500 MW) i Kina (84 TWh/år). Detta därför att vattentillgången är bättre.
Jacobson & Delucchis kalkyler innehåller genomgående en god portion optimism. De är dock mycket mer meningsfulla att fundera på än klimatpolitikernas enfaldiga målsättningar typ Kyotoprotokollet där storleken på koldioxidutsläppet är enda faktorn. Jag ska återkomma till dem.
Utan tvivel kommer ingenjörer och tekniker att utveckla nya metoder för storskalig energiframställning i takt med att behoven uppstår. Människans uppfinningsrikedom ska inte underskattas.
Stenåldern slutade inte för att stenen tog slut.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En motsvarande analys vad det innebär har gjorts för England. Den studien tar också hänsyn till möjliga besparingar och analyserar olika scenarier till försörjnimng av England utan fosil energi. Man påvisar också hur stora landytor som behövs för att åstadkomma en lösning.
SvaraRaderahttp://www.withouthotair.com/
Hej Max
SvaraRaderaJag försöker hitta "pålitlig" information kring klimat-moset och liknande frågor. Var hittar du siffror för co2-utsläpp och utsläppsrätter mm. Kanske är en för stor fråga att svara på då jag inser att du är påläst i ämnet. Det skulle dock vara intressant att veta.
Hälsningar
V
V:
SvaraRaderaSom du antyder manipuleras data om klimatet på många sätt (framför allt för att framställa de senaste 180 årens temphöjning 0,7 C som katastrofal). Man får akta sig för att lita på en enda källa.
Exempelvis är det "varmaste året" 2005 hos vissa, 2010 hos andra och möjligen 1934. I den pittmätningen laborerar man med hundradels grader upp/ner fast fältdata bara mäts i tiondelar.
Sök på engelska hos Google: "CO2 emissions" och "cap and trade". Botanisera i de förslag du får med kritisk blick. Använd flera källor och notera deras bakgrund. Worldcoal.org vinklar data annorlunda än coalfreegeneration.com. 'Global warming' på Wikipedia är färgad av input från AGW-lobbyn.
Du ger dig in i ett snår av åsikter och argument. Betrakta dem med balans och häng inte upp dig på obetydligheter.
God jakt!
/Max
Dr Max,
SvaraRaderaKommer du ihåg vadet mellan Ehrlich och Julian Simon?( http://en.wikipedia.org/wiki/Simon%E2%80%93Ehrlich_wager)
Du brukar vara positiv - varför så negativ?
Energi liksom alla råvaror blir billigare på lång sikt - människan blir bättre på att finna/utvinna dom och hittar på nya energislag.
Stiger priserna/vinsterna på något i ekonomin - så dras pengar och talanger dit som flugorna dras till s--t.
Fysiken är en ung vetenskap - det var mindre än trehundra år sedan Newton levde. Kemi och kärnteknik ännu yngre. Många har trott att vi vet allt och bara detaljer återstår. Men...
Vad kan vi tex om plasma idag?
Vilka grundämnen är 3:dje och 4:de vanligast i universum? (Vad utmärker vårt klot så att dom blir sällsynta där?)
/Fred
Fred:
SvaraRaderaJag blev överraskad av att du tycker jag är negativ. Är jag det? mja-a, på sätt och vis.
Råolja kostade 23 dollar fatet 2001 och 71 dollar 2010. Vid källan utan skatter. Kol 30 dollar/ton 2001 och runt 90 dollar/ton 2010. Naturgas bottnade runt 2 dollar/m3 år 2001 och 4 dollar/m3 år 2010.
För att ta en av Simon/Ehrlichs metaller, koppar, så låg den under 2000 dollar/ton 2001 och nu omkring 9200 dollar/ton. Ehrlichs svartsyn har inte slagit in men antalet svältande människor har legat kring 800 miljoner sedan 1960-talet och var 925 miljoner 2010. Ändå producerar jorden tillräckligt för att föda alla om maten fördelades rättvist.
Västvärldens 'problem' är måttliga även om ris-vete-majs stiger i pris. Fläskfilé för 50 kr/kg blir ett minne blott. Men i länder där folk lever på 2 dollar/dag betyder det katastrof. Kanske revolution.
En mirakelkälla till energi, exempelvis kall fusion kan inte skymtas inom den tekniska horisonten Där kan vi bara göra som Bill Gates, be uppfinnare och tekniker om underverk.
Visst skulle jag bli häpen om ett nytt sätt att frigöra energi plötslig presenterades.
Kul tanke.
/Max
Hej Max! Är på jakt efter bilder från tidigt 1900-tal, googlade och hittade på så sätt den bild du har lagt in på sällskapet som sitter i en "eldriven automobil". Nyfiken på var du har hittat bilden - tänkte försöka leta upp källan. Tack på förhand!
SvaraRadera/Filip