2011-07-17

Andas lugnt Mark 2Hej-då klimatgnället


Insikten att klimatdebatten klimatskrämseln har haft sin tid i rampljuset sprider sig.  I Almedalen blev det mindre än fyra minuter miljö- och klimatdebatt, suckar Birger Schlaug och kallar Miljöpartiet förrädare. ”För lite apokalyps i debatten” menar Göran Greider i Tro och Politik. Bland nio miljöproblem ängslas USA:s befolkning minst för global uppvärmning, enligt Gallup, mars 2011. Intresset för miljöfrågor sjunker rent allmänt hos folk. Politiker och media kommer efter. De leder inte opinioner utan följer dem.

Allt fler människor börjar intressera sig för tillståndet i bank- och finansvärlden. De superrika har manipulerat sig till allt större makt och det blir allt tydligare att politiker och andra makthavare är kapitalets lydiga tjänare. Det bästa exemplet just nu är Barack Obamas ängsliga hantering av USA:s skuldproblem och gränsen 14,3 trillion dollar för landets statsskuld. Lyder han inte finansvärlden får han inte pengar till sin valkampanj 2012.(Trillion, svenska biljon, 1012, är meningslöst mycket pengar som inte skulle kunna hanteras om inte elektronisk bokföring fanns. En biljon millimeter = 250 varv runt jorden = 2,5 gånger avståndet till månen.)

Som tillskott till Andas lugnt Mark 2 ändrar jag lite i blogglistan. Tar bort Forskarbloggen som publicerar sällan och ger lite. Dessutom Skeptical Science som trots namnet är en oärlig och manipulativ pro-AGW blogg.

Istället lägger jag till FTAlphaville som är en finansblogg gjord av Financial Times, London. Och en av Wall Street Journals bloggar Real Time Economics. (Själva WSJ ligger bakom betalvägg.) Sedan tidigare har jag The Automatic Earth som är en blogg med lutning mot Den Stora Finanskatastrofen. Som försök med en personligt färgad ekonomiblogg lägger jag till The Big Questions av den prisade Steven Landsburg. Tiden får utvisa hur listan utvecklas.

Finansvärlden

Klimatpolitiken är en värld fylld av knep, halva och hela lögner, forskarnas försök att borsta varann på ryggen och politikernas inställsamma anpassning till folkopinioner. Senaste exemplet: Angela Merkels beslut att ”stänga ner” den tyska kärnkraften på anmodan av Die Grünen.


Hemlös, utan arbete. Begreppet "pension" är lika overkligt för sådana tjejer som ett paradis med gator av guld.

Ändå är klimatvärlden en godnattsaga för snälla barn i jämförelse med finansvärlden. Klokt folk tvivlar på aktie- och fastighetsmäklares råd. Bara bonnläppar litar på bankernas familjära framtoning  med ”din bankperson”. Man vet att i alla affärer kommer bankens intressen först, kundens sist. Fondsparare luras i stor skala att betala hutlösa förvaltningsavgifter, på 33 år försvinner 39 procent av det som sparats i form av avgifter.

Christine Lagarde, 55, den nya presidenten för IMF efter Dominique Strauss Kahn som (möjligen oskyldig) anklagades för våldtäkt av hotellstäderskan Nafissatou Diallo från Guinea. Att döma av Christines kroppsspråk kommer bankens attityd "fuck you" att bestå.

Så är det på dagisnivån. Högre upp i systemet är hemligstämplar, tigande, bluff och direkta lögner del av verksamheten. "When it becomes serious, you have to lie” (När det blir allvar, måste du ljuga), som Jean-Claude Juncker, president i eurogruppen, råkade försäga sig.

Trollerierna med CDS-avtal (
credit default swaps), derivat, hedgefonder och andra metoder att skapa leverage (hävstångsverkan) på spekulationer har gjort finansvärlden så komplicerad att vanliga bankdirektörer inte kan fatta den. Långt mindre en naturvetenskapligt skolad bloggare.

Självklart blir Andas lugnt Mark 2 mest en upptäcktsresa i kanterna av en sluten, otillgänglig kontinent. Som sökandet efter Nilens källor på 1800-talet. Eller snarare som resan till Mörkrets hjärta (Joseph Conrad, 1902). Mitt klimatbloggande lärde mig att leta reda på relevanta fakta och presentera dem i för vanligt folk begripliga ord. Det medförde fördjupade kunskaper för mig själv – och förhoppningsvis för några läsare.


Att det skulle bli en välsignelse att stå utanför euroområdet trodde inte jag vid omröstningen 2003 utan röstade för inträde. Delvis av sympati för den just mördade Anna Lindh på ja-sidan.
 
Min avsikt är att fortsätta på samma sätt fast utvidga bevakningen till finans- och ekonomisektorn. Vad som händer vid de slutna sammanträdena  hos eurokraterna i Bryssel, Europeiska centralbanken i Frankfurt och Eurogruppen i Luxemburg påverkar oss vanliga människor mer direkt än någon AGW-hypotes. Att hypotetiskt smälta Grönlands inlandsis (upp till 3 000 m tjock, 9 procent av världens is) skulle ta flera tusen år och höja havsytan sex meter.  Att spekulera fram en Europakris, bryta upp EU-samarbetet, spela bort folks pensionstillgångar och driva Grekland (Portugal, Irland, kanske Spanien) till konkursens rand tycks den internationella bankvärlden kunna göra på 1-3 år.


Vi enskilda medborgare är förstås som myror på en barkbit i Niagarafallet och kan bara åka med. Men resan lovar att bli intressant. Kanske bäddar den för nästa revolution.8 kommentarer:

 1. Det här blir spännande, Max!
  Känner också att klimatet är söndertjatat, men jag vill ju samtidigt ha ett tydligt slut på bedrägerierna.
  Bedrägerierna från bankernas sida är nog värre, och en revolution som fixar det lär nog mynna ut i något riktigt galet, alá Pol Pot, Castro eller Stalin som nya bedragare.
  Jag tror jag målar en tavla... eller lägger mig ner och dör. Jag är ju gammal och har sett det mesta. Fast när jag tänker efter så har jag ju ganska kul ännu, jag försöker väl ett tag till då,då.
  Bim

  SvaraRadera
 2. Att tala om "astronomiska tal" räcker inte långt idag för att illustrera stora belopp. Skall man ta i ordentligt får man byta till "statsfinansiella tal". Klistrar man in http://www.wolframalpha.com/input/?i=USA+budget+deficit
  i sin webläsare så får man dessutom en otäck kurva över Obamas huvudvärk. Men även om han förlorar nästa val har han säkert en sparad slant, nog för sin och familjens basala behov.

  Jaguar Mark II är en makalöst vacker bil och om Andas lugnt har den som ledstjärna så kommer bloggen säkert att ha många fortsatt intresserade läsare.

  Hans-Erik

  SvaraRadera
 3. Bim:

  Jag har ju sett några av dina tavlor och uppmuntrar dig av hjärtat att måla flera. Särskilt om alternativet är att du lägger dig ner och dör.

  Kom igen, håll igång,

  /Max

  SvaraRadera
 4. Hans-Erik:

  Du har helt rätt i att det gamla uttrycket "astronomiska tal" borde ersättas av "statsfinansiella tal". Precis som att "går som tåget" inte längre betyder att något går bra. Låt vinstintressena och den s k "konkurrensen" härja och vi får skolor och sjukhus som är lika dassiga som SJ.

  Kul att du kände igen Jaguar Mark II. Jag funderade ett ögonblick på att sätta ur namnet men bestämde emot det. Förarna av sådana blinkar säkert åt varann på vägen.

  /Max

  SvaraRadera
 5. Hej, dina analyser om klimat har varit väldigt intressanta att följa och ser fram emot den breddade inriktningen. Jag tycker det vore intressant om du också tar med betydelsen av minskade tillgångar på fosil energi ( Peak Oil och Peag Gas)för den ekonomiska utvecklingen.

  SvaraRadera
 6. Har ju kört Jaguar E-type ett par gånger och känt kraften i monstret så därför får jag hoppas att monstret Mark II inte är lika snabbhetsbenägen som E-typen utan en aning återhållsam och graciös. Måste bara berätta den famösa story om denna bil jag kört som ägdes av en engelsman i sverige.
  Han körde en aning vårdslöst, nätt sagt, och lyckades krascha bilen varför han sålde den. Efter något år får han syn på en likadan, trodde han, i en bilaffär i Kramfors och störtar in och köper bilen pang på rödbettan utan att mer kolla bilen. Döm om hans förvåning att han var den tidigare ägaren till bilen varför man kan säga att han köpte grisen i säcken 2 gånger. Hans körstil fortsatte så han kraschade bilen en gång till på en fjällväg och var utom sig av ånger att han köpt denna bil. Bärgaren på plats frågade då om han ville sälja bilen och det ville han ju varför affären gjordes upp på plats och bilen blev bärgarens. Summan var inte hög för skrotet.
  När engelsmannen sedan kom hem slog det honom att det var ju 5 års vagnskadegaranti på bilen och han insåg att bilen bara var 4 år gammal och alltså lydde under garantin och han hade sålt den för en spottstyver till en lycklig bärgare som köpt en superbil för nålpengar med vagnsskadegarantin fullt fungerande!!
  Penningförstöring men inte i den nivå som Max skrivit om ovan....men ändå.
  Hälsar UiU.....

  SvaraRadera
 7. "Ty bankerna har i sällspord grad varit parasitär. Den är lik dessa underliga växter, som icke ha sina rötter i jorden utan i andra växter, vilkas must och saft utgöra deras näring. Bankerna har varit och är det arbetande folkets mistel. Den kräver en arbetande klass som näringskälla, och det vore orättvist att förneka, att den har klar blick för det bästa och livsdugligaste. Så har bankerna blivit historiens förnämsta exploatör."

  /sylvanas

  SvaraRadera
 8. Med tanke på hur det prognostiseras och modelleras och förväntas och skådas i dimhöljd framtid, inte bara inom klimathotsgeschäftet utan även inom ekonomins snårskog, kanske man skulle kunna byta från "astronomiska tal", till "astrologiska" dito?

  SvaraRadera