
Det är intressant att fundera över förutsättningarna för en sådan hypotetisk syndaflod. Vad som kan orsaka den, varifrån vattnet ska komma och hur fort den kan inträffa. Viss ledning kan hämtas ur de senaste hundratusen åren av jordens historia. Vi lever faktiskt i slutfasen av en redan inträffad höjning med 125 m.
Skräcken för en syndaflod tycks vara inbyggd i människans väsen ungefär som rädslan för spindlar och ormar, fobier som antas ha haft evolutionärt värde. I analogi med araknofobi, rädsla för spindlar, och agorafobi, rädsla för öppna platser (torg) kan vi kalla den delugofobi, rädsla för syndafloden (deluge = syndaflod). Även i dessa sekulariserade tider är berättelsen om Noa, arken och syndafloden känd av många. (1:a Mosebok 7 kapitlet.)
Då kom floden över jorden.
Den varade i fyrtio dagar, och det kom så mycket vatten att arken lyftes och flöt över jorden.
Vattnet steg högt över jorden, och arken drev på vattnet.
Allt högre steg vattnet över jorden, tills det täckte även de högsta bergen under himlen.
Vattnet steg mer än sju meter över bergen.

Nåväl, åter till Fråga Ett: Vad kan orsaka en katastrofal höjning av havsytan?
Svar: Endast en omfattande smältning av jordens stora ismassor: Grönland 9% och Antarktis 90% av all is i världen.
Den arktiska isen (0,01 % av världens is) flyter i polarhavet och varierar i utbredning mellan 15 och 5 miljoner km2 utan att märkbart påverka havsnivån; landbaserade glaciärer är volymmässigt obetydliga.

Kunde isarna på Grönland och Antarktis smälta i samma tempo skulle det ta niotusen år.
Nu är det mycket osannolikt (bortsett från att AGW-hypotesen blir allt bräckligare i ljuset av nya observationer). Grönland ligger långt norrut (60 – 82 N) med sin största del norr om norra polcirkeln (66˚ 33') och är vintertid försänkt i mörker. Antarktis är centrerat kring sydpolen och har ett halvårs natt och ett halvårs dag med solen maximalt 23,5 grader över horisonten.

Hur man än vrider och vänder på klimatzoneringen är och förblir polerna kallast. Det gäller såväl Mars som jorden och beror på planeternas orientering i solsystemet. Även om vi resonemangsvis accepterar AGW-hypotesen förblir det speciellt svårt att smälta isarna nära polerna. Till och med den arktiska havsisen som är en <5 m tunn agglomeration av flak flytande i havet har stått emot. Det talar för att en total avsmältning av de geologiskt signifikanta, tusentals meter tjocka isarna på Grönland och Antarktis skulle ta proportionsvis längre tid.
Alltså längre än niotusen år. Hur mycket längre är vars och ens gissning.
Att människor med eller utan delugofobi kan sova lugnt sin egen livstid och trettio generationer till är dock praktiskt taget säkert (för att använda en vårdad IPCC-term).
Jättebra skrivet med flera bra synpunkter.
SvaraRadera