2012-04-22

Ligg före: Läs Andas lugnt


En gång till

Ett par gånger tidigare har jag för nöjes skull lagt in poster med rubriken Ligg före: läs Andas lugnt. Det har varit när en nypa förnuft och ett kryddmått kunskap redan visat sådant som etablerad forskning senare kommit fram till med flaggor och fanfarer. (Exempelvis 2 mars 2010; 12 november 2009.)

I dag söndag 22 april 2012 triggar en artikel på SvD Debatt den rubriken igen. Tretton professorer i Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott skriver “Meningslös satsning på vindkraft” där de kritiserar Sveriges vindkrafts­program som missriktat. Samtliga redan kända argument finns där: (1) Landet har redan en näst intill koldioxidfri energiförsörjning baserad på vattenkraft och kärnkraft; (2) vindkraft är en lågproducerande form av elgenerering, dyr och svåradministrerad; (3) vid överproduktion måste elen säljas med förlust, vid underproduktion krävs omfattande reservkraft tillgänglig inom minuter. Vinnarna

Självklart kan vindkraft inte stå på egna ekonomiska ben utan måste stöttas med bidrag som kommer från avgifter på andra energiformer. Nationalekonomiskt är vindkraft en förlustaffär, det visar erfarenheterna från Danmark och efter Fukushima-tsunamin även Tyskland. Detta erkänner inte politikerna. Med lösliga påståenden om “gröna jobb” hävdar de vindkraftens fördelar. Sveriges vindkraftsmoster, ex-centerledaren Maud Olofsson, hade rentav mage att påstå att vindkraften ger billigare el. Det är både lögn och en förolämpning mot väljarnas intelligens. (Så gick det som det gick för Centern under hennes regim: bottennapp med 23 mandat valet 2010.)Till de stora vinnarna hör jordägare som hyr ut mark för vindkraftverk. I Storbritannien får Sir Reginald Sheffield, premiärminister Camerons svärfar, 350 000 pund (3,8 miljoner kr) per år för åtta vindturbiner som står på hans mark. Greven av Moray får över en halv miljon pund (5,4 miljoner kr) årligen för 38 vindsnurror på hans ägor i Skottland. Den hårt ansatta engelska arbetarklassen betalar genom högre elpriser, och vad värre är, genom ökad arbetslöshet då energikrävande företag lägger ner och flyttar.

Toppcheferna i vindkraftsbolag kan också tjäna bra. Svenska midgetföretaget Arise Windpower med 38 anställda har betalat PG Gyllenhammar ca 3 miljoner kr i arvode plus 30 miljoner kr i aktier sedan starten 2008. Aktiägarna har haft det sämre: världsledande danska Vestas sjönk 85 procent på tre år, spanska Gamesa 93 procent, Arise Windpower hittills 36 procent.


Ebberöds Bank var ett skämt redan 1935

Varför denna Ebberöds bank drivs med sådan entusiasm av politikerna i EU och dess följsamma nationer har inte avslöjats. Inte ens de tretton professorerna i Energiutskottet med Kungliga Vetenskapsakademiens resurser bakom sig har kunnat/velat reda ut frågan utan säger: Att sådana gigantiska energi­investeringar håller på att genom­föras i vårt land som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem är obegripligt.

Det finns vissa frågor man inte ställer och vissa stenar man inte vänder på om man är rädd om karriären. Bakom vindkraftsjippot ligger starka ekonomiska krafter som åderlåter vanliga människor på stora belopp. Av varje elräkning, hyresavi och tankfylla till bilen skummas feta pengar in i det stora anonyma ponzi-systemet där vinnarna är internationella finansiärer.  Allt under förevändningen att så räddas världens klimat.


En andel kommer också politikerna till godo enligt mottot: Regnar det på prästen så droppar det på klockaren.Slutet nalkas

I Sveriges riksdag finns en stor majoritet – sex partier av åtta, 310 ledamöter av 349 – för stöd till det gröna pyramidspelet.  Ännu har ingen politiker vågat opponera mot det heliga påbud som säger att Sveriges uppgift är att leda jordens länder i klimatkampen.

Mest framstående i denna religion är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Strax bakom ligger de mindre framstående Åsa Romson och Gustav Fridolin i Miljöpartiet De Gröna. Bland de sista kämpar Annie Lööf i Centerpartiet vars målsättning att få till stånd en grön omställning i Sverige och världen går mot ett sublimt misslyckande.Men folkens tro på klimatevangeliet sviktar. Engagemanget minskar i ”frivilligorganisationer” som WWF, Greenpeace och Röda Korset som leds av ytterst välbetalda proffs. Människor har tröttnat på att vara den grå obetydlige pinnebergaren längs ner i pyramiden som alltid ska betala. De gamla argumenten om vikten av att rädda jorden, isbjörnen, tigern och getlaven biter inte som förr. SIFO:s väljarbarometrar hittills våren 2012 antyder att löften om att rädda jordens klimat inte längre lockar väljare.

När väl den klimatnegativa attityden slår igenom i nationella val klämtar klockan också för vindkraftsbluffen. Faktabaserade resonemang har ingen effekt. Det spelar liten roll om de framförs av tretton professorer i Kungliga Vetenskapsakademien som i dag och för två år sedan eller av enskilda bloggare i gruppen ”förvillare och vetenskapsförnekare”.

”Du anar inte, min son, med hur lite vishet världen styrs”, lär redan Axel Oxenstierna (1583-1654) ha sagt. Den meningen tål att upprepas.


4 kommentarer:

 1. Fint skriv men hur räknar Du idag? Sex partier av åtta? Har Kent Persson redan påbörjat frälsningen av M (eller menar Du att Löfvén redan satt fart på kärnkraftutvecklingen?)?

  På TCS har framkommit ett förslag att införa obligatoriskt referendum och reducera riksdagen till ja han glömmer SD också och skriver sju representanter med röster enligt valutslag.
  bom

  SvaraRadera
 2. bom:

  Den 19 januari 2012 i posten "Slagsmål om klimatsmulorna" gjorde jag en genomgång av alla riksdagspartiers uttalade syn på klimatet. S, M, MP, FP, C och V säger alla att klimathotet är vår tids största utmaning. Jag utgick ifrån att de också ville göra något åt det.

  Endast SD och KD saknade klimatsynpunkter.

  Sedan är det förstås skillnad i politiken mellan vad ett parti säger sig vilja göra och vad det verkligen GÖR. Med så stränga krav gör inga svenska partier något för klimatet eftersom det ligger utanför deras förmåga.

  /Max

  SvaraRadera
 3. Jag trodde att det var KD ja men samtidigt syns dom ju nästan inte alls trots att dom värvat Johan Ingerö som presstalesman. Han är väl inte varm i kläderna än? KD är ju väldigt jämngråa nu för tiden - risken är väl att dom diskuterar ihjäl honom av ren feghet och dör fyraprocentdöden.
  bom

  SvaraRadera
 4. Jag undrar vilka intressen som ligger bakom detta vindkraftsgeschäft att plundra skattebetalarna och varför politikerna är så villiga att deltaga? Alla partier utom SD verkar överens.

  Samma sak verkar gälla inom flyktingindustrin, alla utom SD är för och de försvarar politiken med näbbar och klor.

  Follow the money skall man ju göra men hur?

  SvaraRadera