2011-01-07

Filosofisk återblick


Två år har gått sedan jag startade den här bloggen. Namnet Andas lugnt var tänkt som en uppmaning till läsare att ”sluta ängslas och börja njuta av livet”.  Särskilt att sluta ängslas för jordens snara undergång på grund av koldioxidutsläppen. Klimatskräcken stod då på sin höjdpunkt, koldioxiden framställdes som ett mellanting mellan den allestädes närvarande guden som såg allt, och djävulen själv som siktade att förgöra oss. Media var enstämmigt på klimatlobbyns sida, tidningarna med DN:s debattsida i spetsen var stängda för avvikande synpunkter.

Skeptiker kallades intellektuell ohyra och skulle utrotas med okvädingsord från etablissemanget.


Sedan dess har klimatbubblan spruckit, i likhet med USA:s, Baltikums, Greklands och Irlands finanser och kanske hela europrojektet. Det är en ny tid. Klimatpolitikens stora fest- och jubelföreställning i Köpenhamn blev pannkaka och vår ledare Fredrik Reinfeldt (känd från ett av de stolligaste ”klimatbesluten” någonsin) är väldigt tyst om sin klimatinsats. Tills vidare låter han Andreas Carlgren bjäfsa i klimathörnet.

Klimatrörelsen har gått samma väg som andra folkrörelser – frikyrko­rörelsen, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen – upp som en sol, ner som en pannkaka. Bara så mycket snabbare. Det som tog 150 år för frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen tog bara 15 år för klimatrörelsen.

Lite sorgligt trots allt. “Och något tålte den skrattas åt, men mera att hedras ändå” för att parafrasera Runebergs ”Lotta Svärd”.

Ointresset är en självförstärkande negativ spiral. Klimatbevakning hos teve och tidningar ger numera få tittare och läsare, då görs färre program och tittarna/läsarna blir ännu färre. Därför mindre pengar till sådana program som då blir både billiga och tråkiga.  (Booring, enligt Randy Olson).  Tomt i bänkarna.


Klimaträdslan kan i framtiden bli ett lika avslöjande generationsmärke för nollnolltalets ungdom som mahjongkläder och Maos Lilla Röda var för 68-generationen. Vad som kommer att utmärka tiotalets ungdomsgeneration är svårt att säga men inte blir det klimatskräcken.

För mig personligen känns det lite märkligt att ha bytt roll från en ropande röst i öknen till medlem i ett kollektiv med förnuft och saklighet som ledstjärnor. Bildligen från oppositionell särling i tröja och polsk dokumentportfölj (Icakasse) till städad samhällsmedborgare i skjorta och kavaj (dock utan rosa slips). I takt med förändringen har min känslomässiga motivation till bloggandet svalnat. Sällan sätter jag mig vid tangentbordet med känslan ”Nej, nu jä…” Det märks på antalet bloggposter: 75 första året, 43 andra.

Samtidigt har jag fått smak för bloggskrivandet. Det är faktiskt väldigt nöjsamt att ha ett utrymme där jag kan uttrycka mig fritt, utan hänsyn till redaktörer, fackgranskare eller räknenissar från administrationen. Mitt val att vara anonym har visat sig klokare än jag begrep i ljuset av de krav på lojalitet mot etablissemanget som nu satt yttrandefriheten ur spel. En arbetsgivare som avskedar en anställd för yttranden på Facebook borde få en hätskt kvinnlig åklagare efter sig mer aggressivt än den man som (kanske) fortsatte att knulla fast kondomen spruckit.

Men det händer tyvärr inte.


Tvååringen Andas lugnt tultar i alla fall vidare in i 2011 med öppet sinne och nyfiken blick. Föga anar han vad som ska hända i nästa kapitel.


10 kommentarer:

 1. Tvååringens följeslagare och beundrare kommer att följa hans steg mot framtiden!

  Hans-Erik

  SvaraRadera
 2. Varje gång ett nytt inlägg kommer känns det faktiskt lite som att få en present.

  Tack!

  / Lars

  SvaraRadera
 3. Hej Max!
  Skrev en lång och fin :) kommentar till din förra post, men den försvann plötsligt och jag orkade inte börja om igen. Får lite hopp nu när jag läser du kommer att fortsätta bloggandet. Du har den intressantaste och bästa bloggen och jag gillar verkligen´hur du hittar dina illustrationer och tavlor som passar kanonfint till dina inlägg.
  Skidskoåkarna i förra inlägget är ju underbar.

  Skall bli kul att följa Andas lugnt.
  Tror du att vi får se ett definitivt slut på klimatgalenskaperna innom några år?
  Kommer någon/några att få stå till svars för miljardrullningen med andras pengar? Jag tvivlar. Det rinner väl bara ut i sanden antar jag.
  I vart fall kommer jag att läsa din blogg med spänning vad den än kommer att handla om.
  Bim

  SvaraRadera
 4. Fortsätt skriva!
  Jag läser din blog med stor behållning. Det finns inget som biter bättre på svepande AGW formuleringar och argument än sakliga analyser med ibland tillhörande kvantitativa beräkningar. Det är då orimligheterna blir så uppenbara....

  SvaraRadera
 5. Hej Max!
  När jag började läsa din senaste bloggpost så fick jag dåliga vibbar en lång stund. Det var inte förrän mot slutet som jag på nytt kunde Andas lugnt.

  Jag fick nämligen för mig att du tänkte ta avsked från bloggosfären men till min stora glädje hade jag fel.

  Din blogg är en av de absolut mest läsvärda av alla.

  Skräm mig icke fler gånger;)

  SvaraRadera
 6. "Tvååringen Andas lugnt tultar i alla fall vidare in i 2011 med öppet sinne och nyfiken blick. Föga anar han vad som ska hända i nästa kapitel."

  Pust... varmt tack för det! Fick tidigare en 'oros-vibb' att du tänkte lägga av - well, plenty txs you don't!

  Behovet är enormt, t.ex.:
  http://skepticalswedishscientists.wordpress.com/2010/11/21/critical-teaching/

  Saxar in [del av] mitt egna inlägg på TCS:
  "
  Från den utmärkt intressanta bloggen Autonomouse Mind:

  Writing in the Mail on Sunday, Dr Richard North of EU Referendum examines..//
  (snipped pga max 4,096 tecken) länkar:

  http://autonomousmind.wordpress.com/2011/01/09/they-have-lost-their-fear-so-we-must-lose-ours/

  Länk till hela artikeln i D.M.:
  http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1345426/Rubbish-collection-crisis-electricity-Councils-dont-damn.html

  Byt ut ‘british’, UK osv. mot svensk(a), Sverige osv. och jämför!

  Mvh/TJ
  "

  Mvh/TJ
  PS: Max, kan/har du lust/möjlighet att deltaga i TCS-träffen den 23 januari? //DS

  SvaraRadera
 7. Vänner kommentatorer:

  Det har värmt mitt hjärta att läsa era uppskattande ord. Hjärtligt tack för dem.

  Så länge jag skriver för min egen skull kan ni vara trygga i hoppet om nya poster.

  /Max

  SvaraRadera
 8. Max, torsdag 13 januari, 2011:
  Det är vad jag högaktar varande bona fide!
  Great!
  Mvh/TJ

  SvaraRadera
 9. Max; Shoot..! Fel datum! Det är lördagen den 22 januari och inget annat. Jo, förvisso lite annat.. de som tycker & känner träffas 16:00 under o/e vid 'svampen', Stureplan, fvb till lämpligt ställe för lite tjötande... Be there!
  Mvh/TJ

  SvaraRadera