2012-11-28

Klimatpräktiga Sverige


Det senaste klimatlarmet har gjort klart i hur hög utsträckning Sverige regeras av klimatalarmister. Många är kvinnor och Världsbankens 4-graderslarm har verkligen fått dem att ta till brösttonerna. 

I vad mån rapporten "Turn Down the Heat" representerar Världsbanken kan diskuteras. Inledningsvis skriver banken: The findings, interpretations, and conclusions expressed in this work do not necessarily reflect the views of The World Bank, its Board of Executive Directors, or the governments they represent. (Resultaten, tolkningarna och slutsatserna som framförs i detta arbete speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Världsbanken, dess direktion eller regeringarna de representerar.)Rapporten är ett verk av en grupp från PIK (the Potsdam Institute for Climate Impact Research and Climate Analytics), inkluderande dess direktor Hans Joachim Schellnhuber, William Hare, Olivia Serdeczny, Sophie Adams, Dim Coumou, Katja Frieler, Maria Martin ... etc.

Att den publiceras just före klimatmötet COP18 i Doha är förstås ingen tillfällighet. Underrubriken är intressant: Why a  4oC Warmer World Must be Avoided (Varför en 4oC Varmare Värld måste Undvikas.) Fyra grader är en reträtt av klimatalarmisterna som tidigare pratat om två grader.

Fyra grader varmare

Verkliga siffror nämns aldrig i presentationerna. Istället betraktar svenska media Schellnhubers inbillade 4-graders scenario som en omedelbart hotande verklighet. 

Se exempelvis Karin Bojs i DN:s webbtvnyheter

I Aftonbladet fick socialdemokraten Eva Franchell disponera plats för en ledarkrönika av typisk storasystersmodell: När jorden blivit 4 grader varmare. Med underrubriken Värmeböljorna kommer aldrig ta slut, hettan kommer döda människor.

 
Bilden listar några extrema alarmistsynpunkter: 

Antarktis is smälter snabbt och havsnivån kan stiga med fem meter;
Permafrosten i Sibirien smälter - utsläpp av växthusgaser ökar med 700 procent;
Torka i Sydeuropa när 70 procent av sommarregnen försvinner;
Tiotals miljoner människor hemlösa när vattnet stiger.

Att åtminstone illustratören läst Mark Lynas bok "Sex grader" verkar klart.  Eva Franchell slutar med den socialdemokratiska standardmaningen till Centerns miljöminister:

Ställ om energin, Lena Ek. Visa vägen och bygg ut järnvägen. Modernisera kollektiv­trafiken. Kliv upp ur sandlådan och visa att ­Sverige kan gå före i klimatarbetet.

Att Sverige redan "går före" låtsas Franchell inte om (ifall hon råkar veta det). Landet är bäst i Norden och trea i EU på att hålla nere koldioxidutsläppet.

 
Lena Ek får sina fiskar varma även från Miljöpartiet. Deras miljöpolitiska talesperson, riksdagsledamoten Helena Leander hävdar att miljöministern har för lågt satta mål att komma till Doha med. Ett pliktskyldigt kattslagsmål för gallerierna. Lena Ek som bara är i Doha sista veckan tycker att Sverige hör till de främsta i klimatkampen.

Så håller de på.

Dagsläget

I själva verket är alltsammans en storm i ett vattenglas. Ingen räknar med att mötet i Doha ska åstadkomma något. Kyotoprotokollet lär avsomna. Resultatet har hittills varit noll, det globala koldioxidutsläppet har ökat. Kanada har stigit av liksom Japan. 

Världens temperatur har överhuvud taget inte gått upp under 2000-talet. Trots koldioxidutsläpp i aldrig tidigare skådad mängd. Om utsläppet 2012 stannar på 30 gigaton blir totalutsläppet 

2001-2012  353 gigaton.

Som jämförelse var koldioxidutsläppet 1991-2000 261 gigaton, 1981-1990 207 gigaton.

Temperaturen under perioden 2001-2011 redovisades i förra posten: ingen stigning. Tittar vi på den hittills förlidna delen av 2012 får vi följande siffror:


Läget kan sammanfattas som kall vinter (platssiffror 19-22-16), sval vår och sommar (platssiffror 3-4) och varm höst (platssiffror 1-2).  Var år 2012 kommer att hamna i värmeligan ska bli intressant att se. Knappast som "varmaste året någonsin" (även om varmisternas trolleriförmåga är stor).

 
I Storbritannien fruktar man just nu en kall vinter 2012/13 efter de häftiga regn som skapat översvämningar i Wales och Somerset. Förr (för två år sedan) sa klimataktivisterna att det var skillnad på väder (det som rådde en dag/en vecka) och klimat (vädret i minst 30 år). Den distinktionen är numera borta; regn i Göteborg och torka i Ryssland räknas till klimatet då det passar argumentationen.

Så varför inte tanken på ”den kallaste vintern på 100 år” i Storbritannien? Förra vintern var ju kall i hela världen enligt NOAA.

Faktum är att ingen vet hur klimatet blir i framtiden. På mänskligt sett mycket lång sikt (>5 000 år) blir det sannolikt mycket kallare då nästa istid börjar. På kort sikt (dagar, månader) kan ännu ingen vädertjänst ge tillförlitliga uppgifter. 

Som det står i Bibeln (Johannes 3:8): ”Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet icke varifrån den kommer, eller vart den far;” Yttrandet har troligen en motsvarighet i Koranen. Det är i så fall en av de få saker som skulle kunna klaras upp i Doha i Qatar.

 


6 kommentarer:

 1. En stammis på TCS myntade det lysande uttrycket "Doha-kören", om alla medioter som nu ylar tillsammans om vå nära förestående utrotning på grund av ett par grader hit eller dit. Det märkliga är dock att samtidigt som mätningar visar att temperaturen mest legat still eller fluktuerat litesådär upp o ner, så tjoas det ju ständigt om att än en gång får vi ett rekordvarmt år... Eh?

  SvaraRadera
 2. Aha. Man ska läsa fler inlägg innan man kommenterar. Du har ju redan tagit upp Doha-kören....

  SvaraRadera
 3. Hur kan det komma sig att ingen berör chemtrail i klimatsammanhang? Åtskilliga förfrågningar har skickats till miljöministern om varför osv det dumpas tonvis med strontium, barium mm från flyg DAGLIGEN över hela världen? Är det ingen som höjer blicken och ser på himlen numera? HAARP har ni väl ingen aning om heller? Nej, dom vill att ni ska fortsätta sova så dom kan fortsätta med sina bedrägerier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör mig nyfiken. Varför skulle man dumpa Barium och strontium via jetmotorer? Det måste väl finnas billigare sätt. Du har givetvis konkreta bevis för att man gör det du påstår?
   Hasse

   Radera
 4. Hej Dr Max,

  En God Jul och ett Gott Nytt År till dig!
  Hoppas på mer kloka inlägg från dig!

  Häls

  Pär

  SvaraRadera
 5. Gott Nytt År till dig Dr Max. Hoppas att vi snart får en ny vass spaning.
  MVH
  Sr

  SvaraRadera