2013-01-08

Hej då och tack för mig


Klimatet

Jag började bloggen Andas lugnt den 8 januari 2009 som en mild protest mot den då starka klimatpaniken. Skolbarn påstods lida av klimatångest, unga människor slöt sig samman i klimaträddningsgrupper för att rädda världen. Min tanke var att grundläggande geo- och biovetenskapliga fakta plus ett kryddmått meteorologi kunde bidra till att mildra människors obefogade ängslan för en hypotetisk förestående klimatkatastrof.

Tillvaron var full av initiativ inför den stundande klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn i början av december 2009. Då skulle Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vara EU:s tillfällige ordförande och man väntade sig stora ting. Bland annat hade EU:s ministermöte under hans ledning i oktober 2009 satt upp ett eget långsiktigt mål för utsläppsminskning 80–95 procent till 2050. (Att det skulle innebära skrotning av EU:s egna cement- gruv- och metallindustrier och stopp för bensins/dieseldriven biltrafik brydde ministrarna sig inte om – ifall de ens förstod det.)Av den svenske miljöministern Andreas Carlgren krävde Eva-Britt Svensson, 63, EU-parlamentariker (V) och Wiwi-Anne Johansson, 59, riksdagsledamot (V) underverk som låg långt utöver någon miljöministers kompetens: ”Det är Sverige som är EU-ordförande. Och det är du Andreas Carlgren som är Sveriges miljöminister. Så vad väntar du på? Sluta fega, ta ledningen! Vi har en värld att rädda.”

Den ekonomiska krisen, som började 15 september 2008, hade inte slagit igenom i folks medvetande. EU:s ministerråd och klimatbyråkrati drömde i skön förening fram en klimatfond om 100 miljarder euro årligen som skulle fördelas gratis till världens klimatdrabbade länder, typ Saudiarabien, Israel, Sydafrika, Nigeria – plus lilla ö-staten Maldiverna.Barack Obama med Nobels fredspris 2009. Ett lågvattenmärke i prisets historia.

Lika mycket tänktes USA under sin nyvalde brune president Barack Obama bidra med. Efter att ha hämtat Nobels fredspris 2009 i Oslo 10 december skulle han komma till Köpenhamn för att verkligen styra upp de klimatkonserverande insatserna enligt sin deklarerade antirasistiska, promuslimska och fredsbevarande inställning.

Alla vet att Köpenhamnsmötet blev ett gott exempel på skillnaden mellan vad politiker och klimatbyråkrater lovar och vad de gör. Vackert snack före och näst till inga åtgärder efteråt. Samma attityd har uppehållits på de följande klimatmötena Cancun 2010, Durban 2011 och Doha 2012.  Tjugo- till trettiotusen högt avlönade byråkrater som träffas och pratar strunt i fjorton dagar. Få tvivlar på att samma inställning även ska prägla klimatmötet i Warszawa 2013, särskilt som Polen är ett land som bromsat och obstruerat EU:s ”klimatåtgärder” från början.Litet fattigt barn.

Klimatrörelsen har förlorat ungdomarna. De är nu mer berörda av ungdomsarbetslösheten (23,3 procent i Sverige, 54,7 i Spanien och 46,6 i Grekland), barnfattigdomen (220 000 fattiga barn i Sverige) och problemen i skolan. Vuxna svenskar har varselvågen (62 000 i Sverige), dyra bostäder (om de alls finns), risken för bostadsbubbla och en egen arbetslöshet runt 8 procent att tänka på. Bekymra sig för världens klimat är en lyxkonsumtion för välbeställda.

Några samveten kanske lugnas av det faktum att Sverige är bäst i Norden och trea i EU då det gäller klimatutsläppen (=släpper ut minst). Det vet förstås klimatpolitikerna men de låtsas inte om det. Inte heller att världens medeltemperatur legat still under 2000-talet trots de största koldioxidutsläppen i historien (temperatur 14,5 oC, koldioxidutsläpp 353 gigaton).Världens koldioxidutsläpp 2001-2011. Trots högre utsläpp än någonsin har den globala medeltemperaturen inte stigit.

Andra problem

Vi lever i den pågående fortsättningen på världens ekonomiska kris, den som började 15 september 2008 med Lehmankraschen. Nu gissar man att den räcker till 2015-2018. Och den kommer även att drabba exportlandet Sverige som får sälja mindre. Återhämtningen blir sen och klen, arbetsmarknaden svag och mager varnade finansminister Anders Borg då han sänkte Sveriges tillväxtprognos för 2013 från 2,7 till 1,1 procent.

Hur det ska gå med euron är fortfarande en öppen fråga. Förbundskansler Angela Merkel varnade för tuffare tider i sitt nyårstal inför 2013 och gick därmed på tvärs mot sin finansminister Wolfgang Schäuble. Tills vidare vill i alla fall statsminister Fredrik Reinfeldt inte att Sverige går med.En trillion dollars i staplade 100-dollarsedlar. 14,3 trillion sekunder är 451 108 år, nästan en halv miljon år vilket är dubbelt så länge som Homo sapiens anses ha funnits.

USA har sina egna problem. Till nyåret lyckades president Obama kapitulera sig fram till en ”uppgörelse” med republikanerna som sköt upp frågan om budgetstupet. I två månader. Då ska även budgettaket lyftas (från 14,3 trillion dollars) till okända höjder som i första hand låter USA fortsätta sina krig och ockupationer. Kanske blir det några slantar över till landets arbetslösa (7,8 procent) och fattiga (46 miljoner, därav 16,1 miljoner barn). Att det blir pengar till de redan rika säger sig självt. 

(Parentes: Ingen centralbank trycker pengar längre, de görs i bankers och finansinstituts datorer och består av ettor och nollor i dataservrar. ”Sedelpressarna går” är ett föråldrat uttryck.)

Hej då

Det är inte så att dumheterna tagit slut i Sverige eller i världen. Den senaste uppvisningen av Centerpartiets snillen visar det. Vad sägs om fri invandring, månggifte, sänkta löner, platt skatt (på ca 35 procent, plus momsen förstås på 25 procent) i Sverige?  Kanske samma befolkningstäthet som i Nederländerna (395 per kvadratkilometer, jämfört med Sveriges nuvarande 21)? Men det är inte roligt att skriva om sådana stolligheter. Jag, åtminstone, tappar lusten vilket framgår av den låga frekvensens bloggposter senaste tiden.Stadsmiljöborgarrådet (C) Per Ankersjö, Stockholm. Ett av Centerpartiets ledande snillen.

För att på ett meningsfullt sätt blogga om världens verkliga problem i dag bör man vara en kombination av finansman, socionom, militäranalytiker och energispecialist.

Men en sådan renässansmänniska är jag alltså inte. Därför tar jag händerna från Andas lugnts tangentbord (efter 209 bloggposter). Det har varit intressant och nöjsamt men nu är det dags att gå till andra betesmarker.

Ha det gott allesammans.

Hej då!

/Max


 

28 kommentarer:

 1. Trist att du slutar. Du har satt guldkant på tillvaron, de gånger du publicerat dig. Tack och adjö

  SvaraRadera
 2. Nå världen ändrar sig hela tiden (ja utom för
  grönsiskorna för dom har ju fått för sig att idealtillståndet är homeostas). Du skall ha tack för de 209 som fått mig att ömsom hissna och ömsom skratta mig fördärvad. Lämna för all del tillgången till bloggen öppen kvar. Den är det första jag hänvisar till när jag träffar på någon som svarar "Klimatet - nä det har jag inte haft tid att bry mig om". Klimatkriget är ju ännu inte vunnet även om storförbrytaren Gore sålt TVn till Al Quaida-Jasira. Det var en chock med bilderna av de två kommunistkäringarna. Vad är det med vårt politiska system som ger oss sådana vedervärdigt odugliga representanter? När Du känner ev lust att blogga igen kanske politiken kunde vara Dig ett värdigt slagfält? Stort tack till Dig (sedan kan Du ju gästblogga på TCS kanske? Duger det åt Lennart Bengtsson så varför inte åt Dig även?).

  SvaraRadera
 3. Allt har sin tid och nu gör du annat. Men du skall veta att du har en blogg av högsta kvalitet (hade får jag väl skriva).
  Håller med föregående talare — låt bloggens uppgifter finnas kvar. Jag har ofta hänvisat till mängder av dina eminenta analyser.
  Oavsett vad och med full respekt för att du lägger av — JAG KOMMER ATT SAKNA DIG!
  Ber att få önska dig allt gott och varför inte, som också föreslås ovan, ge oss lite av dina underbara skrivningar på TCS. Det kan ju klia i dina fingrar när dumheterna blir alltför uppenbara!
  Tack för många givande stunder!

  SvaraRadera
 4. Hej då käre doktor Max. Du har varit ett klart skinande ljus i ett dunkelt och svårnavigerat landskap och vi är nog rätt många som kommer att sakna dig. Törs jag hoppas att du återkommer om mörkret sänker sig alltför tungt över mänskligheten?

  Hans-Erik

  SvaraRadera
 5. Dr. Max du kommer att fattas mig!
  Hoppas på att återkommer i annat sammanhang, då din otroliga förmåga att upplysa om stolleprov behövs och påverkar på exemplariskt vis.

  Häls

  Pär Green

  SvaraRadera
 6. Trist. Det har alltid varit intressant att läsa din skriverier. Jag kan också förstå dina synpunkter.
  Så lev väl!!

  SvaraRadera
 7. Instämmer helt och fullt med föregående inlägg.
  Tack
  Rutger

  SvaraRadera
 8. Det skrivna har alltid varit högst läsvärt. Många bra bilder har också satt sina intryck.

  SvaraRadera
 9. Kommer att sakna dina kloka, läsvärda reflektioner om vår samtid.

  Mvh Bertel Kevin

  SvaraRadera
 10. Dr Max
  Detta var verkligen tråkigt.
  Din blogg Andas Lugnt är den bästa blogg jag läst. Rolig, lärorik, klok och lättförstådd. Men jag förstår dig, att slåss mot dumheten känns som ett evighetsjobb.
  Du kommer att vara saknad av många. Men tack för all den spännande läsning du bjudit på, och jag måste säga att ingen annan blogg har bjudit på så direkta högtidsstunder som när man efter "lång" väntan ser ett nytt inlägg från Max.
  Då kopplar jag av allt annat och sätter mig vid datorn och njuter.
  Tack Max. Hoppas få höra av dig någon gång, Du har lärt mig mycket.
  Bim

  SvaraRadera
 11. Håller med föregående, du skriver skarpt, klarsynt och roligt. Kommer att dina beräkningar. Lycka till i fortsättningen och du är välkommen åter :)

  Sture Karlsson

  SvaraRadera
 12. Avslutande inlägget var en lysande tillställning, liksom övrigt du skrivit.

  Jag har själv känt som du, men min erfarenhet är att trötthetskänslan kring bloggandet avtar och övergår i en spirande lust att kommentera timade händelser och företeelser. Det kan dock dröja ett tag innan lusten återkommer. Ett är dock säkert; dumheten är inte ändlig och vem lyfter fram den bättre än du?

  Lev väl och låt bloggen vila och bli kvar.

  Vi hörs nog i de binära sfärerna. Jag avser att låta min länk vara kvar och bevaka en eventuell återuppståndelse.

  SvaraRadera
 13. Jag vill instämma i allt ovanstående beröm och hoppas verkligen att alla dina läsvärda inlägg kommer att finnas kvar tillgängliga på nätet. Du kommer att vara saknad! Hoppas du en dag får lust att börja skriva här igen.
  (Känns kanske lite gnälligt vid ett sånt här tillfälle, men som gammal översättare vill jag i all vänlighet framhålla att engelska "trillion" motsvarar svenska "biljon". Förlåt! Men jag tror inte du är nån som tar illa upp...)
  Allt gott till dig, Dr. Max!
  Ampersand

  SvaraRadera
 14. Stort tack för din pust av rationalitet i en tokig värld.

  // Jester

  SvaraRadera
 15. Tack för det du skrivit.Dina inlägg har varit verkliga höjdare. Jag kommer att sakna dig
  Hasse

  SvaraRadera
 16. Tack, säger även jag som sällan håller med om vad du skriver men som uppskattar nya vinklingar på aktuella spörsmål. En liten fadäs dock att du i din slutinlaga okritiskt hänvisar till det totalpolitiserade begreppet "barnfattigdom", ett lågvattenmärke (eller höjdpunkt) i konsten att ljuga med statistik. Ju mer man sänker skatten för barnfamiljer (och andra) - desto högre "barnfattigdom"! Och omvänt! En pervers definition som med statistik kan bevisa att barffattigdomen är högre i USA än i Nord-Korea!
  Bättre kan du!
  Gunnar Ene

  SvaraRadera
 17. Dr Max.
  Med ledsnad läser jag om ditt "tack för mig".
  Din blogg har varit ett vattenhål i "klimatöknen".
  Tack för alla inlägg under åren!
  Kan jag (och andra) hoppas på att det hittills skrivna ligger kvar på nätet för senare läsning och inhämtning av inspriration?
  //Anders

  SvaraRadera
 18. Mycket tråkigt! Välkommen igen, i någon form!

  SvaraRadera
 19. Snälla, Skriv en bok!! Med samma namn som bloggen så man kan hitta den.

  SvaraRadera
 20. Andas lugnt, jag hittatade din blogg för sent. Men jag hann njuta av den medan den var på topp. Jag kommer att sakna dig!

  SvaraRadera
 21. Sorligt! Hoppas att du kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 22. Tack för denna tid! Tack för alla kunskaper! Tack för dina tankar!

  Med vänlig hälsning,
  Rickard N

  SvaraRadera
 23. Vänner:

  Tack för alla vackra ord.

  Veckan som gått har jag varit på resa och har känt om klimatsnacket som stinsen som tillbringade sin semester på tågstationen: "Där går ett tåg men det ger jag fasen. Och där ett till och det ger jag också fasen."

  Verkligen skönt att inte behöva ha synpunkter på Centern, Vänsterpartiet, Merkel, Obama, EU-byråkratin ... Plus de klimatfrälsta i svenska media.

  Jag har nog tänkt att låta Andas lugnt vara kvar på nätet tills vidare. Men om den dagen kommer då jag åter lägger händerna på bloggens tangentbord vete fasen. Fast osvuret är bäst.

  Till vidare - tack för alla kommentarer som bidragit till att göra Andas lugnt läsvärd.

  Hälsningar,

  /Max

  SvaraRadera
 24. Dr.Max
  Nu när solen börjar återvända och mesarna har börjat kvittra, hoppas jag att du återkommer!

  Pär Green

  SvaraRadera
 25. Tack för många tänkvärda och intressanta inlägg.

  Ha en underbar vår :)

  Paula

  SvaraRadera
 26. Lästips: Allt om Vetenskap 9-2013

  SvaraRadera
 27. Två år sedan du lade ner denna eminenta blogg och jag går in här ibland i hopp om att den kommit igång igen. Inga funderingar på att lyfta pennan igen?

  SvaraRadera