2009-05-26

Jorden svalnar

För att säga det kort: sedan 1998 har jordens temperatur inte stigit. Sedan 2003 har den sjunkit.

Det är inte stora siffror det rör sig om, varken upp eller ned. Sedan 1900 har den globala medeltemperaturen stigit 0.74 ± 0.18 °C. Mindre än en grad C för att lagra en mnemotekniskt lätt siffra i huvudet.

Jordens genomsnittstemperatur har sedan 2003 sjunkit med c. 0,15 °C. En obetydlighet, kan tyckas, men det är dock inte en stigning. Endast framtiden kan utvisa vart det bär hän.

Alla larm om katastrofala temperaturer (plus sex grader för att ta en verklig dåre, Mark Lynas i blogglistan till höger) är bara fantasier. Påhitt. Trosfrågor med saklig relevans på samma nivå som tron på en personlig uppståndelse (som tyvärr är ytterst osannolik). I förskönande syfte kallas hypoteserna projektioner eller klimatmodeller. Av taktiska skäl läggs kriserna ett lämplig stycke in i framtiden, och flyttas längre bort när tidpunkten kommer nära.

Den arktiska havsisen hade sin största maj-utbredning sedan satellitmätningarna startade för trettio år sedan. (Jfr läsarkommentar.)

Polarisen runt nordpolen skulle enligt teorierna vara på väg att smälta bort, och redan 2011 hade man tänkt sig att polarhavet skulle vara isfritt sommartid. Ett brittiskt försäkringsbolag sponsrade The Catlin Arctic Survey som fotledes skulle mäta den krisdrabbade isen och blogga om dess försvinnande. Expeditionen mötte extrem kyla och svår is och blev en katastrof både PR-mässigt och vetenskapligt. En grundlig tysk undersökning från luften fann oväntat tjocka isar, och satellitmätningarna visar rekordstor utbredning i maj 2009.

Norra halvklotets snötäcke var i januari 2008 det största januarivärde som någonsin uppmätts.

Behovet av att Rädda isbjörnen för 1200 kr per isbjörnsfadder/år blev inte så akut längre. WWF och GreenPeace får hitta ett annat gulledjur att tjäna pengar på.

Det är intressant att se hur förb-t kallt det ändå är i Arktis i mars-maj. Trots modernaste termoklädsel tappade Catlinmedlemmarna känseln i fingrar och tår och var på gränsen till förfrysning. I mitten av mars med temperaturer neråt minus 40 kände de sig ”utterly, utterly miserable”. Som personliga prestationer var expeditionen beundransvärd.

Ett svensk-norskt tjejgäng, Baffin Babes, som just avslutar en 80 dagars skidtur på Baffin-ön fick också sin del av köldrelaterade problem trots att turen gjordes i kontakt med civilisationen och på förhållandevis modesta 70 grader N (fortfarande 20 latitudgrader = 20 x 111 = 2220 km från nordpolen). Som jämförelse ligger Nordkap i Norge på 71 grader N.

Andrée-expeditionens Frænkel t.v. och Strindberg vid en nyss skjuten isbjörn i juli 1897. Vätgasballongen ”Örnen” nödlandade efter två dygns färd 13 juli på lat. 83 grader N med sju latitudgrader (777 km) kvar till nordpolen. Medlemmarnas nordiska friluftsklädsel (inklusive morakniv) verkar helt adekvat i den arktiska sommaren. I oktober, efter tre latitudgraders slitsam marsch till Vitön (80 06 N, 32 44 W) dog alla tre av okända orsaker.

Klimatmaffians mekaniskt rabblade försvar är att avkylningen är väder – inte klimat. Gränsen för klimat är trettio år, åtminstone då det gäller kallare temperaturer och mera is som inte gärna erkänns. En typiskt undanglidande formulering gäller Antarktis: "Since the start of the satellite record [1979], total Antarctic sea ice has increased by about 1 percent per decade. Whether the small overall increase in sea ice extent is a sign of meaningful change in the Antarctic is uncertain because ice extents vary considerably from year to year and from sector to sector." (Min kursivering.)

Jämför detta med larmet kring Steigs tvivelaktiga rapport om ett varmare Antarktis. Likaså tas en momentan avsmältning av en glaciärtunga eller snöhätta (snön på Kilimanjaro) direkt som bevis på global uppvärmning orsakad av människans utsläpp av växthusgaser.

Engelskan har den praktiska akronymen AGW som beteckning för människans skuld i saken (=Anthropogenic Global Warming). Finns det en svensk?

I det läget går en forskargrupp vid MIT (Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, Massachusetts, USA) ett ytterst välrenommerat forskningsuniversitet, ut med en larmartikel om ”åtminstone 9 graders global temperaturhöjning till år 2100.” Detta är enligt forskarna ”med 90 % sannolikhet sant.”

Det är 91 år dit, vilket i geologiska sammanhang är odefinierbart kort. En motsvarande blixtsnabb klimatförändring har aldrig identifierats i den geologiska historien - inte ens vid den permo-triassiska katastrofen då 70 procent av landlevande ryggradsdjur och 96 procent av alla marina arter dog ut. Den antas ha sträckt sig över miljoner år.

Det har spekulerats att stora meteoritnerslag, typ Chicxulub-nerslaget på Yucatan för 65 miljoner år sedan, kan ha lett till en snabbt förmörkad jord med lägre temperaturer pga det utslungade materialet. Det antas ha kunnat sväva suspenderat i atmosfären flera år (10-100)och kortvarigt ge kallare väder (eller rentav klimat).

Aerosolerna från explosionen av vulkanen Krakatoa 1883 ledde till en global temperatursänkning på 1,2 °C och effekterna kvarstod i fem år till 1888. Världen fick dramatiska solnergångar i månader. Himlen i Edvard Munchs "Skriket" (1893) sägs vara inspirerad av de post-Krakatoiska solnergångarna.

Min personliga reflexion är att vansinniga prognoser typ MITs kan man få om man släpper loss en grupp statistiker och ingenjörer vid en stor dator. Kalla dem sedan professorer och klimatforskare hur mycket du vill. Gruppen börjar bli herostratiskt ryktbar och man driver rentav med den i seriösa kretsar.


Medan man funderar på om detta är något att tro på kan man med fördel ta del av några tänkvärda synpunkter om sant och sannolikt.

Det som kan bevisas i klimatfrågan – nämligen det som redan har hänt – är mycket små förändringar.


0,7 grader C global uppvärmning sedan år 1900. (Och nu ser den ut att minska.)

18 cm stigning av havsytan under samma tid.

Ökning av CO2-halten i luften från 3 dl per kubikmeter till knappt 4. (Inte ens en halvliter CO2 på tusen liter luft.)

Det kan inte sägas nog många gånger: All propaganda om värmedöden, förskjutning av kommande istider och ett praktiskt taget obeboeligt jordklot är bara hypoteser. Teorier. Påfunder. De KAN inträffa OM. Men sannolikheten är liten.

Framtiden har inte hänt än.

3 kommentarer:

 1. Hm, arktis HADE sin största utbredning under några veckor i april - maj, jämfört med en period 2002 - 08. Dock under NSIDC:s medianvärde nämnda 30-årsperiod, om vi ska vara noga.

  SvaraRadera
 2. Jag har ägnat morgonen åt att gå igenom många inlägg om den globala s.k. uppvärmningen.

  Man blir ju mörkrädd när man läser hur sådant trams som människoförorsakad (tvivelaktigt) CO2-förhöjning (tvivelaktigt) har förorsakat en global temperaturhöjning (felaktigt). Det måste till en internationell domstol som kan ställa klimatalarmisterna till svars och bura in dom ledande. Det man sysslar med är ju förfalskningar av data och bedrägerier.

  Vem som helst som har en dator och ägnar några timmar åt detta (slå till exempel på global uppvärmning) kan konstatera lögnerna. Men som Ibsen sa: tar man livslögnen från en genomsnittsmänniska så "vägrar hon att acceptera detta", varför vi får leva med alarmistlögnen under många år.

  SvaraRadera
 3. Vilken inverkan har sot från industri, vedeldning och vulkanaska på isens avsmältning av Antarktis och Grönland

  SvaraRadera