2009-09-24

Motståndet växer


Jag har lagt in en ny länk till en AGW-kritisk blogg, Climate Change Fraud, som är av intresse av flera skäl. Dels har den varit med ett tag, ett tidigt inlägg behandlar "Jurassic Park" -författaren Michael Crichtons (1942-2008) roman "State of Fear" (2004) som gjorde alla i klimatlobbyn ursinniga. (Såvitt jag vet har boken inte översatts till svenska.) Dels är bloggen mycket professionellt gjord – den undviker till exempel de mest stolliga förnekelseargumenten – så man frågar sig vilka krafter som ligger bakom.

I äldre detektivromaner kunde man stöta på uppmaningen ”Cherchez la femme” (Sök kvinnan) i betydelsen sök efter den egentliga orsaken. Man kan tänka sig Lord Peter Wimsey eller Hercules Poirot använda det, men min tid tillåter inte nu att jag söker en referens. Läsaren är välkommen att göra det och få angenäm läsning på köpet.

I klimatsammanhang är det mer meningsfullt att fråga Where is the money (Var finns pengarna) eftersom det ligger så ofantliga belopp i potten. Att tro att äkta bekymmer för jordens framtid ligger bakom de stora aktörernas verksamhet är naivt på gränsen till dumt. Inte bara vindkraftsproducenter utan även biltillverkare och kärnkraftsbyggare har självklara ekonomiska intressen i en stark ”klimatrörelse”. Den dag vi alla måste köpa nya bilar kan rentav SAAB få en chans. Blir de eldrivna gynnas kärnkraften. Men man hittar intressenter där man inte väntar sig, sålunda är världens största företag General Electric en aktiv AGW-lobbyist

En forskare som hoppat på the bandwagon är John Holdren, president Barack Obamas vetenskaplige rådgivare, en av ”tsarerna” i Vita Huset. På 1970-talet var han starkt engagerad i bekymren för en kommande istid. Men som varande en klyftig karl sadlade han om i tid och kan nu glida runt på en räkmacka för alltid.

De som är fördomsfritt intresserade av klimatpolitikens olika aspekter rekommenderas att titta runt i ClimateChangeFraud (Klimatförändringsbedrägeriet). Om inte annat så för att få en uppfattning om vad president Barack Obama har att kämpa emot om han vill införa något som ens har en avlägsen likhet med de ”miljö”-relaterade pålagor vi vant oss vid i Sverige. I ett USA där bensinen i dag bara kostar drygt fyra kronor litern. (2.40 USD per gallon = 2,4 x 6.8 kr = 16,32 kr per 3,79 liter = 4,31 SEK /liter).

Bloggen öppnar för bidrag på ett charmigt sätt som man absolut inte kan tänka sig hos klimatlobbyns förespråkare:

”Have a story tip? Would you like to join CCF as a regular contributor/editor? Believe this site is the spawn of Satan and we're going to burn in hell? All constructive questions, inquiries, comments, and suggestions are welcome.”
(Har du ett tips? Vill du bli med i CCF som regelbunden medarbetare/redaktör? Tror att sajten är Satans avföda och att vi ska brinna i helvetet? Alla konstruktiva frågor, undersökningar, kommentarer och förslag är välkomna.)

En glatt attraktiv självsäkerhet i kontrast mot den rumptunga, dystra och asketiska förkunnelsen hos klimatförändringens apostlar. Någon med både pengar och omdöme måste ligga bakom.

För min del ser jag gärna att det förblir så. Hur skulle det gå om klimatlobbyn inte bara hade alla forskningspengar och alla karriärsugna forskare, utan också de bästa skribenterna och reklambyråerna?

Då kunde vi skeptiker lägga ner.

Tillägg: På tal om bästa skribenter, läs gärna Michael Crichtons "Remarks to the Commonwealth Club" - utskriften av ett föredrag han höll 15 september 2003. Balanserat, med genomtänkta synpunkter levererade i en behaglig ton.

Ge mig en olycksprofet i klimatlobbyn som kommer i närheten.


Crichton, som var utbildad läkare, skapade också den uppskattade TV-serien "ER" (Cityakuten) som producerades 1994-2009 och med sina 15 säsonger blev det sjukhusdrama som gått längst i amerikansk TV.

2 kommentarer:

 1. Hello darling!

  man saknar en länk till ClimateChangeFraud. Är det denna du menar: http://www.climatechangefraud.com/ ?

  ian som för övrigt gillar ditt inlägg

  SvaraRadera
 2. State of fear är väldigt billig - kolla http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/0007181604/sr=/qid=/ref=olp_pg_used?ie=UTF8&coliid=&startIndex=0&me=&qid=&sr=&seller=&colid=&condition=used om man köper den begagnad, bara o.o1 pund!

  ian

  SvaraRadera