2011-11-17

Vara rädd

 Varför är bror Duktig inte nöjd?

Det viner av förmaningar, varningar och larm i media. Särskilt i europeiska media där det mentala läget är nattsvart. Sverige med sitt bäst-i-klassen syndrom känns som ett föregångsland i pessimism.

Ändå har svenska folket det mycket bra. Medellivslängden är högre än någonsin (83,5 år för kvinnor och 79,5 år för män). Hälsoläget är utmärkt, ingen tuberkulos, ingen nationell hiv, ingen aids. Ingen malaria, ingen kolera. Ingen svält.

En kreativ och rådig kvinna: Judith med Holofernes huvud. Ingen bitterfitta hon, inte. Målning av Jan Massys, 1543.

Landet är moraliskt framstående. Kvinnor är jämlika med män (bortsett från problemet med barnafödande), glastaket i yrkeskarriärerna är borta, nationen har på fyrtio år förvandlats från rent vit och nominellt kristen till ett blandfolk med kanske en halv miljon invandrare från Afrika/mellersta östern och med islam som landets näst största religion.

Sverige har skött sin ekonomi. De lönesänkningar, urholkade pensioner och försämringar i vården som nu Grekland och Italien tvingas till av euroblockets huliganer startade den moderata alliansregeringen redan 2006. Och reformarbetet mot lägre standard för vanligt folk fortsätter under demokratiskt vald regim.

Ändå lyser ingen strålglans av lycka kring landet.

Undergången ska stå för dörren

För att få läsare/tittare måste en tidning, blogg eller tevekanal producera skrämsel, rädsla och elände. Ett exempel från Andas lugnts blogglista är Maggie Thauersköld Crusell. Hon drev med stor genomslagskraft den klimatkritiska bloggen The Climate Scam (nu överlåten på Stockholmsinitiativet) men tröttnade på kritiska vinklingar och startade bloggen Optimism i juli 2011 för att skriva positivt. I september tog hon ”paus tills vidare”.

Det glada, goda och uppmuntrande har ingen marknad i Sverige. Däremot våra tre pålitliga gnäll- och klagoämnen.


Klimaträdslan: Grundtanken att beroendet av fossila bränslen måste brytas är komplett ogenomförbar. Det går inte att stänga av 90 procent av världens industriella energiproduktion (olja 37, kol 30, gas 23%) utan att samhället kollapsar. Det öppnar en marknad för skrämsel och råd om små förändringar i den personliga livsstilen som ska rädda jorden. Varje regnväder kan tolkas som förebud om smältande polarisar och stigande havsnivåer. Varje toabesök inverkar på klimatet. Hotet finns alltid och överallt.

Peak oil: Klimatskrämseln har en lillebror kallad peak oil eller oljetoppen. Den bygger på det självklara antagandet att oljan som en ändlig resurs kommer att ta slut. Man kunde tro att där vimlar av ingenjörer och uppfinnare som vill förbättra användningen av olja/bensin/diesel, så länge de nu finns. Och gläds åt signalerna om skiffergas.


Tvärtom. Rörelsen domineras av räknenissar som gnölar om hur ödesdiger oljetoppen ska bli för mänskligheten. Den har för övrigt redan inträffat och vi andra lever i ett Coyote-Roadrunner ögonblick där vi svävar över avgrunden men inte har fattat det.  Att argumentera mot den förestående oljekrisen är moraliskt lågt och högstämda tillrättavisningar finns på nätet (här och här).

Bensin kostar runt 14 kr litern i Sverige. Bevis på peak oil, väl? Ingalunda.

Cirka 5,25 kr är energiskatter, därtill moms cirka 5,70 2,70 som utgår även på skatterna (men än så länge inte på sig själv). Det verkliga produktpriset, det som ska delas mellan oligarkerna i Ryssland eller oljemiljardärerna i Norge, raffinaderierna, distributionskedjan och den enskilde mackägaren är i storleksordningen 3 6 kr per liter. (6 + 5,25 + 2,70 = 13,95.) Därför säljer mackägaren grillkorv.

(I första versionen hade jag angett momsen till 5,70 men blev uppmärksammat på felet av kommentatorn Ulf [tack]. Det gör skillnaden mellan svenska statens inkomst och producentledets betydligt mindre dramatisk. Mackägaren tjänar trots det mer på grillkorven än bensinen.  Torsdag 21:20.)


Svenska staten tjänar tre gånger så mycket ungefär två kronor mer per liter bensin/diesel än upphovslandet och distributionsledet. År 2010 blev det 70 miljarder kr. Bilägaren borde glädjas över sitt bidrag till landets finanser vid varje tankning. Tids nog kommer peak oil.

Finanskraschen: Västerlandet har  levt över sina tillgångar, säger man oss. Finansindustrin som menar sig ha bekostat festen vill nu ha tillbaka sina pengar med ränta. Politikerna skulle inte drömma om att säga emot. För att inte raderas ut i nästa val har partierna i Grekland och Italien avsagt sig ansvaret och lämnat över rodret till ’teknokrater’. I klartext bulvaner för Europeiska centralbanken och andra finanskonglomerat. 


Hur mycket av ’kraschen’ som är bluff kan inte ens ekonomer klara ut. Men ett gudasänt tecken på civilisationens undergång är den. Och den har skapat en flora av överlevare, survivalister, preppers, retreaters.  

Livbältesutdelare:Titanic sjönk 1912 fick alla passagerare ett livbälte (av tveksamt värde eftersom döden i det kalla havet blev utdragen och plågsam). Överlevnadsrådgivarna – från den tankeväckande Nicole "Stoneleigh" Foss i The Automatic Earth till enklaste prepper som tror på snören, fällkniv och stormtändstickor – är sådana livbältesutdelare. De räddar möjligen den enskilde men Titanic sjunker likafullt. (Och klarar sig människorna i vattnet tills räddarna från Carpathia kommer, för att fortsätta liknelsen? Och vad/vem är i så fall Carpathia?)

Apokalyps som överlevnadsfaktor


Tron på en kommande världskatastrof finns i en lång rad religioner och filosofier. Ragnarök, apokalypsen, harmageddon, syndafloden, yttersta domen – kärt barn har många namn. Har tron på en sådan ett evolutionärt överlevnadsvärde, som giraffens långa hals eller råttans snabba fortplantning? Var det tron på en världskatastrof som neandertalmänniskan saknade och därför gick under? Eller är den ett onödigt intellektuellt bihang, som ’blindtarmen’ ett fysiskt? 


En tendens, rentav en drift att förbereda sig för den stora katastrofen är en mänsklig egenskap. Legenden om Noaks ark vill inte dö. Många sekter har förberett sig för jordens undergång vid ett av gud uppenbarat datum, men evenemanget har aldrig inträffat. Ändå lever tron på att jordens sista dag någon gång ska komma. Någon form av njutning finns tydligen i tanken. Den sublima totala underkastelsen?

Kosmologiskt inträffar jordens undergång sannolikt om någon miljard år. Individuellt för varje människa när hon dör.

Under tiden kan vi roas eller förskräckas (beroende på läggning) av den rad av gamla och nya katastrofer media rullar upp för oss. Att se om sitt hus är klokt och ger ett visst behag. Att undvika sms-lån är överlevnadsmässigt rena orgasmen.


Ha gärna ett gasolkök, en plastdunk vatten och några stearinljus i källaren. Rätt som det är glömmer Vattenfall en dammsugare i något kärnkraftverk igen.

Till dess: Andas lugnt.


9 kommentarer:

  1. Mycket bra! Tack för den.
    Bim

    SvaraRadera
  2. Som vanligt underhållande och tänkvärt, Dr. Max.

    Det är nästan så att man undrar om inte vår perversa dragning till olika undergångsprofetior är genetiskt betingad. Det måste finnas något behagligt, skamligt njutningsfullt, och välbekant där inne i apokalypsens gosiga råfuktiga mörker. Av någon outgrundlig anledning tycks vi älska att vältra oss i eländesbeskrivningar, samtidigt som mänskligheten i det stora hela gradvis får det allt bättre, vi borde vara stolta och känna tacksamhet, men ack nej, vad skulle det skicka för signaler?

    Vår himmelske fader, har i sin outgrundliga nåd och vishet skänkt oss den här underbara blågröna planeten till mänsklighetens fromma. Vad gör vi stackars otacksamma stollar? Jo vi sätter oss ner och förbannar vår egen existens, vi skall känna synd och skam för än det ena, än det andra. Handlar det inte om biologiskt fotavtryck, olja på upphällningen, koldioxid, mångfald eller försurning, så kan vi vara förvissade om att misantroperna kommer att hitta på ett nytt larm inom kort, den fantasin vet inga gränser.

    Att Maggie har tagit paus från sin optimistblogg är inte svårt att förstå, att vara optimist och positiv i rådande samhällsklimat är som ”att pissa i lovart”, för att citera en gammal seglare.

    SvaraRadera
  3. Bensin har väl inte någon egen moms? Om den är 20% av slutpriset så blir det väl snarare 2,80 kr/l och oljepriset skall plussas på i motsvarande grad.
    Vad har du för belägg för att reallöner efter skatt sjunkit sedan 2006,när inflationen varit låg och löntagarne dessutom fått skattesänkningar? Osaklig vänsterpropaganda!

    /Ulf

    SvaraRadera
  4. Ulf:

    Om du följer länken vid '14 kr litern' ser du var uppgifterna om bensinprisets delar är hämtade. Min poäng var att det mesta av priset vid macken går till svenska staten. Priset är bara skenbart högt, det är inte bensinen vi betalar för.

    Att stora delar av svenska folket fått det sämre sedan 2006 är svårt att bestrida. Antalet arbetslösa har stigit till rekordnivåer, arbetslöshetsförsäkringen har skurits ner och förkortats, alliansregeringen har infört en fas i sjukförsäkringen där stödet är noll kronor. Sen kan du ha cancer eller vad du vill.

    På 'socialen' får du inte ut en krona så länge du har ens en teve, långt mindre en bostadsrätt. Tror du på socialminister Ulf Kristerssons (M) ulliga tröst "att vi ska ha ett nytt regelsystem på plats 2012" är du just en sådan väljare regeringen vill ha.

    Det finns fler fattiga barn i Sverige nu än för hundra år sedan.

    Varför blundar du för sådant?

    /Max

    SvaraRadera
  5. Lejeune:

    Kan det vara kristendomens "jag fattig syndig människa som, med synd född, i alla mina livsdagar på mångfaldigt sätt brutit emot dig ..." eller är syndabekännelsen istället ett uttryck för vår genetiska disposition? En intressant fråga.

    Masochisterna trodde jag hade roligare på sina möten, särskilt om de är blandade med sadister.

    Visst blir man trött på gnället. Varför får medborgarna i ett av världens mest välmående land inte vara glada?

    /Max

    SvaraRadera
  6. et här väl då ett passande citat:

    ”The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.” – H. L. Mencken

    SvaraRadera
  7. I din blogg skrev du faktiskt lönesänkningar, mitt inlägg gjorde att du genast vinklade om till socialförsäkringssystemet. Jag är inte i detalj insatt men arbetslöshetsersättningen har varje fall inte sänkts även om den inte justerats uppåt sedan början på 2000-talet. Barnfattigdomjämförelsen är en billig poäng eftersom den i dag definieras som en relativ inkomst att då jämföra med antalet som fanns långt tidigare är knappast relevant. Då var landets befolkning drygt hälften av idag och dessutom består en stor del av dagens barnfattigdom av barn till invandrare som fortfarande är kvar i socialförsäkringssystemet.
    Verkar som du själv har fått en släng av domedagsprofetior.
    I vanliga fall brukar dina inlägg ha en bättre skärpa än dagens, kom tillbaka till din normala nivå.
    /Ulf

    SvaraRadera
  8. Påminner mig om en gammal historia:

    Masochisten: Slå mig mera och hårdare!
    Sadisten: Näe....

    SvaraRadera
  9. Hej! hittade nyligen hit från The Climate Scam.. Då jag numera endast läser bloggar - efter år av kommentarer som blivit raderade i ökända demokratur http://sv.metapedia.org/w/Demokratur censuren i Sverige som jag numera undviker och medvetet aldrig mera läser några Svenska MSM= Main Stream Media via internet eller upphittade gratis soptidningar då dessa får ju bevisligen får reklam från Fascist misantrop WWF.. Mvh JIMMY.

    Du har verkligen en blogg informativ tidning med IQ och humor i Sverige..
    http://wp.alexjonespodcasts.com/

    http://www.prisonplanet.com/

    http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u

    SvaraRadera