2011-06-06

Kärnkraften i Tyskland: Nedlagd?Avstigning Tyskland

Med buller och bång har förbundskansler Angela Merkel ändrat läget för Tysklands kärnkraft. Så sent som i september 2010 drev hon igenom en förlängning av den tyska ”kärnkraftsparentesen” från 2022 till 2036. Det ledde till förluster i delstatsvalen och den 30 maj 2011 beslutade hon att göra en U-sväng och istället stänga alla landets 17 kärnkraftverk snabbt och för alltid.

”Nach der unvorstellbaren Havarie von Fukushima haben wir die Rolle der Kernenergie überdenken müssen”, sa fru Merkel vid nyhetskonferensen efteråt. (Efter den ofattbara katastrofen i Fukushima har vi varit tvungna att tänka över kärnkraftens roll.) ”Denn wir können nicht so tun, als ob die Ereignisse in Japan schon deshalb keine Auswirkungen … hätten, weil derartig gewaltige Erdbeben und Flutwellen … bei uns nicht eintreffen werden.” (Ty vi kan inte handla som om händelserna i Japan därför inte har några påverkningar … därför att de våldsamma jordbävningarna och flodvågorna där … inte kan inträffa hos oss.)

Åtta tillfälligt stoppade verk ska förbli stängda, sex verk ska tas ur drift år 2021 och de tre modernaste år 2022 för att aldrig startas igen.

Miljöpolitik

Klimat- och miljöpolitiken är kantad av stolliga beslut och idiotiska förslag. Nedskärning av EU:s koldioxidutsläpp med 80-95 procent till 2050 (ordförande vår egen Fredrik Reinfeldt). Snilledraget att skicka 20 miljoner ton ljusbrytande plastskivor till Lagrangepunkt 1 mellan solen och jorden 1,5 miljoner km ut i rymden. Mindre bysnillepåhitt som att måla alla tak vita i världens storstäder och strössla haven med järnfilsspån.

Angela Dorothea Merkel, 57, är förstås ingen vanlig dumbom. Dotter till en sannolikt regimtrogen luthersk pastor i kommunistiska Östtyskland, medlem av den röda ungdomsorganisationen Freie Deutsche Jugend, sekreterare i propagandagruppen Agitprop, perfekt rysktalande och doktor i kvantkemi vid östtyska Vetenskapsakademien i Berlin-Adlershof vid 32 års ålder. Hon är en välkammad anpassling som slingrat sig upp i hierarkierna. Inte helt olik Barack Obama. Angela Merkel, Dr. rer. nat. i kvantkemi, slipad av ett liv som riksdagsledamot sedan 1990, minister för kvinnor och ungdom 1991-1994, minister för miljö och kärnsäkerhet 1994-1998 och förbundskansler sedan 2005 är klipskare än de flesta.

Att hon använder katastrofen i Fukushima för att stänga den tyska kärnkraften är ett beslut med många bottnar.

Fukushima är unikt

Fukushimakatastrofen är den enda kärnkraftsolycka som orsakats av en naturkatastrof. De två andra – Three Mile Island och Tjernobyl – berodde på ”den mänskliga faktorn”.  Enbart jordbävningen hade varit hanterbar – de tre reaktorer som var i drift stoppades automatiskt vid skakningarna – men 20-30 minuter senare svepte tsunamins <  20 m höga vågor in över området och förstörde hela den tekniska infrastrukturen inklusive reservkraft och nödkylning. I efterklokhetens klara ljus ser alla att det var extremt korttänkt att lägga Fukushima precis intill den öppna kusten mot Stilla havet. I ett särdeles jordbävningsdrabbat land. Bara 5 m över havsytan.

Spår av tidigare tsunamivågor i området var kända och beskrivna i den geologiska litteraturen. Normalstora med 400 års intervall, katastrofalt stora med 1 000 års mellanrum. Folktraditionen minns ännu 1923 års Great Kantō jordbävning som dödade 120 000 personer. Och 869 års Sanriku jordbävning och tsunami som nådde 4 km in i landet där Fukushima ligger.

En genomsnittlig vi-i-femman elev hade kunnat se riskerna och föreslå något bättre. Exempelvis längre in i land och 30 m över havet.Det måste vara något med atmosfären i ädelträpanelade styrelserum som skymmer det mest uppenbara. The elephant in the room (elefanten i rummet) på engelska, Somebody Else's Problem i "Liftarens guide till galaxen".

Jordbävningar och tsunamivågor i Tyskland

Angela Merkel vet att svåra jordbävningar och efterföljande tsunamivågor inte händer i hennes revir. Senast sådant inträffade i området var under den alpina veckningen i tertiärperioden för flera tiotals miljoner år sedan. Människans utvecklingslinje hade ännu inte skiljt sig från schimpansens. Den serie istider som skapat Europas nuvarande landskap låg långt in i framtiden. Vårt tiotusen år korta Holocen kunde inte ens anas, den tvåhundraåriga pusten av antropogen koldioxid var inte ens en glimt i sin skapares öga.Det skulle vara intressant att sätta en femteklass att fundera över vilka plötsliga naturkatastrofer som kan tänkas hota kärnkraftverken i Tyskland. Inom rådande geologiska ramar kan jag bara tänka mig en stor meteorit från yttre rymden. Men då blir några pulvriserade kärnkraftverk ett av de mindre problemen. Jag hänskjuter frågan till läsarnas fantasi.

Varje politikers prioritet ETT

Varje makthavares första mål är att sitta kvar. Med våld, som senast president Ali Abdulla Saleh i Jemen, eller  med mygel och anpasslighet som demokratiskt valda presidenter, premiär- och statsministrar.
Agneta Merkels bekymmer är att hålla sig väl med Tysklands starka och aggressiva gröna rörelse Bündnis 90/Die Grünen (Allians 90/De gröna). De är absolut emot kärnkraft – för att stänga den ger de f-n i koldioxidutsläppen även om de siktar på 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Hittills har de nått nästan 17 procent förnybart av totalproduktionen 600 TWh/år. De är emot bilar och biltrafik, vill införa km-avgift för lastbilar, beskatta jetbränslet till flygplan och begränsa farten på Autobahn till 120 km/h och på landsvägar till 80 km/h. År 2020 vill de ha två miljoner elbilar på vägarna – en blygsam satsning i ett land som har 53 miljoner vanliga bilar nu.Och det som verkligen betyder något: Die Grünen har framgång hos väljarna. De fick 10,7 procent av rösterna och 68 platser i förbundsdagsvalet 2009 och 12,1 procent samma år till EU-parlamentet. I regeringen har de miljöministerposten.

Förklaringen till Angela Merkels plötsliga omsvängning från att förlänga kärnkraftens livslängd i september till att avskaffa den i maj är enkel: hon är tvungen. I alla fall om hon vill sitta kvar som kansler. Hennes CDU förlorade och De Gröna vann bland annat i Baden-Würtemberg där CDU haft makten i 58 år. Och Merkel lärde sig anpassningens konst redan i ungdomen i Östtyskland.

Stänga av och behålla

Beslutet om avstängning är inte så totalt som det verkar. Man låter sex kärnkraftverk fortsätta till 2021 och tre andra till 2022. De åtta som nu förblir stängda var gamla och små  och gav bara en tredjedel (50 TWh/år) av kärnkraftselens 150 TWh/år. Med andra ord kommer Tyskland att ha 100 TWh kärnkraftsel årligen i tio år till. Dubbelt så mycket som Sverige.

Lite bordstrolleri med hjälp av katastrofen i Fukushima lät både Angela Merkel och Die Grünen framstå som beslutskraftiga och ansvarstagande. ”Es wird keine Revisionsklausel geben” (Det blir ingen översynsklausul), sa miljöministern Norbert Röttgen bistert efter beslutet.

Säger han ja.

Mycket vatten hinner rinna under broarna i Berlin till år 2022. Bland annat hinner det bli tre nyval till förbundsdagen: 2013, 2017 och 2021.

Minns någon det svenska beslutet om kärnkraftsavveckling? Förra året, 2010, skulle allt vara nedlagt och likviderat. Ändå svarar kärnkraft för hälften (drygt 60 TWh/år) av Sveriges nuvarande elproduktion.

Det är klimatpolitik av klassiskt snitt. Mycket snack och lite verkstad. 
6 kommentarer:

 1. Alltid givande att läsa dina inlägg./Mårten

  SvaraRadera
 2. Som vanligt isiktsfullt och fantastiskt beskrivet.
  Ett nöje att få fakta presenterade av dig, Max.
  Bim

  SvaraRadera
 3. Problemet med Dr Max är att det ger inte så mycket att kommentera för det är så fullödigt i hans skrivningar...........

  SvaraRadera
 4. Som vanligt underbart bra tråd, Max! Tack!
  Tyskland ja-ja, och måhända oj-oj/nej-nej framgent..?
  Besvärligt (milt uttryckt) är fru Merkels uppenbarligt intellektuella/kompetensmässiga kortslutning(-ar?) på senare tid...

  Mvh/TJ

  SvaraRadera
 5. Emot bilar...


  Men vill ha elbilar...


  Hittade bloggen när jag ville vigda mina vyer för att se hur andra tänker och resonerar (framförallt de som inte delar samma åsikter som jag). Scrollade ner för sidan och det där registrerade jag direkt... Tänker och resonerar... just det ja, nej inte alls är det solklara svaret där.

  Finns säkert några bra tankar här och var så jag ger det en chans till...

  //AA

  SvaraRadera
 6. Tyska ekologiska groddar har tagit livet av 30 människor 0ch förgiftat 2900 i flera länder.
  Hur står sig dessa effekter jämfört med Fukushima?
  Kommer tyskarna nu att snabbavveckla allt ekologiskt jordbruk?
  Jag bara uundrar...

  SvaraRadera