2009-06-28

Skälla på månen


Att komma med vetenskapliga argument mot klimatpaniken är som att skälla på månen. Någon effekt har de inte. Lika gärna kan du försöka stoppa kontinentaldriften.

Klimatväckelsen, den gröna rörelsen, rädda jorden, kalla den vad du vill, är nämligen en trosuppfattning som är väldigt lite beroende av fakta. Se på andra religioner: Om gud hör bön, om självmordsbombare möts av 72 jungfrur i paradiset, om veganer hjälper minkar genom att släppa ut dem i trafiken... var och en har sin egen tro och verkligheten hör inte dit.

Den stundande värmekatastrofen då jorden blir näst intill obeboelig är ett perfekt exempel. Under de senaste hundratrettio åren har jordens medeltemperatur sannolikt stigit drygt en halv grad Celsius, men sedan tio år är ökningen noll och sedan fem år negativ. Med viss möda kan denna lilla temperaturökning relateras till människans utsläpp av koldioxid i atmosfären.

Solvagn från bronsåldern, Trundholm, Danmark.

Man måste bland annat:
(1) bortse från historiska temperatursvängningar upp (bronsålderns värmeperiod) och ner (lilla istiden 1250-1850)
(2) bagatellisera det klena sambandet mellan CO2-utsläpp och faktisk temperaturökning; och
(3) bortse från troposfäriska och marina data som inte stämmer med konceptet.

Dessutom kan allt som människor minns eller observerar avfärdas som väder. För att bli klimat måste det pågå i trettio år eller mer.

Rörelsens starkaste kort är framtiden. Med hjälp av det förmodade sambandet mellan CO2 i atmosfären och global temperatur har man gjort ett tjugotal ”klimatmodeller” att köras i stora datorer. Varje ny körning med förfinade basparametrar ger ett snäpp värre katastrof. Klimatkatastrofisk pittmätning. Den som har för liten apokalyps får skämmas.

(Fakta är betydelselösa här. För några år sedan skulle ett totalt helvete inträffa redan efter sex graders temperaturökning (Mark Lynas). Nyligen skissade man nio graders ökning till år 2100 och miljarder döda i förbifarten (MIT-gruppen). Ikonen James Hansen hade 350 ppm CO2 som ”point of no return” för några år sedan, men eftersom halten är 390 ppm i dag har han höjt värdet till 400; likaså mediabomben Schellnhuber med kärnvapenkriget och den totala avsmältningen av Grönland och Antarktis som argument. Förintelsebranschen är full av stolliga profeter där vanliga väckelsepredikanter typ pastor Åke Green bleknar i jämförelse.)

Kejsar Konstantins ring.

Goda politiska taktiker har i alla tider dragit fördel av starka rörelser. Kejsar Konstantin (272-337) insåg kraften i kristendomen, och istället för att bekämpa den som föregångaren Nero (37-68), accepterade och styrde han den. Bland annat lyckades han kompromissa fram ett beslut om Jesu gudomlighet på kyrkomötet i Nicea. Där avgjordes genom omröstning att Jesus var en del av treenigheten och sålunda gud. Demokratiskt vald alltså. (Ursäkta att en syndare kommer att tänka på Olof Palmes manövrerande i kärnkraftsfrågan.)

Hjalmar Branting (1860-1925) och kung Gustaf V (1858-1950) en gång i tiden klasskamrater i Beskowska skolan.

I ett mindre sammanhang förstod överklassaren Hjalmar Branting, i ungdomen skolkamrat med blivande kung Gustaf V, styrkan i arbetarrörelsen och blev partiledare för socialdemokratiska arbetarepartiet och så småningom statsminister.

Historien är full av människor som satsat på rätt häst i god tid. Nu strömmar sådana till klimatrörelsen.

Condoleezza Rice, utrikesminister: ”Per definition, om det var auktoriserat av presidenten, var det inte tortyr”. Lynndie England, korpral, tre års fängelse för Abu Ghraib.

Att den obeskrivligt smidige Barack Obama har insett fördelarna med klimatväckelsen är inte förvånande. Han övertar ett land som fört misslyckade krig i decennier, som triggat en ekonomisk härdsmälta av globala mått och har förlorat sin heder. Om han inte tog ledningen i miljörörelsen med dess rop på Change vore han inte den han är. Nya slagord, nya skatter, och stöd av ett industrisamhälle som ser fräscha möjligheter till förtjänster.

Pengar luktar inte, sa kejsar Vespasianus (9-79) om skatten på offentliga toaletter. Ifall energi- och koldioxidskatter (just nu 3.08 + 2.44 = 5.52 kr per liter bensin i Sverige) gör något för klimatet eller ej hör inte till saken. Miljön är en nyupptäckt skattekälla och folket tigger om mer i bästa flagellantiska stil.

Kopernicus (1473-1543), Newton (1643-1727) och Einstein (1879-1955.

Inga vetenskapsmän, inte ens en trojka av Kopernicus, Newton och Einstein i astralkroppstillstånd om en sådan kan tänkas, skulle kunna övertyga ens den dummaste finansminister om att AGW-hypotesen är alltför osäker för att kunnas beskattas. För den delen, inte ens änglarna i himlen eller Gud Fader själv, han må kallas Allah eller Jahve.

Vare sig global uppvärmning finns eller inte är hypotesen ett skatteobjekt av sällan skådad dignitet.

Kritiska synpunkter på teorin, eller data som motsäger den, är absolut inte välkomna. Det är en tidsfråga innan det blir förbjudet att framföra sådana. De kommer att strida mot ”samhällets värdegrund”.

Vänta bara.

5 kommentarer:

 1. Den som presterar en sådan drapa som denna kommer att klassas som dissident.
  GunnarE

  SvaraRadera
 2. En vacker exposé, tack!

  Hans-Erik

  SvaraRadera
 3. Detta var ju intressant...till vilka publikationer syftar påståendena om ett klent samband mellan CO2 och temperatur och det om marina och troposfäriska data som inte passar in?

  SvaraRadera
 4. Anonym 2:
  Det klena sambandet CO2/temp trodde jag var uppenbart men det kommer mer om den frågan. I troposfären är avsaknade av ekvatoriell "hot spot" ett problem. I ythavet 0-1000 m visar tempbojarna inte den värmeökning som borde finnas. Jag återkommer till de intressanta problemen så fort tiden räcker.

  Max

  SvaraRadera
 5. Kan man påstå att den allt högre CO2 halten döljer en starkare nedkylning?

  Kanske molnändring?

  Kanske påverkar de färre solfläckarna?

  Men hotspotten i atmosfären som skulle finnas i så fall finner inte min fantasi för tillfället någon förklaring av.

  Kanske IÅ har rätt... det finns en osynlig CO2 sänka... kanske en stargate som i vart fall suger termisk energi till en främmande galax?

  Jag får ta fram miniräknaren... och kaffesumpen...

  Bra skriver i vart fall Dr. Max.
  Tack

  SvaraRadera