2009-07-10

Suck. G8


Man hör att stimmet av politiska alfahanar (och en –hona, fast inte hon på bilden) som träffats några dagar i italienska L'Aquila nu har bestämt att jordens temperatur inte får stiga mer än två grader Celsius. Av någon anledning sprider beslutet inte ett skimmer av glädje i mig – även om jag ler.

Bestämt?


(Namnen? Taro Aso, Stephen Harper, Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Dmitir Medvedev, Angela Merkel, Gordon Brown. Även Fredrik Reinfeldt och Manuel Barroso fick femton minuter i rampljuset.)

Det är klart att samarbete mellan nationer är värdefullt och kan leda till goda resultat. Jag minns några rader av Alf Henriksson (1905-1995) i en annan internationell samarbetsfråga:

En sak som nationernas samliv förbuttrar
är olika gängor på skruvar och muttrar.
Men en sak som nationernas möte förljuvar
är standardisering av muttrar och skruvar.


Men i klimatfrågan har även de främsta av de främsta av jordens politiker väldigt lite, om ens något, att säga till om. Tror du att de alls vet vilken jordens nuvarande temperatur är?

Vet du det själv? Jordens temperatur?

Om inte är du förlåten, eftersom siffran inte är lätt att hitta. Hur mycket temperaturen stigit senaste året eller senaste decenniet – javisst. Eller för den delen sedan år 1830 fast den siffran är generande låg för klimatlobbyn (0,7 grader C).

Men hur varm är världen i dag?

Medeltemperatur 14 grader C. (57 grader F.)

Och blir den 16 grader går världen och civilisationen som vi känner den åt helvete. Ska vi tro.

Sandstorm i Somalia +35 grader C och februarisol vid sydpolen -21 grader C. Hur meningsfullt är ett medelvärde?

Så här formuleras katastrofen av James Hansen, chefen för NASA Goddard Institute for Space Studies, en man som verkar ha gått vilse i klimatiska mardrömmar:

“If we burn even half of Earth's remaining fossil fuels we will destroy the planet as humanity knows it. The added emissions of heat-trapping carbon dioxide will set our Earth irreversibly onto a course toward an ice-free state, a course that will initiate a chain reaction of irreversible and catastrophic climate changes.”
(Om vi bränner ens hälften av jordens återstående fossila bränslen kommer vi att förstöra planeten som mänskligheten känner den. Det fortsatta utsläppet av värme-fångande koldioxid kommer att sätta vår jord oåterkalleligt på en bana mot ett isfritt tillstånd, en riktning som kommer att starta en kedjereaktion av oryggliga och katastrofala klimatförändringar.)

Ser man på tillvaron med ett kryddmått skepsis ler man åt det om kraft och viljestyrka vittnande ordet besluta. Det låter kanske bra i ett tresekunders teveklipp, men G8-ledarna har faktiskt inget att säga till om när det gäller jordens framtida klimat. Om en valperiod eller två är de borta, deras uttalanden glömda och protokollen överlagrade av en aldrig sinande sedimentation av nya promemorior.

Jordens klimat rör sig i cykler långt längre än människoliv, nationer, civilisationer. Rentav längre än rasers existens. Under den senaste nedisningen vandrade den moderna männniskan, Homo sapiens, in i Europa för 40.000 år sedan; den sista neanderthalmänniskan, Homo neanderthalensis, dog i södra Spanien för 27.000 år sedan. Inlandsisarna började smälta bort för 18.000 år sedan, havet steg 125 meter och har hållit sig rätt så stabilt (± 1 m) i tiotusen år.

Människan kunde inte göra ett skvatt åt saken.

Och nu har G8-ledarna bestämt fortsättningen. Ursäkta att jag ler.


3 kommentarer:

 1. Bra inlägg..jag måste ha koll på dig så jag lägger til dig på mina favoriter..:)

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Din karakteristik av "dig själv" väcker sympati och nyfikenhet. Jag tror vi är många som känner igen oss. Din blogg har på kort tid blivit en favoritlänk. Fortsätt!
  HBj

  SvaraRadera
 3. Det fanns tydligen mycket som värmde och möjligen även distraherade våra alfahanar under dessa dagar.
  För övrigt tack för alla intressanta och kloka inlägg!
  /R

  SvaraRadera