2011-11-19

Gröna bedrägerier


En grundbult i den globala energiförsörjningen är förbränning av de fossila bränslena olja, kol och gas. Man kan se förekomsterna som lagrat solsken bundet av dåtidens växtlighet för hundratals miljoner år sedan. Koldioxid från förhistoriska atmosfärer fixerades av fotosyntesen i växterna som överlagrades av sediment och blev kol-olja-gas som vi nu oxiderar till koldioxid igen.

Världens industriella energiförsörjning bygger till drygt 80 procent på denna oxidation, vanligen kallad förbränning eller eldning. En oundviklig biprodukt är 3,7 enheter koldioxid per förbränd enhet kol. Någon revolutionerande ny teknik finns inte inom synhåll. De tekniska system som etablerats sedan industrialismens början har nått en hög grad av komplexitet och effektivitet och deras ostörda funktion tas för given. De har behövt lång tid för att slå igenom och komma till allmän användning.

Ångmaskinen i modern mening kom 1712 men dess tekniska genombrott dröjde mer än hundra år. Bensinmotorn (Ottomotorn) kom 1876, dieselmotorn 1886. Båda är fortfarande efter 130 år allenarådande inom sina användningsområden. Dynamon och elmotorn lanserades 1832 men kraftverk och elnät i stor skala började inte byggas förrän på 1920-talet. Orville Wright gjorde den första 12-sekunders flygningen med motordrivet plan 1903 men flygresor för gemene man blev inte vanliga förrän på 1960-talet.


Idealistiska världsförbättrare gör ofta misstaget att tro att bara för att en teknik finns så kan den appliceras direkt. Centerpartiets vision att inga svenska bilar ska köras på bensin/diesel år 2030 är ett exempel. Likaså att matproduktionen då ska vara ’fossilfri’. (I praktiken ingen importerad mat: inga spanska apelsiner, inga holländska tomater, inga franska ostar, ingen italiensk parmaskinka, ingen skotsk whisky. Naturligtvis inget indiskt basmatiris. Jag säger bara lycka till, Centern, ha det gott i historieböckerna.)


Varifrån sallad och müsli kommer är dock en underordnad fråga. Det moderna samhället är beroende av stål, aluminium, koppar, zink, cement … en  lång rad av energikrävande produkter. I naivisternas strävan att minska koldioxid­utsläppet avgiftsbelägger de energin och gör stål- och aluminiumverk olönsamma inom det land eller den region de administrerar. Att alternativa energikällor saknas tar de ingen hänsyn till.

Konsekvens: Industrierna flyttar till andra länder.

Exempel: Lynemouth aluminiumverk i Storbritannien läggs ner.

Lynemouthverket byggdes 1972 nära (a) hamnen Blyth för import av råvaran bauxit, och (b) de då aktiva kolgruvorna Ellington och Lynemouth. Framställning av aluminium görs med elektrolys som kräver stora mängder elektricitet och företaget byggde egen koleldad kraftstation på 420 MW. Arbetskraft rekryterades bland de många arbetslösa gruvarbetarna i området. Då lantbrukare i närheten klagade över att utsläpp från verket förstörde skördarna köpte företaget marken och äger nu 4 500 acres (1 800 hektar) som används för jordbruk.

Det verkar väl vara ett schysst företag som ger arbete åt 515 personer i verket och 111 vid kraftstationen? Plus att det framställer sådär 178 000 ton aluminium per år?


Tro inte det. Storbritannien har strävat efter att överträffa EU:s krav på förnybar energi. Det har gjorts i första hand genom höga energiskatter, i andra och tredje hand genom satsningar på ”grön” energi från vind och sol. (Inte vatten eftersom floder med fallhöjd är sällsynta i England.)

Nyligen har eftertankens kranka blekhet drabbat politikerna och de försöker på olika sätt att backa ur EU-engagemanget.  Premiärminister David Cameron vill återta makten över arbets- och sociallagstiftningen från Bryssel och vägrar att ge pengar för att rädda euron. Tanken att få med England i euron ”är död för en generation”. Brittiska bidrag till solceller på privata villatak ska tas bort, stödet till offshore vindkraft ska halveras. Nyligen skrotades tankarna på en CCS-anläggning för en miljard pund i Skottland.

Men omvändelsen kom för sent för att rädda Lynemouthverket. Det ska läggas ner. Ägaren Rio Tinto, ett av världens stora gruv- och malmföretag, ska försöka sälja kraftverket. Men det finns inget värre för den ”gröna” idealismen än ett kolkraftverk inom EU:s gränser. Hellre får sådana energislukande verksamheter som aluminiumproduktion flytta till Kina. Att den ger precis lika mycket koldioxid där och att gasen sprider sig jämnt i jordens atmosfär vet inte väljarna om. (Kanske inte politiker heller, att döma av Annie Lööfs yttranden om den svenska koldioxid­bekämpningen.)

Stål: Samma sak med stålproduktionen. Koks (avgasad stenkol) behövs vid reduktionen av malmen och det krävs dessutom stora mängder värme vid framställningen.  Så har också EU minskat sin stålproduktion från 210 megaton 2007 till 173 Mt 2010. Kina har ökat sin från 495 till 627 Mt under samma tid.

Cement: Cementproduktion ska vi inte tala om. Förenklat rostar man bort koldioxid ur kalk genom upphettning till 1400 grader i långa roterande ugnar. För varje kg cement går 0,8 kg koldioxid ut i atmosfären. Slite på Gotland släpper ut 2,8 megaton per år. Det motsvarar 23 procent av personbilstrafikens årliga utsläpp på 12,3 megaton. Från ett enda cementverk. Framtiden för cementproduktion i EU är dyster.


Det skulle vara lättare att tro på det ”gröna” evangeliet om det inte vore så naivt och drömskt. Hela världen driven av sol vind och vatten. Gulle dig.

Vindkraften ren, gratis och löpande förnybar för alltid. Som om vindsnurrorna snickrades i hembygdsgården och höll i evärdelig tid. Det i sin klass framstående vindkraftverket Matilda bestod av 1 400 ton betong och armeringsjärn samt 200 ton stål när det revs. Icke återvinningsbar propeller i kolfiber. Blev 15 år.  Holland byggde 36 offshore vindkraftverk 2006 men märker att de är för dyra att driva. Driftstödet var 4,5 miljarder euro 2010. Därtill kommer det kostsamma underhållet under svåra och utsatta förhållanden.


Elområde Malmö (SE4): En aning om vindkraftens svagheter får de svenska elabonnenterna i södra Sverige. De ska betala 30-35 öre mer per kWh eftersom Danmark har vindkraft. Logiken är något trubbig men antalet vindkraftssupportrar kommer knappast att stiga i stugorna.


Den ”gröna” politiken går ut över vanligt folk, inte bara genom höga elpriser och dyr bensin, utan också med ökad arbetslöshet. Vad ska arbetarna i stålverk, pappersbruk och mekanisk industri göra när energipriserna jagat företagen till Kina och Indien. Tvätta skjortor åt varandra? Och lyssna till politikernas självberöm över hur de lyckats minska det enskilda landets koldioxidutsläpp.

Den dag då ihåligheten i sådant pladder går upp för väljarna blir det stora effekter i valbåsen. Partistrategerna har sett tecknen i skyn i flera år. "Grön politik" kommer att få lika dålig klang som "privata vårdbolag" och "eurosamarbete".

22 kommentarer:

  1. Mycket bra översikt.
    /Ulf

    SvaraRadera
  2. Ulf:

    Det gläder mig att jag tycks ha bättrat mig i dina ögon.

    Alltid trevligt med lite munhuggning.

    /Max

    SvaraRadera
  3. Jag älskar dina inlägg. :D
    De är riktigt kul att läsa och väldigt informativa.
    Bim

    SvaraRadera
  4. Bim:

    Tack för den vinkningen! Uppskattning från läsare är min belöning.

    /Max

    SvaraRadera
  5. Mycket välskrivet! Jag skulle inte själv ha kunnat hålla hånfullheten i stram tygel på det viset. Hos mig skulle den har sluppit ut. Det folk Du beskriver jobbar nu för att få behålla en genomrutten gammal ek utanför Villfarelsernas hus på Oxenstiernsgatan. Samma Oxenstierna som suckade "Ack min son om du visste med vilken dårskap världen styres". Tempora mutandi? Nej inte alls! Bom

    SvaraRadera
  6. Helt lysande i sin enkla tydliga logik!

    SvaraRadera
  7. En absolut utmärkt beskrivning. Framför allt uppskattar jag att det blir en koherent trots att den är kort beskrivning av de väsentliga punkterna i dagens "Gröna" flummigheter.

    SvaraRadera
  8. Tack Max!

    Mycket bra! Snart går det upp även för vanligt folk vad den gröna politiken egentligen kostar oss......utan att det gör miljön ett dugg bättre! Fattiga nationer har inte råd med verklig miljövård.

    Mvh
    Labbibia

    SvaraRadera
  9. Stort cred för en strålande sammanfattning av det gröna vansinnet! =) Hoppas du försöker få in denna text (och andra lysande artiklar du skrivit/skriver) på t ex alla lokaltidningars debatt eller insändarsidor.

    Mvh
    Hans

    SvaraRadera
  10. Som vanligt, Max, helt suveränt bra inlägg!

    På tal om C & kommande valbåsresultat är min förhoppning att de når upp (ner?) till motsvarande CO2-halt, dvs. ~ 400 ppm...

    Mvh/ThomasJ

    SvaraRadera
  11. Fem-gänget:

    (Jag tar er fem senaste kommentatorer i ett knippe.)

    Som jag skrev till Bim är uppskattning från läsare min belöning och det förstås kul att gå in och förgranska kommentarerna och klicka på 'publicera' för fem positiva sådana.

    Det är roligt att posten fick resonans. Säkert är vi många som dragit ut konsekvenserna av den världsfrämmande 'gröna' politiken och är bekymrade. Men många människor tvekar inför att ta avstånd från något så sakrosankt som klimatbekymren. De tror verkligen att de räddar världen lite genom att cykla till Ica/Coop och använda lågenergilampor.

    Och jag har faktiskt blandade känslor inför att ta den tron ifrån dem. Bland annat därför har jag min tillbakalutade stil och kämpar inte på debatt- och insändarsidor. Men tack för din uppmuntran, Hans. Den värmde.

    /Max

    SvaraRadera
  12. Max!
    Du imponerar genom att gång på gång skriva lättlästa och tankeväckande essäer baserade på fakta och med underfundigt valda illustrationer.

    Varje faktaredaktion vid tidningar, radio eller TV borde vara grön av avund.

    Och de mest ihärdiga klimathotsanhängarna undviker att gå i svaromål.

    Din blogg visar vägen till att ta rationella beslut på kort och lång sikt och tona ned de emotionella önskningarna.

    SvaraRadera
  13. Läser ofta dina betraktelser med stort nöje.

    Ett litet förtydligande angående jfr CO2/C i andra stycket. 3,7/1 gäller mass-enheter.

    /JT

    SvaraRadera
  14. OK, till skillnad från de övriga som prisar dig i alla tonarter så får jag väl helt kort säga:
    Dina betraktelser gör mig ledsen!
    Det beror dock inte på att det du skriver inte är korrekt eller att jag har några invändningar, tvärtom framställer du basala fakta på ett sätt som gör att jag avundas de elever som jag föreställer mig att du har. Inget av det du skriver motsägs av de många universitetskurser jag läst inom de naturvetenskapliga disciplinerna under senare år. Sedan fyra år har jag trots min ganska höga ålder studerat på drygt halvtid med främsta syfte att förstå grunderna för diskussionen kring klimatfrågorna och jag är inte så långt från en färsk BSc nu. Detta har jag gjort i ensamhet, utan professionella motiv utan av pur nyfikenhet och på egen bekostnad.
    Därför gör det mig djupt så bedrövad att de journalister som i svensk press skriver om energi- och klimatfrågor och de politiker som fattar sina beslut på föga eller intet annat än dessa skriverier inte förmår att ifrågasätta och kontrollera sina egna föreställningar, förmår att själva skaffa sig så mycket vetenskaplig bildning att de förmår att ställa kritiska frågor och förstå den mest elementära vetenskapliga diskurs. I stället ligger tydligen en brun-grön våt hand över allt politiskt beslutsfattande i dessa frågor. Den som om än i de försiktigaste ordalag ifrågasätter domedagsprofeterna tycks blixtrande snabbt hamna ute i den kyla som väntar oss alla när vår energiförsörjning och vår demokrati slagits i spillror. Likväl känns det som om en enda ljusets budbärare på rätt plats och vid rätt tillfälle möjligen skulle kunna katalysera en förändring av debatten.
    Du skulle kanske kunna vara den budbäraren, men till dess gör du mig ledsen. Inte för att du har fel utan för att du har rätt. Du är budbäraren som påminner mig om hur hjälplös klokskapen kan vara.
    Vad du än gör käre Dr Max, fortsätt.

    Hans-Erik

    SvaraRadera
  15. Tackar för ett lättläst intresant inlägg.
    Jag beundrar din ton i inläggen.
    Sakligt och informativt med genomtänkta illustrationer.

    Önskar att dessa så kallade gröna idealisterna läser den här bloggen.

    /CE

    SvaraRadera
  16. Hans-Erik:

    Grattis till ditt arbete för en BSc. Hoppas du har roligt under tiden. Som Karin Boye skrev: "Det är vägen som är mödan värd." Och bättre börda bär ingen med sig än kunskap mycken, osv.

    Jag frågar mig själv, varför tar jag klimat- och energifrågor så lugnt? Jo, jag ser staters/gruppers vacklande väg genom tillvaron som en gigantisk farkost (det bekanta svårvända tankfartyget i fem dimensioner) som ingen egentligen kan styra. Det kan verka som om Merkel-Obama-Hu Jintao har befälet men det är ytterst lite de kan göra. Hur mycket är kvar av deras beslut om tio år, femtio år?

    Vem styr en myrstack?

    Det är mer löjligt än sorgligt att höra svenska politiker som kanske åker ur riksdagen 2014 tala om en fossilfri framtid. Henry Ford som byggde T-forden 1908-1927 fick mycket större inflytande på hur Sverige ser ut i dag än raden av svenska statsministrar då.

    Utvecklingen går som den vill och det är bara att åka med. Någon telefondirektör sa en gång att sms-funktionen bara var en lustighet de la in som biprodukt.

    Om det vore något med Rossis E-cat skulle han kunna bli en man som förändrade världen. Men Electrolux-von Platen trodde på äldre dar att han uppfunnit en perpetuum mobile. Det är lätt att gå vilse bland förhoppningarna.

    Jag säger som Doug. Hoffman på 'Resilient Earth':

    Be safe, enjoy the interglacial and stay skeptical.

    /Max

    SvaraRadera
  17. Bra skrivet...som alltid.

    //erik

    SvaraRadera
  18. Dr. Max
    Du är bara bäst!
    Jag köpte glas (energiglas) härom dagen och upptäckte att det är en särskild skatt på glas. Varför? Jo, för att det går åt så mycket energi för att göra glas.
    Men hallå! Då betalar dom väl mer energiskatt? Eller kanske inte om industrin är energiskattebefriad?
    Hur som helst tillverkas inget glas i Sverige längre.

    SvaraRadera
  19. Som vanligt inga referenser alls, bra jobbat. Och egentligen är det ingen debatt, alla vet ju att vad miljön egentligen behöver är att vi släpper det där sista greppet, slutar bry oss alls och bara låter oss ta död på oss själva och varandra genom att totalt radera ekosystemen och göra den här planeten obeboelig för vår parasitiska livsform!

    SvaraRadera
  20. Anonym 21 november:

    Sarkasm och ironi är svåra verktyg att använda. Författaren Olle Hedberg (1899-1974) berättade att han i ungdomen drömde om ett språk som alla kunde läsa men ingen förstod. Så småningom fann han det. Det var ironi.

    Allmänt dystopisk gnäll om parasiten människa hjälper inte den "gröna" rörelsen som jag får en känsla av att du sympatiserar med. När det kommer till kritan tar ingen av pessimisterna livet av sig för att hjälpa Moder Jord.

    När du skriver "inga referenser alls" trampar du i handklaveret. Vet du vad en referens är? Vet du vad som händer om du klickar på understrukna ord? (Du vet vad 'klicka' är väl?)

    Gläd dig åt tillvaron. Tänk: "Varje dag ovan jord är en bra dag".

    /Max

    SvaraRadera
  21. Dr Max
    Till Anonym 21 november.

    Haha!Helt underbart.
    Bim

    SvaraRadera
  22. Wollter:
    http://www.pilkington.com/Europe/Sweden/Swedish/default.htm
    Tack Max för god läsning.
    Hoppas bara inte glädjen att vara ovan jord var en känga åt gruvarbetarna. (elakt av mig, jag vet.) Håller i.ö. med.

    SvaraRadera